Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 269 (8493)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Părerea lui Dan

O viață fără nici o idee!!

          ”Majoritatea mută” care, prin prestația la vot hotărăște viitorul națiunii la noi sau ”aiurea”, nu are secrete, ambiții deosebite sau intenții ascunse! Ideile sale sunt puține, ferme și în general greșite! Iar ”filozofia de viață” se rezumă la asigurarea existenței în formă primară, respectiv hrană, adăpost, haine, având la desert băutura și compania unei persoane de sex opus (acum nu mai este jenant nici dacă sunt de același sex!). Cum ”pofta vine mâncând”, și gama de necesități existențiale de bază s-a lărgit (și continuă să o facă!), cuprinzând și mașină, vilă, excursie ”afară” și o amantă/amant pentru a fi ”în rând cu lumea”! Cât de ușor este de condus și mulțumit o astfel de masă umană! Fericirea acestei mase ”trece prin stomac”, cum zice românul majoritar! Merită să își bată capul cu altceva decât realizarea acestui tip de bunăstare? Să aibă alte idei? Nu, pentru că pot deveni periculoase atât pentru cetățeni, cât mai ales pentru conducători.

          Ar putea să se organizeze acești cetățeni care formează majoritatea tăcută într-un ”club al mulțumiților”. Dar nu cred că o vor face pentru că cei care ne conduc cu pricepere și inteligență nu agreează alte forme organizatorice decât cele întemeiate de ei și conduse de ai lor! Frica de dizidență și idei scăpate de sub control, chiar fără intenție, este imensă! Așa că trebuie ca poporul să acționeze în ”devălmășie”, precum ”oștile de strânsură” din evul mediu, la ordinul și sub supravegherea celor care dețin destinul național în mâini și nu vor să îl cedeze nicicum! Deci fiți ”mulțumiți” pe persoană fizică (cum zicea inegalabilul Vanghelie) sau cel mult în familie, care cuprinde și persoane atrase (amante).

          Membrii majorității tăcute formează un ”corp de votanți” care nu poate fi învins? ”Ideile parșive” de oaie neagră nu pot apărea? Pot fi convinși cetățenii înregimentați până acum că se poate și altfel? Pot asculta și asimila ulterior idei și mesaje care nu se referă strict la existența și bunăstarea primară?

          Experiența ne arată că DA! Numai evoluția FSN-ului din 1990 până în prezent este edificatoare. Chiar dacă schimbă numele și sigla de partid sub care defilează în politică. ”Yes you can!” spunea Obama! Alte idei despre viață, necesitățile primordiale și cele secundare, realizările care ne mulțumesc, plăcerile existențiale și dreptul de a căuta fericirea pe acest pământ trebuie să se dezvolte!

          Nu trebuie, pentru că se poate să fim obsedați doar de ideile (oare sunt idei?) generate de necesitățile organismului! Suntem animale înzestrate cu rațiune, care au dileme, vor și altceva de la viață și au o ambiție de a schimba permanent societatea blocată în legi, cutume și obiceiuri învechite! ”Jocul ideilor” este după mine cea mai bună gimnastică a minții și expunerea și dezvoltarea lor ar trebui să fie criteriul de bază în ierarhizarea oamenilor în societate! Nu prea este așa, din păcate, dar în timp inteligența generatoare de idei aplicabile în practică va prelua conducerea societății sau societatea va intra în colaps! Nu este o alternativă! Competiția este bazată pe idei și punerea lor în practică. Lumea ”se câștigă” cu idei, nu cu tunuri!!

          Dacă refuzăm comoditatea lui ”merge și așa” și nu mai idealizăm munca la stat, intrăm în lumea bună a celor care vor să schimbe și să se schimbe punând în mișcare idei noi. Este calea spre un succes material, social, dar și satisfacția ”de a lăsa ceva după tine”!!

 

Dan Strutinschi

 

PS: Am remarcat trei polițiști locali cu un fizic atletic care își etalau mușchii. Mult mai mulți își etalează burțile! Iar toți își etalează ”stima și mândria” față de primar și echipa sa! Au de ce!!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O viață fără nici o idee!!.
 Vizualizări articol: 433 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
O viață fără nici o idee!!5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei