Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 269 (8493)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6109 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Poziție

Deputatul Șoldan susține că nici un politician nu are vreun merit în reabilitarea Cazinoului din Vatra Dornei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul PSD de Suceava Gheorghe Șoldan a transmis marți, printr-un comunicat de presă, că în opinia sa nici un politician nu are vreun merit în reabilitarea cu bani europeni a Cazinoului din Vatra Dornei, „<Perla Coroanei> din Bucovina”, după cum îl numește.

Potrivit deputatului social-democrat, accesarea fondurilor pentru reabilitare și lucrările se datorează în totalitate Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, proprietara clădirii.

„După patru ani de lucrări, Perla Coroanei din Bucovina, Cazinoul din Vatra Dornei, strălucește din nou. Una dintre cele mai frumoase clădiri construite în Bucovina în perioada în care s-a aflat sub coroana austriacă, la inaugurarea căreia ar fi participat inclusiv împăratul Franz Iosif, a fost adusă din nou la viață, două secole mai târziu, de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Renovarea s-a făcut printr-un proiect pe fonduri europene, în valoare de 21 de milioane de lei, din care Arhiepiscopia a asigurat o cofinanțare de 2%, iar ulterior a mai venit cu acoperiri de costuri suplimentare, în afara proiectului, de peste 5 milioane de lei”, a afirmat Gheorghe Șoldan.

Acesta a subliniat că în urmă cu câțiva ani această clădire istorică se afla într-o stare avansată de degradare, în prag de prăbușire, „iar foarte mulți, inclusiv din administrația județeană, ridicau din umeri și spuneau că nu pot face nimic, întrucât clădirea a fost retrocedată Bisericii”.

„Astăzi, când cazinoul de la Vatra Dornei e din nou una dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu din România, unii, după o metodă patentată deja, vor să își aroge meritele altora. De fiecare dată când veți admira clădirea cazinoului, când veți fi mândri că e în Bucovina, să țineți minte că nu e meritul vreunui politician (și o spune asta chiar un politician!), ci al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și al sutelor de oameni care au muncit până la cel mai mic detaliu”, afirmă parlamentarul sucevean.

El a spus că a vizitat zilele trecute cazinoul din Vatra Dornei, alături de responsabilul financiar de proiect din partea Centrului Eparhial Suceava, inginerul Ciprian Muscă, „unul dintre cei care au pus mult suflet în reconstrucția clădirii-monument istoric”.

„Mi-a povestit [inginerul Ciprian Muscă] cum în 2016 l-a convins pe Înaltpreasfinția Sa Pimen, Dumnezeu să-l odihnească, că salvarea cazinoului stă în banii europeni, dar că e nevoie de o cofinanțare din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Regretatul arhiepiscop a fost de acord, însă i-a cerut să facă rost de banii necesari. Iar acea sumă de bani, care a reprezentat o bună parte din cofinanțarea de 2% a proiectului, a fost oferită de răposatul părinte Gheorghe Brădățanu, de la Parohia Sfinţii Voievozi din satul Pâraie, comuna Mălini, Protopopiatul Fălticeni. Părintele era bolnav, făcea tratament la București, și auzind că e ultima șansă a cazinoului care stătea să se prăbușească, a vrut să ofere acel sprijin financiar (fără să-l ceară înapoi!). E vorba de 50.000 de euro, fără de care nu s-ar fi putut depune proiectul renovării cazinoului în 2017 (câteva luni mai târziu, părintele Brădățanu a plecat la Domnul)”, a relatat deputatul Șoldan.

Cazinoul de la Vatra Dornei, construit la sfârșitul secolului al 19-lea, va fi redeschis sub denumirea de Centrul Muzeal “Cazinoul Băilor” pe 28 noiembrie a.c., de Ziua Bucovinei. Deputatul îi invită pe suceveni să-l viziteze și să se bucure de acest „edificiu pe care l-a redat istoriei contemporane și viitoare Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin fonduri europene și prin gestul unui părinte trecut în neființă, un gest despre care puțină lume știe, prin care a fost salvată nu doar o clădire istorică, ci și stațiunea Vatra Dornei, precum și turismul din Bucovina”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deputatul Șoldan susține că nici un politician nu are vreun merit în reabilitarea Cazinoului din Vatra Dornei.
 Vizualizări articol: 703 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Deputatul Șoldan susține că nici un politician nu are vreun merit în reabilitarea Cazinoului din Vatra Dornei2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei