Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 oct 2023 - Anul XXVIII, nr. 250 (8474)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Inedit

Criticul literar Mircea A. Diaconu despre cartea „Ciprian Porumbescu. În marginea imperiului”, a autorului Mircea A. Diaconu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lansarea cărții „Ciprian Porumbescu. În marginea imperiului”, semnată de profesorul universitar Mircea A. Diaconu, care a avut loc luni, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” din Suceava, a fost ocazia în care criticul literar Mircea A. Diaconu a vorbit despre cartea autorului Mircea A. Diaconu.

Dacă autorul a mărturisit că ține foarte mult la acest volum, pe care îl consideră „mai mult un poem” cu care are „o relație specială” și care l-a consumat emoțional în perioada în care l-a scris, criticul a semnalat o inadvertență între prefață și conținut și că faptul că autorul s-a lăsat copleșit de personalitatea celui despre care a scris, că „a fost locuit” de Ciprian Porumbescu.

Imaginea compozitorului adusă în fața cititorului de Mircea A. Diaconu atât cu rigoarea cercetătorului, cât și cu expresivitatea scriitorului scapă de tentația idealizării – „acesta este Ciprian Porumbescu cel adevărat”, afirmă autorul, și îl redă lumii „metamorfozându-și durerea în ceva luminos”.

Cartea-poem scrisă de eseistul, criticul literar, filologul și profesorul universitar Mircea A. Diaconu are la bază jurnalul și corespondența compozitorului. „Puse cap la cap ca într-un puzzle, faptele din aceste dosare de existență constituie sursa prezentei încercări de reconstituire a omului interior. În miezul lui, frumusețea pură a libertății. E libertatea omului tânăr și, mai ales, libertatea artistului genuin, care își transformă existența, cu orice risc, într-o continuă revanșă în fața vulnerabilității resimțite acut”, a explicat autorul Mircea A. Diaconu.

La lansarea de luni, de la bibliotecă, volumul a fost prezentată de universitarul Arthur Suciu, de asemenea scriitor, de poetul Vlad Sibechi și de Alexandru Ovidiu Vintilă, președintele Societății Scriitorilor Bucovineni. Vlad Sibechi a evidențiat că volumul semnat de Mircea A. Diaconu oferă publicului „un Ciprian Porumbescu viu și apropiat de noi”, iar Ovidiu Vintilă îl descoperă pe compozitor în carte drept „un progresist al vremii sale”.

Arthur Suciu a accentuat valoarea literară a jurnalului și a corespondenței lui Ciprian Porumbescu, scoasă la lumină de cartea lui Mircea A. Diaconu. „Cartea poate fi citită ca un roman bucovinean exemplar”, „îl redă pe Ciprian Porumbescu publicului în toată autenticitatea sa”, „un Ciprian Porumbescu viu, complex, inteligent, ludic, suferind”, un Ciprian Porumbescu care „își învinge boala, își învinge moartea prin viața și opera sa”.

Despre cartea care a fost scrisă și lansată în cadrul Anului Ciprian Porumbescu au mai vorbit stareța Mănăstirii Voroneț, Gabriela Platon, iar importanța evenimentului literar a fost subliniată de vicepreședintelui Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă, cel care l-a provocat pe autor să scrie despre compozitorul bucovinean; subprefectul Cristian Șologon, precum și gazda evenimentului, directorul bibliotecii, Gabriel Cărăbuș.

De remarcat publicul numeros prezent, format din universitari și oameni de cultură.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Criticul literar Mircea A. Diaconu despre cartea „Ciprian Porumbescu. În marginea imperiului”, a autorului Mircea A. Diaconu.
 Vizualizări articol: 578 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Criticul literar Mircea A. Diaconu despre cartea „Ciprian Porumbescu. În marginea imperiului”, a autorului Mircea A. Diaconu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei