Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 apr 2023 - Anul XXVIII, nr. 97 (8321)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Merite recunoscute

Cezar Straton și Mircea Motrici au devenit „Cetățeni de Onoare” ai Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Municipiul reședință de județ are doi noi „Cetățeni de Onoare”, desemnați în cadrul ședinței de Consiliu Local de joi, 27 aprilie, scriitorul și publicistul Cezar Straton, colaborator al Monitorului de Suceava, dar și regretatul jurnalist și scriitor Mircea Motrici, care ar fi trebuit să împlinească 70 de ani, dacă nu ar fi plecat dintre noi prea devreme.

Conform Regulamentului de acordare a acestui titlu onorific, sunt îndreptățite să fie propuse personalități cu recunoaștere locală, națională sau internațională, care și-au pus amprenta asupra dezvoltării municipiului Suceava și a imaginii acestuia, sau cele care, prin realizările lor deosebite, au făcut cunoscut numele municipiului Suceava în țară și în străinătate.

 

Cezar Straton, filantrop în Mahala și silvicultorul care a plantat arbori din Bucovina în Brazilia

Mihai-Cezar Straton (n. 16 octombrie 1957, în municipiul Suceava) este un cunoscut inginer silvic, publicist și scriitor, care a absolvit Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere a Universității din Brașov, iar cursurile postuniversitare le-a urmat la Institutul European de Ecologie din Metz (Franța).

Laureat a numeroase festivaluri și concursuri, cărțile lui Cezar Straton au fost premiate de Fundaţia Culturală a Bucovinei, Societatea Scriitorilor din Bucovina, Uniunea Scriitorilor din România, Asociația Scriitorilor și Jurnaliștilor de Turism din România (AJTR). Membru al Uniunii Scriitorilor din România (Filiala Bacău), al Asociației Scriitorilor și Jurnaliștilor de Turism din România (președinte al Filialei ”Bucovina” a AJTR), al Cenaclului Transfrontalier Cernăuţi-Suceava ”Maşina cu Poeţi”, al Societății Scriitorilor din Bucovina (vicepreședinte) și al Fundației Culturale a Bucovinei (vicepreședinte), el s-a bucurat de o bună apreciere din partea unor renumiți critici literari, poeți și scriitori.

Alături de pictorul Radu Bercea, Cezar Straton a fost implicat în acțiunea ”Arbori din pădurile Sucevei în Brazilia”, în cadrul căreia au fost plantați fagi, stejari și pini din pădurile Bucovinei în parcurile din Rio Negro – Brazilia. De asemenea, Cezar Straton a susținut cu donații de carte și a contribuit financiar la construirea monumentului ridicat în memoria victimelor represiunii staliniste din comuna Mahala – Cernăuți, la inițiativa primarului Elena Nandriș. Cele mai recente realizări sunt volumul  ”Cernăuți, acum un veac” șipremiul pentru întreaga activitate profesională și publicistică, la 30 de ani de la înființarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. Decizia de acordarea a titulaturii de „Cetățean de Onoare al Sucevei” a fost luată în unanimitate, în baza proiectului inițiat de primarul Ion Lungu, viceprimarul Lucian Harșovschi și consilierul Cristian Timoficiuc.

 

Mircea Motrici, jurnalist și scriitor recompensat post-mortem

Fostul jurnalist și scriitor Mircea Motrici a devenit post-mortem „Cetățean de Onoare” al municipiului Suceava, în aceeași ședință, în baza unui proiect inițiat de primarul Ion Lungu.

Mircea Motrici, al cărui nume îl poartă și o stradă din primul cartier pentru tineri amenajat de municipalitatea suceveană, pe Dealul Mănăstirii, a fost reporter radio, jurnalist și scriitor renumit pentru profesionalismul și talentul său, mărturie în acest sens fiind numeroasele relatări și reportaje transmise pe calea undelor, despre oameni și evenimente din Suceava și nu numai, precum și lucrările publicate.

La 70 de ani de la nașterea sa (24 martie 1953, comuna Udești, județul Suceava), primarul Ion Lungu a inițiat un proiect de hotărâre privind acordarea post-mortem a titlului de „Cetățean de Onoare”, în urma unei adrese înaintate de către Rozalia Motrici, soția scriitorului.

Mircea Motrici a debutat ca reporter la Radio Iași în 1980 și din anul 1991 a devenit corespondent pentru județul Suceava al Societății Române de Radiodifuziune, acreditat permanent pentru regiunea Cernăuți (16.XI.1991-16.V.2007). A fost, de asemenea, colaborator la ziarul ”Zori Noi” și, din 1989, la „Crai Nou”.

Mircea Motrici a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iași, și al Societății Scriitorilor Bucovineni și a obținut numeroase premii și distincții pentru activitatea desfășurată, atât în timpul vieții, cât și post-mortem.

Mircea Motrici a reeditat 8 cărți din arhiva unchiului său Arhimandritul Dionisie Udișteanu și a editat 8 cărți personale, cu următoarele titluri: „Fereastră spre inima pământului”, „Fereastră spre inima Bucovinei”, „Visul sărută Japonia”, „Crăiasa minei”, „Craterul inimii”, ”7 zile în Athos”, „Bucovina, icoană spre cer”, „Parabola stâncii”.

Soția sa, Rozalia Motrici, îi cinstește memoria prin înființarea Asociației Culturale „Mircea Motrici” în vederea valorificării manuscriselor și a înregistrărilor audio rămase de la el. Astfel, postum au apărut alte 11 cărți și 2 CD-uri: „Libertatea visului”, ”Ion Irimescu în împărăția eterului”, „Recuperări”, „Pentru Mircea Motrici -mesaje postume”, „Relicve literare”, „Pecetea stelară”, „Trasee de reporter, vol. I ”, „Trasee de reporter, vol. II”, „Trasee de reporter, vol. III”, „Portretul robot al corespondentului local de radio”, „La porțile timpului”, „In Memoriam - Poeme” - CD, „Ion Irimescu în împărăția eterului” – CD. Mai mult, „Casa Memorială Mircea Motrici”, în care s-a născut și a copilărit acesta, a fost deschisă spre vizitare în anul 2009.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cezar Straton și Mircea Motrici au devenit „Cetățeni de Onoare” ai Sucevei.
 Vizualizări articol: 1218 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Cezar Straton și Mircea Motrici au devenit „Cetățeni de Onoare” ai Sucevei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei