Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 apr 2023 - Anul XXVIII, nr. 79 (8303)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Părerea lui Dan

Tunde-te, ca să fii normal!?

Un domn ”aghesmuit” m-a abordat pe stradă, probabil recunoscându-mă din ziare sau de la TV și cu siguranța în voce pe care ți-o dă consumul de peste 200 ml votcă mi-a recomandat: ”tunde-te, ca să fii normal!” Frizura mea ”rărită” de vârstă și răvășită de vânt în acea zi (se întâmplă des!) îmi crea imaginea ”savantului nebun” din filmele pentru copii. Și corectarea acestui aspect constituia pentru domnia sa o acțiune în avantajul meu! Și îi mulțumesc cu întârziere, pentru că la momentul întâlnirii am rămas mut.

Această întâmplare m-a determinat să scriu un mic articol, despre importanța ”ținutei” în viața cotidiană și în capacitatea de a te promova. Vorba din bătrâni ”haina face pe om” (sau nu!) este foarte actuală. Hainele pe care le afișează ”lumea bună” trebuie să fie de firmă, mașina scumpă și locuința de lux pentru a justifica și poziția socială și succesul personal. Nu contează că costumul Armani nu se potrivește unui vajnic muncitor ajuns prin noroc sau riscând maxim la un standard de viață ridicat!

Prin afișarea opulenței, ”noii îmbogățiți” realizează îndeplinirea a două din marile lor obsesii! Să-și arate succesul (sau succesurile dacă vreți) față de cei la nivelul cărora nu au ajuns prin educație și în fața cărora erau frustrați că prea ”făceau pe domnii”. Doresc, în al doilea rând, să moară de invidie ”dușmanii” care nu au ”valoarea lor”. S-a întâmplat în toată istoria lumii acest fenomen al parvenirii sociale cu merite ”cel puțin dubioase” reflectat în literatură de la ”burghezul gentilom a lui Moliere” la ”Ciocoii vechi și noi” a lui Filimon.

Cu toții observăm că manifestările ”ciocoilor noi” seamănă izbitor cu cele ale politicienilor ”făcuți după 1990”, dar mai ales după 2000. Realitatea este că toți au aceeași ”origine”, doar că drumurile spre înalta societate (sună ridicol la noi!) este puțin diferit, dar se intersectează permanent, dând impresia că este același grup socio-uman. Grup ce ne fericește ”zi de zi și ceas de ceas”, după cum spunea Lenin, dar referindu-se la proprietatea privată.

Mă întreb dacă voi mai vedea în această societate românească personalități pe care ”hainele să stea bine”, să afișeze un accesoriu șic (papionul domnului Rațiu sau bastonul domnului Alexandru Paleologul!) și să justifice ”prezența scenică” prin discurs rafinat, cultură și educație la cel mai înalt nivel? Categoric există oameni cu potențial în România pentru a reveni la o eleganță fără stridență care să se impună drept model pentru tinerii care vor și trebuie să ne reprezinte intern și extern.

Trebuie redusă drastic promovarea falselor valori în muzică, spectacole TV și presă bulevardieră ce ne sufocă. Apariția publică a celor ce determină o imagine foarte bună în lume (studenți la mari universități, cercetători, olimpici în știință și sport, antreprenori de succes pe bune, artiști etc.) nu ar face așa de mult rating oarecum maneliștii, Vulpița, Viorel sau alte creaturi fabricate de păpușarii din mass-media. Dar valorile reale ale țării trebuie puse ca alternativă românilor dacă vrem, absolut normal, să accedem la masa bogaților din Europa și lume! Altfel vom rămâne pentru totdeauna pe ultimul loc în multe domenii, cu excepția sărăciei, analfabetismului, alcoolismului și subdezvoltării zonale (Nord - Estul României, spre exemplul), unde suntem ”vedete incontestabile”.

Cu ce trebuie început pentru a avea o prezență decentă și opoziție ”de băgat în seamă” pe plan intern și extern al țării? Un singur cuvânt: EDUCAȚIE! Educația face pe om, nu haina.

 

Dan Strutinschi

P.S. Cine urmărește (dacă o face cineva?) circuitul banilor lui Putin către propagandiștii de aici? Are vreun efect?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tunde-te, ca să fii normal!?.
 Vizualizări articol: 744 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tunde-te, ca să fii normal!?0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei