Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 apr 2023 - Anul XXVIII, nr. 79 (8303)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Prădător care ucide din plăcere

Șacalii au ajuns cu certitudine și la Suceava și încep să se înmulțească

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Șacalul, mamiferul sălbatic care seamănă cu lupul, doar că este un pic mai mic, animal foarte răspândit în zona Deltei Dunării, și-a extins arealul masiv dinspre sud spre nord și de doi-trei ani prezența sa este certă și pe raza județului Suceava.

În zona Deltei, șacalul dă mari bătăi de cap din cauza înmulțirii excesive, iar la Botoșani situația începe să semene cu cea din județul Tulcea. Animalul atacă în haită și decimează populații de căpriori, cerbi, iepuri, fazani, puiet de mistreț, dar dă atacuri virulente și în rândul animalelor domestice, cu precădere oi.

Conform datelor contabilizate de Garda Forestieră Suceava, care adună datele transmise de responsabilii de fonduri de vânătoare din județ, anul trecut populația de șacali din județ era estimată la 45 de exemplare, în timp ce pentru acest an estimarea este de 97 de exemplare. Aceste cifre sunt relative, fiind vorba de o estimare, însă este evidentă creșterea acestei populații. Asta în condițiile în care șacalul nu exista prin pădurile din județul nostru până de curând. Este evident că avem de a face cu o migrare dinspre sudul țării, de unde sălbăticiunile înmulțite excesiv și-au tot răspândit arealul.

Șacalul este un animal cu rată de înmulțire foarte ridicată, prin urmare, odată ajuns și pe la noi, este evident că va deveni tot mai prezent.

Combaterea se poate face și trebuie făcută prin vânătoare, iar pentru 2023 este prevăzută o cotă de 64 de exemplare care pot fi vânate. Rămâne de văzut și ce se va putea vâna efectiv în condițiile în care până acum apar în bazele de date 5 exemplare recoltate.

Exemplare de șacal au fost văzute pe fonduri de vânătoare din Fălticeni, Fântânele, Frătăuți, Vicov, Cacica sau Todirești, ca să dăm câteva exemple. 

 

„Este o specie invazivă, șacalul, spre deosebire de lup, ucide din plăcere”

În județul vecin Botoșani șacalul este și mai răspândit și se vorbește deja de riscul ca acesta să pună stăpânire și pe pădurile din nordul României.

Cosmin Humelnicu, președintele Asociației Județene de Vânătoare și Pescuit Sportiv Botoșani, a declarat pentru Adevărul: „Avem probleme cu șacalul, care în ultima vreme s-a extins peste tot. Dacă înainte îl găseam doar în Lunca Prutului, pe un fond sau două de vânătoare, din 2019 a început să fie prezent în tot județul”.  

„Este o specie invazivă, șacalul, spre deosebire de lup, ucide din plăcere. Nu vânează strict pentru hrană. Face pagube mari în rândul căpriorilor, cerbilor și inclusiv în rândul puietului de mistreț. Nu mai vorbim despre iepuri sau fazani. Eu îl văd ca o problemă. Și la gospodării este un pericol. Din câte știu, prin zona Vorniceni-Știubieni a atacat și a ucis oile la trei ciobani”, a mai spus președintele AJVPS Botoșani.

 

Atacuri recente la oi, deosebit de virulente, rămase cu ”autori necunoscuți” 

În Suceava nu sunt încă atacuri la oi atribuite șacalului, însă cazuri din această iarnă au rămas cu ”autori necunoscuți”.

În luna ianuarie a acestui an un atac nocturn produs la o stână din satul Sf. Ilie a dus la moartea a 60 de oi, din total de 240 de ovine. Oile s-au strivit una pe alta de groaza haitei care le-a atacat. Nimeni nu a văzut ce animal a dat atacul, dar medicul veterinar care a făcut cercetarea la fața locului a opinat că un asemenea atac nu putea fi al unor câini sălbăticiți, ci al unor animale sălbatice în toată regula. S-a vorbit atunci de șacali, dar concluzii nu s-au putut trage pentru că nimeni nu i-a văzut. Având în vedere cele mai noi date din teren și situația din Botoșani, varianta nu mai pare deloc exclusă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Șacalii au ajuns cu certitudine și la Suceava și încep să se înmulțească.
 Vizualizări articol: 2603 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Șacalii au ajuns cu certitudine și la Suceava și încep să se înmulțească0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei