Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 mar 2023 - Anul XXVIII, nr. 68 (8292)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Divorțul și traumele copiilor

Într-o căsnicie, pe lângă toate dificultățile conviețuirii, poate să apară și problema divorțului. Mulți părinți se întreabă când este momentul potrivit să se despartă. Gândirea cea mai comună este să se aștepte până cresc copiii. În orice caz, trebuie să se apeleze la un expert pentru a cere o recomandare. Cercetările arată că atunci când copiii ajung la adolescență și au o capacitate mai mare de gândire logică, separarea părinților poate fi înțeleasă într-un mod mai acceptabil și inteligibil. Problema apare când copiii nu au ajuns în acest punct al dezvoltării. Tot studiile și cercetările ne arată că copiii mai mici de doi ani nu suferă din cauza divorțului și își asumă noile circumstanțe fără probleme; cei între trei și șase ani se adaptează cu destulă rapiditate dacă nu existau tensiuni între părinți; în schimb, cei care suferă mai mult sunt copiii de la șapte la doisprezece ani, pentru că nu acceptă și nici nu înțeleg separarea și vor ca părinții să fie din nou împreună. Acest lucru arată cât de mulți adulți se înșală când așteaptă cât timp copilul este foarte mic și se despart câțiva ani mai târziu, când ei consideră că a crescut, ceea ce deseori coincide cu acea ultimă etapă, cea mai delicată.

Recuperarea copilului după divorț depinde de relația pe care o mențin părinții separați. Dacă este una bună, se adaptează la noua situație într-un an; dacă este una rea, consecințele despărțirii pot fi de lungă durată, pentru că se simte ca o situație de stres pentru mai mult timp. Există procese de divorț care durează ani de zile, fapt care îl expune pe copil la experiențe emoționale inconfortabile, fiind nevoit să dea declarații în mod repetat, ceea ce îl face să sufere. Părinții trebuie să facă tot posibilul să se înțeleagă bine după divorț și să nu intre în conflicte inutile și dăunătoare pentru toți cei implicați.

Problemele cele mai comune care apar la copil în situația de divorț sunt anxietatea, depresia și scăderea performanței academice. Anxietatea este provocată de schimbare și de incertitudinea noii situații. Depresia îi afectează în special pe copiii care au legături afective puternice cu ambii părinți și care se simt privați de prezența unuia dintre ei sau de armonia care exista între cei doi. Scăderea performanței școlare depinde fundamental de starea emoțională. Atât un nivel înalt de anxietate, cât și de depresie îngreunează concentrarea, iar la acest lucru se poate adăuga supravegherea parentală mai slabă, cauzată de criza prin care trec adulții.

Există o serie de strategii care li se recomandă părinților pentru a atenua impactul emoțional al despărțirii asupra copiilor. Cele mai eficiente înainte de divorț sunt acestea:

a) Să explice cu claritate că se vor despărți și ce schimbări va aduce cu sine acest lucru, în cuvinte care, bineînțeles, trebuie să se adapteze la vârsta copilului (multe publicații pot fi de ajutor, precum și apelarea la consiliere din partea unui profesionist).

b) Să clarifice că despărțirea este o problemă între adulți, iar copiii nu au nicio vină (având în vedere că înainte de divorț părinții se ceartă din orice, mai ales în legătură cu copiii, este obișnuit ca aceștia să se considere în mare măsură responsabili pentru despărțire).

c) Să soluționeze toate diferențele și neînțelegerile din cuplu în privat și să evite certurile în prezența copiilor.

De asemenea, vă oferim câteva sfaturi utile în perioada de după despărțire: a) Să favorizeze la maximum întâlnirile cu membrul cuplului care nu deține custodia. b) Să nu îl vorbească de rău pe fostul partener de cuplu în fața copiilor. c) Să nu îl interogheze pe copil în legătură cu șederile acasă la fostul partener, deși comentariile spontane trebuie ascultate cu grijă. d) Să accepte că fostul partener are altă relație și să favorizeze buna înțelegere dintre această nouă persoană și copii. e) Să comunice școlii noua situație, ca să fie atenți la schimbările din performanța sau comportamentul copilului. f) Să încerce să păstreze rutina, astfel încât copilul să resimtă cele mai puține schimbări posibile. g) Să apeleze la un avocat pentru a denunța orice neîndeplinire a normelor agreate, evitând să facă acest lucru în mod personal. h) Să încerce să mențină o relație bună cu fostul partener deoarece așa este cel mai bine pentru copil. La fel cum se întâmplă și în orice problemă profesională, socială sau economică, soluția, include să se dispună de toate informațiile posibile și să se manifeste o predispoziție bună pentru găsirea de soluții. Astfel se poate ajunge la acorduri avantajoase pentru toate părțile.

Fenomenul divorțului poate crea vulnerabilități atât în rândul tinerilor, cât și în rândul adulților, lucru care de multe ori poate duce la apariția unor situații de victimizare (trafic de persoane).

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753 937 223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Divorțul și traumele copiilor.
 Vizualizări articol: 2359 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 28 voturi
Divorțul și traumele copiilor5.0528

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei