Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 mar 2023 - Anul XXVIII, nr. 68 (8292)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Dosar DIICOT

Traficanții de droguri de la Rădăuți aveau clienți și copii de 13-16 ani, care strângeau bani pentru ”liniuțe”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Gruparea de traficanți de etnobotanice și de droguri de risc și de mare risc care acționa la Rădăuți, formată din dealeri la rândul lor extrem de tineri, cu vârste de 18-20 de ani, avea mare parte din clientelă formată din persoane cel puțin la fel de tinere. O parte dintre consumatorii interceptați de structurile de combatere antidrog erau și minori, elevi, iar în cazurile extreme au fost și clienți cu vârste între 13 și 16 ani.

Sunt cazuri concrete, interceptate pe parcursul anchetei.

Acest dosar instrumentat de procurorii de la DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava și de polițiștii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Suceava poate fi catalogat drept unul major, privind o grupare care, în ciuda tinereții inculpaților, dezvoltase deja o afacere la nivel înalt. Doar din capturile realizate pe parcursul anchetei a rezultat un prejudiciu de aproximativ 140.000 de euro. Este logic și de la sine înțeles că transporturile interceptate reprezintă doar o infimă parte din cantitățile comercializate în realitate.  

Membrii grupului infracțional comercializau drogurile și substanțele psihoactive cu sume cuprinse între 200 și 250 de lei per gram. În cazurile în care făceau livrare la domiciliu în comune limitrofe municipiului Rădăuți se mai adăuga un tarif de 50 de lei pentru transport.

 

Tineri consumatori schimbați fizic și mental

Tânărul identificat drept liderul grupării, Paul Alexandru Colibaba, cel care transporta cantități mari de etnobotanice și de droguri de risc de la Cluj-Napoca, a fost interceptat în timp ce punea la dispoziție substanțe în special elevilor de la unități de învățământ din Rădăuți.

Tinerii, parte minori, au dezvoltat în scurt timp dependență față de aceste produse, iar asta le-a afectat sănătatea și dezvoltarea. Firesc, unii părinți au început să-și dea seama că ceva nu este în regulă și să depună sesizări la poliție. În timp, aceste sesizări au fost conexate și au ajuns pe masa procurorilor de la DIICOT. 

 

Împrumuturi periculoase și bani dați pentru droguri până la ultimul leu  

Ajunși datori pentru droguri, unii elevi, rezultă din cercetări, erau dispuși să recurgă chiar și la împrumuturi de la persoane care se preocupă cu cămătăria în zona pieței centrale din municipiul Rădăuți.

Și inculpatul Răzvan Ionuț Berezovschi, în vârstă de 20 de ani, a fost interceptat în timp ce se mira de faptul că o parte dintre clienții săi erau dispuși să-i dea orice aveau prin casă în schimbul acelor substanțe.

Din ancheta DIICOT rezultă că au fost cazuri în care clienții i-au lăsat direct cardul pe care primeau salariul, cu tot cu codul PIN sau actele de identitate drept garanție, justificându-și aceste gesturi prin aceea că ”le cerșește corpul” să mai consume din substanțele interzise.

 

Consumatori în vârstă de 13-16 ani care strângeau bani pentru ”liniuțe”

Cu privire la vânzarea de droguri minorilor, foarte relevant este și cazul inculpatului Nicolae Adrian Dumitrescu, în vârstă de 22 de ani, din Bădeuți - Milișăuți, care era de mai mul timp în atenția structurilor antidrog cu privire la comerț cu etnobotanice, în special la Milișăuți, unde își are domiciliul.

De la Milișăuți au venit reclamații că acesta vindea fără nicio jenă droguri tinerilor, indiferent de vârstă. 

Unul dintre clienții fideli a fost identificat în persoana unei fete în vârstă de 15 ani, care a cumpărat de mai multe ori etnobotanice.

Această fată de 15 ani a fost identificată la un moment dat de anchetatori cu încă trei minori, cu vârste între 13 și 16 ani.  

Minorii au recunoscut că au strâns cu toții bani pentru a-și achiziționa ”cristal”, fiind amatori de astfel de substanțe pe care le pregăteau sub formă de liniuțe și le prizau cu ajutorul unor bancnote rulate.

Din interceptări au rezultat date cu privire la clienți care erau dispuși să-și lase cardurile bancare pe care primeau salariul, ceasuri sau diverse bunuri de valoare pe care le dețineau, în schimbul acelor substanțe.

Acest Dumitrescu este acuzat și că mergea aproape zilnic cu mașina prin Milișăuți și distribuia droguri, deși nu a fost niciodată posesor de permis de conducere.

 

Minora plecată de acasă cu bani și găsită de polițiști după câteva zile într-o cameră de hotel  

Foarte relevant este și cazul unei fete de 15 ani, care a fugit de acasă și a fost găsită apoi de polițiști.

Pe 3 ianuarie, o femeie din Rădăuți a sesizat că fiica sa, în vârstă de 15 ani, a plecat de acasă și nu a mai revenit, luând cu ea din casă suma de 1.000 de lei. Anterior, mama avusese certuri cu fiica tot legate de o sumă de bani cheltuită de minoră.

Cum fata nu a mai dat nici un semn de viață, a fost dată în urmărire.

Din cercetările polițiștilor a rezultat că fata a petrecut ultimele zile în compania unui tânăr din Straja, care era urmărit general în baza unui mandat de arestare preventivă. 

Mergând pe firul anchetei, polițiști au ajuns la un hotel din Rădăuți, unde aveau informația că se află minora. În interior, fata a fost găsită alături de tânărul din Straja. În urma percheziționării camerei a fost găsit un tub din plastic în care era o substanță despre care tinerii au refuzat să ofere detalii. Ulterior, probele de laborator au confirmat că este vorba de droguri.   

Într-un alt caz de dispariție din luna noiembrie a anului trecut, o fată în vârstă de 16 ani a fost luată de la școala la care învață și nu s-a mai întors la domiciliu, din cercetări rezultând că inițial a fost consumatoare, iar apoi a fost constrânsă și să comercializeze droguri pe raza municipiului Rădăuți și a localităților limitrofe.

 

Droguri în cantități mari, bani mulți în joc și trafic continuat deși fuseseră deja ”călcați” de polițiști 

Procurorii au concluzionat că activitatea inculpaților poate fi caracterizată prin constanță în timp, notorietate locală și ingeniozitate.

Cantitățile de droguri achiziționate erau mari, la vrac, în scopul revânzării, iar aceste cantități erau ulterior partajate și ambalate în pliculețe cu o masă de aproximativ 1 gram. Se ajungea astfel la doze foarte mici, cu efectul multiplicării profitului dealerilor. 

Faptul că numai din ce s-a confiscat la interceptări s-a ajuns la un prejudiciu de aproximativ 140.000 de euro denotă clar dimensiunea afacerii.

Un argument foarte important al procurorilor de la DIICOT în propunerea de arestare a fost că, deși prinși în trafic sau în alte împrejurări cu droguri, dealerii au rămas implicați în afacerea ilegală și în lunile februarie și martie 2023. Asta arată pe de o parte tupeul și perseverența infracțională, dar și dependența inculpaților față de o afacere care le aducea mari câștiguri.

 

Șase propuneri de arestare, șase mandate

Judecătorii de la Tribunalul Suceava au admis, ieri, toate cele șase propuneri de arestare înaintate de procurorii de la DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava.  

Paul-Alexandru Colibaba, zis ”Paul”, de 20 de ani, din Rădăuți, Răzvan Ionuț Berezovschi, zis ”Bubi”, de 22 de ani, din Dornești, Daniel Andrei Ieremiță, zis ”Titi”, de 18 ani, din Rădăuți, Raluca Sofronie, de 22 de ani, din Măneuți, Beniamin Emanuel Bodnar, zis ”Manu”, de 19 ani, din Rădăuți, și Nicolae Adrian Dumitrescu, zis ”Adi”, de 22 de ani, din Bădeuți, sunt cei șase arestați din dosar.

Cei șase pot contesta măsura arestării preventive la Curtea de Apel Suceava și se bucură de prezumția de nevinovăție până la o sentință definitivă a judecătorilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Traficanții de droguri de la Rădăuți aveau clienți și copii de 13-16 ani, care strângeau bani pentru ”liniuțe”.
 Vizualizări articol: 3848 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Traficanții de droguri de la Rădăuți aveau clienți și copii de 13-16 ani, care strângeau bani pentru ”liniuțe”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei