Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 mar 2023 - Anul XXVIII, nr. 68 (8292)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Colegiul „Dragoș Vodă”

Minisatelit proiectat de patru elevi câmpulungeni, în semifinala unei competiții a Agenției Spațiale Europene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Echipa de robotică a Colegiului Național „Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc s-a calificat în semifinala Concursului Național CanSat, competiție organizată de Agenția Spațială Europeană, în cadrul căreia elevii trebuie să construiască un minisatelit pe care trebuie să-l lanseze la înălțimea de 1 kilometru, să execute o serie de măsurători și apoi să aterizeze în siguranță.

Minisatelitul elevilor trebuie să aibă volumul și forma unei doze de băutură.

Membrii echipei de la Câmpulung sunt elevi în clasa a XI-a, la profilul matematică-informatică, cu rezultate foarte bune la învățătură și olimpici la diferite materii: Andreea Ghelbere, Gabriela Andreea Candrea, Carla Elena Bersan, Gabriel Buha.

Elevii sunt coordonați de prof. Dayana – Luisa Ivașcu. Potrivit acesteia, în competiție au rămas 14 echipe, iar în etapa finală, care se va desfășura la Timișoara, vor participa doar 8 echipe care vor fi alese în următoarele etape.

”CanSat-ul este o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile – într-o doză de răcoritoare cu un volum de 330 mililitri. CanSat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ 1000 de metri cu ajutorul unei rachete, balon, avion, elicopter sau drone și va trebui să îndeplinească o misiune și să aterizeze în condiții de siguranță”, a explicat prof. Ivașcu.

Fiecare CanSat va trebui să fie conceput pentru a îndeplini o misiune principală și una secundară. Misiunea primară a CanSat-ului este impusă, fiind aceeași pentru toate echipele: măsurarea temperaturii și a presiunii atmosferice.

Misiunea secundară a echipei Robot Rover, de la Colegiul „Dragoș Vodă”, este de a descoperi dacă sunt găuri în stratul de ozon, de a afla sănătatea plantelor cu ajutorul camerei cu inflaroșu și de a descoperi dacă sunt prezente gaze nocive cu ajutorul senzorului de gaze.

Evoluția echipei poate fi urmărită pe pagina de facebook Robots Rover – CanSat.

 

O primă experiență în ceea ce presupune o misiune spațială

Potrivit organizatorilor competiției, Agenția Spațială Europeană prin  Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială, competițiile de CanSat oferă elevilor ocazia de a avea o primă experiență în ceea ce presupune o misiune spațială reală începând cu proiectarea și integrarea sistemelor, continuând apoi cu testarea, lansarea, analiza datelor, prezentarea rezultatelor etc.. Activitatea este și o platformă excelentă pentru a dezvolta abilități tehnice (cercetare științifică, design tehnic, analiza și prezentarea datelor, lucrul în echipă) cât și practice (realizarea de circuite electronice, programare, testare).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Minisatelit proiectat de patru elevi câmpulungeni, în semifinala unei competiții a Agenției Spațiale Europene.
 Vizualizări articol: 1385 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Minisatelit proiectat de patru elevi câmpulungeni, în semifinala unei competiții a Agenției Spațiale Europene5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei