Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 feb 2023 - Anul XXVIII, nr. 43 (8267)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fălticeni

„Irimescu 120 – Destinul unei plăsmuiri eterne”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Luni, 27 februarie, când se împlinesc 120 ani de la naşterea sculptorului Ion Irimescu, Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Fălticeni, organizează manifestarea omagială „Irimescu 120 – Destinul unei plăsmuiri eterne”.

Începând cu ora 8,00, la Sala „Pictor Aurel Băeşu” va avea loc un atelier de creaţie dedicat operei Maestrului Ion Irimescu, lucrările de grafică şi cele de sculptură ale marelui artist reprezentând surse de inspiraţie pentru micii artişti. Cele patru grupe de elevi de la Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu” din Fălticeni care vor participa la această activitate vor fi coordonate de profesoara Oana Cepoi.

La ora 10:00, la Biserica „Sfinţii Voievozi” de la Oprişeni, lăcaş de cult a cărui pictură este realizată de Maestru în anii studenţiei, va fi oficiată slujba de pomenire, urmată, la mormântul „Patriarhului artelor româneşti” din cimitirul parohiei, de depuneri de buchete şi coroane de flori din partea Primăriei şi Consiliului Local Fălticeni, a Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, Parohiei „Sfinţii Voievozi” şi a celor care vor dori să aducă un pios omagiu Maestrului Ion Irimescu.

De la ora 12,00, la Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, artistul care a înfruntat veacul şi mileniul în care s-a născut, retrăgându-se în lumea de dincolo la vârsta de 102 ani cu seninătatea şi mulţumirea că şi-a împlinit destinul de creator, apreciat ca fiind cel mai important sculptor al ultimei jumătăţi a secolului trecut, va fi omagiat în Sala „Pictor Aurel Băeşu”. Printre invitaţii care vor lua cuvântul se numără scriitorul Grigore Ilisei, pictorul Gabrel Baban, profesorul Ion Băiţan, scriitorul Alexa Paşcu. 

Manifestările se vor încheia cu un moment muzical susţinut de profesorii de la Şcoala Populară de Arte „Ion Irimescu” din Suceava, Cătălin Sârbu – clape şi Silviu Irimesei – saxofon.

Centenarul artist plastic român Ion Irimescu, născut pe 27 februarie 1903, a donat Fălticeniului un mare număr de sculpturi şi desene, constituindu-se astfel muzeul care-i poartă numele.

Retras spre sfârşitul vieţii la Fălticeni, s-a ocupat de muzeul care adăposteşte operele sale, cea mai mare colecţie de autor din România. 

Pentru gestul său, municipalitatea îl sărbătoreşte în fiecare an la sfârşitul lunii februarie prin manifestări culturale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Irimescu 120 – Destinul unei plăsmuiri eterne”.
 Vizualizări articol: 425 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Irimescu 120 – Destinul unei plăsmuiri eterne”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei