Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 feb 2023 - Anul XXVIII, nr. 37 (8261)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Părerea lui Dan

Nu există funcții publice pentru înțelepți

Afirmația din titlu aparține lui G. Friedman și se referă la USA! Cred că e valabilă pe toată planeta! Admirația pe care o am față de cei cu inteligență peste medie mă face să revin (aproape obsedant!) asupra nevoii urgente de a avea „crema” intelectualității implicate în viața publică! Și promovarea vârfurilor din mediul academic sau de afaceri în funcții de decizie! Este vizibil pentru toți că actualii decidenți sunt foarte departe de cerințele interne și externe!

Nu am o abordare elitistă ci, mai repede, pragmatică în convingerea mea că vârfurile societății, în toate domeniile, trebuie să fie portdrapele ale națiunii! De la elite se așteaptă, justificat, scânteia care pune în mișcare motorul socio-economic! Iar pentru a putea fi eficienți, cei mai buni trebuie să aibă rol decizional, chiar dacă nu de conducători! Conducătorii au datoria față de națiune de a consulta și pune în practică, cu mult bun-simț, ideile, propunerile și soluțiile celor mai buni pe domenii! Moș Ion Roată reprezenta țărănimea în divanele ad-hoc și aducea în fața legiuitorilor problemele clasei sale! Viziunea de ansamblu, modelele din Europa și lume de aplicat la noi, proiectele de dezvoltare și prioritățile au fost elaborate și puse în practică de elitele pașoptiste! Cu succes în majoritatea cazurilor!

Realitatea de mai sus este absolut de necontestat și atunci de ce nu asistăm la respectarea ei în viața de zi cu zi? Răspunsuri sunt mai multe și toate arată vina decidenților generată de egoism, lupta „pentru scaun”, complex de inferioritate sau pur și simplu prostie! Nu trebuie să ne fie jenă să utilizăm, pe față și în public, acest cuvânt (prostie)! Din păcate, în România  meritocrația este o excepție și nu regula!

Încercați să aflați de la un demnitar întrebarea ce rezultă din titlul articolului: de ce nu sunt înțelepți cu recunoaștere națională și internațională în funcții cu grad ridicat de răspundere și reprezentativitate în lume! Veți primi răspunsuri năucitoare ce merg până la a reproșa celor de la vârful intelectualității că nu s-au implicat în campania electorală din teritoriu! Nu au fost la Valea Glodului, nu merită să fie în CJ, spre exemplu. Nici măcar într-o funcție ce presupune un grad foarte înalt de calificare (educație, cultură, sănătate etc.)! Punem unul „de-al nostru” ce a umblat nopțile la lipit afișe! Și crede integral mesajul partidului!

Această stare de fapt trebuie urgent schimbată! Este vizibil pentru toți că demnitari inteligenți, care au și o calificare foarte înaltă dobândită la universități de prestigiu, reprezintă cu succes țara! Un exemplu foarte elocvent este Maia Sandu care, deși reprezintă cea mai săracă țară a Europei, este mult mai apreciată și ascultată decât președintele României! Acesta din urmă a eșuat, cum bine spune chiar el, dar referindu-se la țară în general, în toate domeniile (România educată, lucrul bine făcut, guvernul meu etc.)!  Și chiar nu este vinovat!! Atâta poate!!!

Să ne mai uităm și în ograda noastră!

Pentru o achiziție în familie am fost nevoit să vizitez un magazin de mobilă. Producătorii s-au adaptat cerințelor pieții și bibliotecile sunt mult mai mici! ORIBIL!

SRI a predat dosarele Revoluției, pe care le „păstra” de 33 ani (de ce???), către Procuratură, dar și pentru a deveni publice! Dar numele securiștilor și turnătorilor din dosare sunt șterse!!! Cumplită și sinistră bătaie de joc! Deci cine (mai) conduce în România? Pe cine șantajează?

Dan Strutinschi

P.S.  Nutriționiștii (adică cine?) spun – și eu sunt total de acord –că slănina este mai sănătoasă decât uleiul de măsline (Grecia?)! Și pălinca mai sănătoasă decât uzo și tochitura este peste suflaki! Doar Eba nu s-a ridicat la nivelul Evei Kiali! Ca funcție, nu ca IQ!!!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nu există funcții publice pentru înțelepți.
 Vizualizări articol: 441 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nu există funcții publice pentru înțelepți0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei