Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 280 (8197)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Amintire frumoasă

O fotografie cât o pagină de istorie locală: Regele Mihai în horă, la Putna, în 1936

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O fotografie rară și puțin cunoscută îl surprinde pe Regele Mihai al României, tânăr, prins într-o horă la Putna. Unii oameni din Putna știu, la rândul lor din relatările părinților sau bunicilor, despre vizita lui Mihai la Putna din vremea când era prinț și Mare Voievod de Alba Iulia, în perioada în care tatăl său, Regele Carol al II-lea, revenise pe tron.

Din datele pe care am reușit să le adunăm, fotografia ar fi aproape cert din iunie 1936.

 

Mihai, Mare Voievod de Alba Iulia, în excursie cu clasa specială în Bucovina

Se știe că în acea perioadă Mihai era elev la Colegiul „Sf. Sava” şi absolvise clasa a IV-a, o clasă specială, formată din doisprezece elevi, aleși din toate provinciile țării şi din toate păturile sociale.

Această clasă de elită avea parte la fiecare sfârşit de an şcolar de o excursie de patru săptămâni prin țară, în care Mihai și colegii aveau să intre în contact cu viața și obiceiurile românilor din diferite provincii.

”În 1936, acest grup, însoţit de profesorii şi instructorii săi, aleşi şi aceştia pe sprânceană (Istoria, ca să dăm un singur exemplu, era predată de C.C. Giurescu, savantul), s-a documentat în sate şi mănăstiri, tinerii făcând cunoştinţă cu munca grea a câmpului, iar duminica s-au prins în hora satului la Putna, alături de junii locului”, se arată în articolul ”Amintiri cu Regele Mihai”, publicat în decembrie 2017 în Crai Nou de către Ion Netea.

 

Mihai a trăit viața cercetășească în tabără, la Putna

Și mai elocvent, în lucrarea ”Activități școlare ale prințului Mihai (1932-1940)” se amintește clar, cu citarea ca sursă a publicației ”Neamul românesc”, despre faptul că la 10 iunie 1936 „Mihai şi colegii săi de clasă pleacă, în cursul serii, la Suceava, pentru excursia de studii de la sfârşitul anului şcolar”.

De la Suceava, clasa Voievodului Mihai a plecat la Rădăuţi. Aici a stat patru zile, vizitând toate mânăstirile şi localităţile istorice din judeţ.

Pentru ziua de 18 iunie 1936 este consemnată în publicația vremii următoarea informație esențială cu privire la Putna: „Comandantul Cohortei „Luca Arbore” a luat iniţiativa de a sădi un pom şi a ridica o piatră monumentală într-o poiană de lângă mânăstirea Putna, unde Mihai a trăit viaţa cercetăşească în tabără. În cadrul unei mari serbări cercetăşeşti şi arcăşeşti urma ca această poiană să fie botezată cu numele Voievodului Mihai. (cf. „Neamul românesc”, nr. 132 din 19 iunie 1936, p.2)” Putna, alături de Bucșoaia (vizitată în mai multe rânduri de prințul Mihai în perioada 1936-1939), a rămas adânc în sufletul Regelui, dovadă că după 1990 a revenit și le-a vizitat în amănunt, petrecând momente emoționante, devenite azi parte din istoria recentă.    

 

În fotografie mai apar trei localnice din Putna și primarul de atunci

Conform informațiilor pe care ni le-a pus la dispoziție în urma documentării Felicia Harmatiuc, din Putna, căreia îi mulțumim cu această ocazie, în fotografie apar, de la dreapta la stânga, Aglaia Ursan, Mihai Vișan (primarul din Putna în acea perioadă),  fiica lui, Aritina Vișan, regele Mihai I și Cristina Aga.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O fotografie cât o pagină de istorie locală: Regele Mihai în horă, la Putna, în 1936.
 Vizualizări articol: 2822 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
O fotografie cât o pagină de istorie locală: Regele Mihai în horă, la Putna, în 19365.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei