Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 278 (8195)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cezar STRATON

Cezar STRATON


Prin pădurea de cuvinte

Gastronomie...cu amor (12). Dăruire

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Perișoare.Ciorbă de perișoare: Fierbem 1 1/4 litru de zeamă de varză cu o ceapă tăiată jumătate, cam 1/4 oră. Separat, tocăm 300 grame de carne de vacă de la pulpă și, eventual, de porc, ori numai de porc, apoi amestecăm cu 1/2 ceapă tocată, 1 ou, 1 mână de orez ales, spălat. Punem sare și piper, formăm perișoare de mărimea unei nuci și le lăsăm să fiarbă cât trebuie în zeama deja fiartă, o dată. (Zeama de varză poate fi înlocuită cu borș.) Adăugăm sare și puțin bulion de roșii, dar numai pentru colorat. După câteva clocote, punem puțin leuștean tocat măricel și ținem ciorba 5 minute pe marginea mașinii. La urmă, scoatem ceapa. Altă variantă: Perișoarele se pot face și din carne de curcan, zeama de varză (în care, în varianta ardelenească, se pune la fiert și o bucată zdravănă de costiță) poate fi înlocuită cu borș, iar servirea nu poate face abstracție de smântână. Posesie. De acord: fiecare arbore este proprietatea, posesia cuiva. Dar păsările ce cuibăresc în frunzișul lui... niciodată! Niciodată!

Sadoveanu(Mihail). ”Ca scriitor, jos pălăria, dar ca om...? Dubios spre mizer. Câteva zile din primăvară (aprilie-mai) și câteva zile din toamnă (început și până la sfârșitul lui septembrie) și le petrecea la Valea Frumoasei împreună cu CRB ( Constantin Rosetti-Bălănescu), Ieronim Stoichiță și alții la ospitaliera sa gazdă, Ionel Pop. Înainte ca Ionel Pop și soția sa, Margareta, să fie arestați pentru vina de a fi fost unul dintre secretarii Unirii de la Alba Iulia și rude apropiate ale lui Iuliu Maniu, petrece câteva zile la vânătoare de cerbi la Braniștea Domnului fără a spune ceva despre iminenta arestare despre care știa. Doar după intervenția lui CRB (general și erou pe frontul de vest până la sfârșitul războiului ) "Maestre, moare Ionel !" intervine, probabil, și așa, Ionel Pop, după peste 2 ani de detenție, este eliberat. Doamna Margareta se prăpădește, din păcate, în închisoare! Ca un fel de compensație, Ionel Pop va petrece ceva timp la Vânători- Neamț, la casa de vacanță a scriitorului. Niciodată însă Ionel Pop nu i-a reproșat ceva lui Sadoveanu și nu a povestit despre anii triști petrecuți în pușcăriile comuniste! Și George Călinescu are o pată cruntă pe suflet și activitate: colaborarea cu sovieto-comuniștii! După moartea lui Sadoveanu, soția acestuia vine la Aristide Stavros cu o armă de vânătoare făcută la comandă, având monograma în aur pe patul puștii, rugându-l să o vândă cuiva (se gândea la Ion Gheorghe Maurer) și cerând pe ea o sumă enormă pentru acea dată: 40.000 de lei. Dar asta e altă poveste...” (Sorin Nucu Buculei)

Femeia (compunerea lui Gigel din clasa a IV-a – partea a doua).  Femeile se pot împărți, după cum spune unchiul Costel, în alte trei categorii:  femeile care au suflet și sunt stimate, cele care au caracter și sunt admirate și cele care au "nu-știu-ce" și sunt căutate. Eu nu știu de ce sunt căutate, că doar nimeni nu se joacă cu ele de-a v-ați ascunselea, ci de-a v-ați găsitelea... Unchiul Costel îi șoptea lui tata despre una: "Ce mi-am căutat mi-am găsit, iar acum mi-e frică să nu-mi găsească ceva și medical"! Femeia este de genul feminin, deși unele poartă pantaloni, după cum unii bărbați sunt de genul masculin și, totuși, poartă șorț de bucătărie. Prima femeie care a păcătuit a fost Eva. A doua femeie au fost toate celelalte. Cică Eva a păcătuit când a mușcat din măr. E posibil să fie adevărat, fiindcă într-o seară, când mama era plecată de acasă, l-am auzit pe tata, care era cu o vecină în salon, strigându-i: "Ho, nebuno, nu mușca!". Probabil că pe întuneric l-a confundat pe tata cu un măr. Într-adevăr, când a ieșit el din cameră, avea urme de mușcături pe gât, exact acolo unde este mărul lui Adam. Pe urmă, ca în Biblie, tata i-a șoptit vecinei: "Acum pleacă repede, că dacă vine acasă șarpele, s-a zis cu noi!". Eu l-am întrebat: "Despre ce șarpe vorbești, că acasă nu trebuie să vină decât mama!". Enervat, tata mi-a plesnit două palme, de m-am văzut cu toți sfinții, așa cum scrie în Biblie...Atât știu despre femei. Gigel. (sursa: Internet).

Soluție.– Copilului meu nu-i place peștele. Cu ce-l pot înlocui? – Cu un pelican. Pelicanilor le place foarte mult peștele!

Insomnii.Soția a venit acasă abia spre dimineață. Soțul țipă: - Unde ai fost? Eu nu am dormit toată noaptea! Soția, obosită, dar fermă, autoritară: - Dar tu crezi că eu am închis vreun ochi!?

Consecvență.- Câți ani ai? - Douăzeci. - Dar și cu doi ani în urmă ai spus același lucru! - Eu nu sunt dintre acelea care azi spun una, iar mâine, alta. Relații. Relațiile din ziua de azi: el iese la pensie, ea își face majoratul! Bărbați. Să te mai miri că femeile preferă bărbații mai în vârstă! Pentru că ei se îmbracă mai bine (în haine) și pentru că le dezbracă mai frumos pe ele, din cuvinte. Pentru că știu să vorbească unei femei. Știu să le asculte. Dar, mai ales, ei știu când trebuie să tacă...

Dăruire."Există oameni care te ajută să te schimbi. Din oricine în cineva. Există oameni care doar privind înspre tine îți dau curaj, inspirație, sclipire și șansă. Există oameni cu care realizezi o legătură extrasenzorială ireversibilă și irepetabilă. Oameni cu aceeași vibrație cu a ta, oameni care îți dau emoții puternice încât intri în panică doar dacă îi ai în preajmă. Există oameni care-ți taie răsuflarea atunci când își întind brațele către tine. Sunt cei care nu-și cer îmbrățișările înapoi, cei care dau și atât. Fără alte obligații, fără troc de sentimente, fără risipă de orgolii personale. Există oameni care te simt. Dar te lasă să crezi că nu știu nimic despre tine. Există oameni care te înalță, te îmbogățesc și te fac să te simți aristocrat pe de-a-ntregul, până sub piele și dincolo de zbaterea sângelui. Există oameni care te iubesc la fel cât îi iubești și tu, dar aleg să o facă pe ascuns, cu acea discreție pe care o întâlnești doar la granița dintre tăcere și mister. Există oameni dincolo de care se întâmplă minuni și se fabrică tablete de fericire cu gust de infinit. Există oameni care te învață drumul înapoi spre tine, pentru ca mai târziu să te lase acolo de unul singur și să-ți admire de departe … Înălțarea." (Michael & Inessa Garmash Art).

Oina.Vechiul nume al acestui sport specific românilor era ”Baciul”, sau ”Lupii și baciul”, iar jocul semnifica alungarea lupilor de la stână. În Muntenia i s-a spus ”roină” (oină).

Diferență.„Multe femei au fantasme erotice. Eu le pun în practică.” (Catherine Millet)

Fantasme(neuro-erotice). Medicul ospiciului intră în salon și vede un nebun învârtind de zor, pe marginea patului, un imaginar volan de mașină, în timp ce emitea zgomote specifice motorului ambalat la maximum. Colegul acestuia se agita tot de zor, întins sub cearșaf. Intrigat, doctorul îl întreabă ce face acolo... – Îi regulez nevasta, în timp ce el e plecat după marfă, sosi răspunsul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gastronomie...cu amor (12). Dăruire.
 Vizualizări articol: 1049 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Gastronomie...cu amor (12). Dăruire5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei