Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 oct 2022 - Anul XXVII, nr. 247 (8164)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Continuitate

Lectoratul de limbă română al USV la Cernăuți își continuă activitatea și în vreme de război

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pe timp de adevărat război și în condiții deosebite vecinii din Ucraina au demarat anul universitar, cursurile desfășurându-se la acest moment on site, bineînțeles cu respectarea regulilor impuse de autorități. În acest context, începând din luna septembrie la Cernăuți a fost reluată activitatea Lectoratului de Limba Română al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, care funcționează de nouă ani în cadrul Universității Naționale „Yuriy Fedkovych” dinCernăuți.

Scopul principal al activității didactice în cadrul lectoratului de limba română îl reprezintă dezvoltarea competențelor lingvistice ale cursanților aparținând comunității academice cernăuțene, pentru facilitarea comunicării dintre europenii de limbi și culturi diferite, în cazul acesta între români și ucraineni. Dezvoltarea acestor competențe va duce la o creștere a mobilității și schimburilor, favorizând înțelegerea reciprocă și întărirea cooperării universitare, precum și promovarea plurilingvismului.

Predarea limbii române ca limbă străină se desfășoară în cadrul unor cursuri de inițiere și de aprofundare, din cele 152 de cereri înregistrate 65% fiind studenți, 25% cadre didactice și 10% personal administrativ. Studenții au ales aceste cursuri din diferite motive, fie au prieteni care vorbesc limba română, fie sunt studenți la Facultatea de Limbi Străine și doresc să cunoască o altă limbă de origine latină, fie doresc să se familiarizeze cu limba română pentru a putea continua studiile în România. Cei care frecventează cursurile provin de la diferite facultăți, iar cursurile se axează atât pe activitatea de predare și învățare a noțiunilor fundamentale ale gramaticii limbii române, prin exerciții și aplicații destinate să fixeze structura gramaticală de bază, cât și pe activitatea conversațională, care să faciliteze familiarizarea cu limba. În același timp, pentru motivarea cursanților sunt organizate și activități extra-curriculare. O astfel de activitate, care poate să reprezinte un bun exercițiu de consolidare a cunoștințelor de limbă, cultură și civilizație românească, este organizarea de vizite interactive, în limba română, cu cei avansați, pentru descoperirea orașului Cernăuți. Prezentarea orașului sub toate aspectele culturale, geografice, istorice, arhitecturale, gastronomice, etnografice, economice se reflectă în limbă, iar cursanții au avut deja posibilitatea în timpul primei excursii, realizate la 11 octombrie 2022, de a alege să prezinte și să ilustreze o temă de interes pentru ei din aceste domenii. Suscitarea interesului pentru limba română ca limbă străină se va produce și prin alte activități preconizate, precum prezentarea de colinde și obiceiuri legate de sărbătorile de iarnă românești sau proiectarea de filme în limba română.

În a doua parte a anului universitar cursanții Lectoratului vor putea beneficia și de aplicații practice derulate în România și de alte activități culturale și științifice organizate de Lectoratul de la Cernăuți, iar la sfârșitul  anului universitar cursanții au posibilitatea de a-și testa competențele lingvistice, prezentându-se la examenul de evaluare a cunoștințelor  prin promovarea căruia li se pot elibera atestate de cunoaștere și de utilizare a limbii române. În acest al nouălea an de activitate al Lectoratului USV la Cernăuți, lector de limba română este doctor Ioana-Daniela Bălăuță.

Având în vedere starea de conflict în care se află Ucraina, s-au luat unele măsuri speciale de organizare a acestor cursuri. Astfel, în situația în care se activează alarma aeriană în incinta universității, cadrului didactic îi revine responsabilitatea de a conduce cursanții în adăpostul antiaerian, urmând circuitele prestabilite.

Vizibilitatea în spațiul on-line a Lectoratului este asigurată și pe pagina de Facebook: Lectoratul de limbă română al USV - Cernăuți | Facebook

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lectoratul de limbă română al USV la Cernăuți își continuă activitatea și în vreme de război.
 Vizualizări articol: 491 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lectoratul de limbă română al USV la Cernăuți își continuă activitatea și în vreme de război0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei