Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 mai 2022 - Anul XXVII, nr. 113 (8030)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Impas

Probleme la un producător de suc de mere din Fălticeni - amendă mare și 6 tone de suc oprit de la comerț

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Producătorul SC Mărul Argintiu SRL Fălticeni se află într-o situație extrem de delicată după ce a intrat în atenția autorităților sanitar-veterinare în urma unei alerte introduse de rețeaua de magazine Kaufland.

În primă fază, la începutul lunii mai, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară a anunțat că rețeaua Kaufland a decis să retragă preventiv un produs din gama suc de mere și vișine, după ce, în cadrul analizelor periodice, s-a constatat o depășire a valorii admise pentru patulină la acest produs.

Patulina este o toxină care se găsește cel mai frecvent în merele putrezite. Nu este considerată o toxină deosebit de puternică, dar totuși este genotoxică. Organizația Mondială a Sănătății a recomandat o concentrație maximă permisă, care în cazul de față este depășită.

Produsul „Vreau din România Suc de mere şi vişine 3L” este al producătorului SC Mărul Argintiu SRL Fălticeni, iar după retragerea sa din rețeaua Kaufland a urmat un control la sediu, efectuat de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava.

După cum a precizat doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, s-au ridicat probe din trei loturi ale produsului, iar în cazul a două loturi s-au constatat aceleași probleme legate de concentrația de patulină. Probele recoltate de sanitar-veterinarii suceveni au ajuns la Constanța, unde au fost supuse unor analize de laborator.

 

Este vorba de nu mai puțin de 6 tone de suc care ar urma să fie neutralizat, însă agentul economic a contestat probele și a cerut o nouă analiză. Oricum, cele 6 tone sunt oprite de la comerț, iar DSVSA Suceava a aplicat și o amendă de 30.000 de lei.

Sorin Mihai Voloșeniuc a explicat că acest control s-a făcut în urma dispozițiilor legale, însă a arătat că și administratorul firmei are un punct de vedere prin care se apără, care trebuie luat în considerare.

Situația este foarte delicată pentru societate și pentru administratorul Pavel Onea. Toxina se instalează în general la mere care au fost lovite sau depozitate în condiții proaste, însă marea problemă este că e aproape imposibil ca problema să poată fi semnalată de producător. Mere care arată bine și nu sunt vizibil afectate de putrefacție pot avea instalată patulina, astfel că producătorul, chiar dacă este bine intenționat, nu are modalități de a face o sortare eficientă.

Pentru S.C. Mărul Argintiu SRL Fălticeni acest scandal este o mare problemă privind viitorul său pe piață. Asta în condițiile în care producătorul reușise să intre în rețelele marilor magazine.

Contactat de Monitorul de Suceava, Pavel Onea a declarat că așteaptă rezultatele unor contraprobe pentru a putea ieși cu declarații amănunțite în care să se apere și să explice cum se încearcă, cu ”dedicație”, scoaterea sa de pe piață.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Probleme la un producător de suc de mere din Fălticeni - amendă mare și 6 tone de suc oprit de la comerț.
 Vizualizări articol: 5373 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Probleme la un producător de suc de mere din Fălticeni - amendă mare și 6 tone de suc oprit de la comerț2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei