Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 mar 2022 - Anul XXVII, nr. 60 (7977)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Tabere de vindecare psihică și fizică în insulele Capului Verde

În Uniunea Europeană, „bolile pulmonare" sunt considerate ca fiind responsabile pentru o optime (12,5%) din totalul cazurilor de deces și pentru cel puțin șase milioane de spitalizări. Așadar, în UE, 600.000 de oameni mor, în fiecare an, de o „boală pulmonară". Mai mult de jumătate dintre aceste decese sunt puse pe seama „cancerului pulmonar" sau a „BPOC" (bronhopenumopatie obstructivă cronică) — care de obicei sunt asociate cu consumul de nicotină.

Începând de anul acesta, vom organiza tabere de vară cu durata de 3 săptămâni în arhipelagul de insule ce formează Republica Capului Verde. Condițiile climatice speciale din aceste insule permit exersarea în condiții ideale a unei game largi de tehnici și exerciții de vindecare a bolilor psihice și fizice, eliminarea stresului și a oboselii cronice. Scopul principal al acestor tabere este transformarea rapidă a stilului de viață și dobândirea unui corp și a unui psihic sănătos și echilibrat.

Pe tot parcursul celor 3 săptămâni alimentația va fi una 100% bazată pe alimente naturale, neprocesate, ceea ce va aduce aport în plus demersului nostru terapeutic de a ne vindeca corpul și psihicul.

Climatul uscat al zonei și temperaturile medii cuprinse între 25 – 35 de grade fac ca aceste insule să fie ideale pentru practicarea tehnicilor de respirație. Din aceste motive, o mare parte din exercițiile ce vor fi efectuate zilnic în tabără au ca scop reeducarea respiratorie și însușirea și exersarea unei game largi de tipuri de respirație cu efecte profund vindecătoare.

Vă oferim în continuare câteva informații despre dinamica actului respirator și rolul lui în vindecarea traumelor.

Plămânul este organul care realizează schimbul de oxigen și de dioxid de carbon între organism și mediul exterior și este responsabil de menținerea unui nivel constant de oxigen și dioxid de carbon în sânge. Ambele gaze pot deveni toxice. Oxigenul este toxic, deoarece poate avea un efect coroziv, iar dioxidul de carbon este toxic, deoarece modifică aciditatea sângelui, pe care îl face să devină alcalin. De fiecare dată când respirăm absorbim în plămânii noștri un anumit amestec format din aproximativ 21% oxigen, 0,03% dioxid de carbon, 78% azot și 1% gaze nobile.

Respirația începe odată cu inspirația: cutia toracică se ridică, iar diafragma coboară. Atunci când respirăm mai profund mușchii intercostali se contractă, determinând o creștere suplimentară a volumului cutiei toracice. Expirația este un proces pasiv, care se realizează prin relaxarea musculaturii. In timpul expirației, aerul bogat în dioxid de carbon este eliminat din plămâni. Centrul principal de control al activității noastre respiratorii se află la nivelul bulbului rahidian, constând într-un centru ce reglează inspirația și expirația.

Respirația este reglată și de sistemul nervos vegetativ, împreună cu cele două componente ale acestuia: prin îngustarea traheii și prin contracția mușchilor bronhiei, sistemul nervos para- simpatic produce o stare de liniște și de relaxare fizică sporită, în schimb, sistemul nervos simpatic permite dilatarea traheii și destinderea mușchilor bronhiei, lucru ce face ca extensibilitatea bronhiilor să crească, iar inspirația să devină mai profundă.

Observarea ritmului nostru respirator și a simptomelor noastre pulmonare ne poate ajuta să obținem informații importante cu privire la psihicul și la emoțiile noastre. Când plângem, diafragma se mișcă sacadat, permițând astfel organelor interne să se relaxeze. Expirația care urmează după aceea ne ajută să ne eliberăm mâhnirea. La fel se întâmplă și atunci când râdem. Dacă un om nu mai poate plânge sau râde, el nu-și mai poate exprima emoțiile. El nu poate să elibereze emoțiile, să spună „nu" sau să accepte ceva ce-i place. Apar dificultăți de respirație, apar boli respiratorii, care sunt asociate și cu probleme intestinale, cum ar fi constipația și slăbiciunea vezicii urinare. Persoana nu mai are curajul să se destindă, să se elibereze de autocontrolul strict.

Respirația este utilizată în diverse forme, cu scopul de a aduce la suprafață experiențele emoționale din copilărie, adolescență și a le vindeca. Trebuie amintit faptul că modul în care respirăm poate fi o reacție la traumele pe care le-am suferit. Într-un asemenea caz nu are rost să lucrăm doar asupra simptomului, dacă nu este analizată în același timp și trauma care se află în spatele acestuia. O terapie centrată pe respirație care nu ia în considerare și trauma va fi orientată doar spre simptom, și nu spre cauză.

Mai multe informații despre taberele noastre puteți găsi pe site-ul www.mihaimoisoiu.ro

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tabere de vindecare psihică și fizică în insulele Capului Verde.
 Vizualizări articol: 11476 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.89/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 36 voturi
Tabere de vindecare psihică și fizică în insulele Capului Verde4.9536

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei