Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 feb 2022 - Anul XXVII, nr. 40 (7957)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Demers

AUR Suceava solicită eliminarea inechităților salariale din sistemul bugetar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputații AUR de Suceava, Dorel Gheorghe Acatrinei și Florin Pușcașu, i-au solicitat ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marius Budăi, să ia măsuri urgente pentru eliminarea inechităților salariale din sistemul bugetar, dar și să aplice principiul „la muncă egală și funcții similare să fie acordată o salarizare egală”.

Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu au arătat că în ultimii ani au fost adoptate mai multe legi şi modificări la legea salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice, care nu au adus însă o salarizare unitară, chiar dacă acesta a fost scopul declarat, şi nici o simplificare a salarizării, dimpotrivă, au creat discrepanţe şi mai mari între salariaţii bugetari, chiar şi în cadrul aceloraşi categorii profesionale. „Explicaţia acestui fapt este simplă: legile respective nu s-au aplicat efectiv niciodată în ceea ce priveşte stabilirea salariilor, ci s-au aplicat doar dispoziţiile tranzitorii din cadrul acestora ori sunt cazuri când sunt aplicabile tot vechile legi de salarizare, cu unele ajustări instituite prin  includerea unor sporuri şi adaosuri în baza salarială prin eliminarea lor ca elemente separate ale salariului”, au precizat cei doi deputați.

Într-o întrebare adresată ministrului Muncii de către deputații AUR de Suceava se arată că salarizarea unitară a personalului plătit din fondurile publice este un deziderat pe care și l-au propus toate guvernele postdecembriste pentru eliminarea discrepanțelor și inechităților în domeniul salarizării sistemului bugetar.

„Schimbarea concepţiei unui sistem de salarizare, prin modificarea coeficienţilor de ierarhizare şi a valorilor de referinţă, ori după caz, prin stabilirea unor salarii nominale pentru personalul bugetar ori prin orice altă formă de salarizare, prin reaşezarea ierarhiei funcţiilor şi a salariilor, implică întotdeauna ajustări în plus sau în minus faţă de salariile în plată”, au transmis Dorel Acatrinei și Florin Pușcanu. Aceștia au adăugat că, de asemenea, Guvernul este pus în faţa respectării unor principii fundamentale, cum sunt principiul nediscriminării, principiul stabilităţii raporturilor juridice, principiul neretroactivităţii legii noi, ultimele două traduse în această materie prin „teoria drepturilor câştigate”, principiul previzibilităţii normelor juridice, care sunt esențiale într-un stat de drept.

„Trebuie să faceți o prioritate din reducerea disfuncționalităților de încadrare în sistemul public, prin eliminarea inechităților de salarizare pentru funcții egale și muncă egală în cadrul instituțiilor statului. În toate cazurile nu este normal să existe discrepanțe salariale mari între ministere sau chiar în cadrul aceluiași minister, cum nu este normal să existe discrepanțe salariale mari între autoritățile publice centrale și cele locale și chiar discrepanțe între salarizarea autorităților publice locale.

Reforma în domeniu salarizării unitare prevede ca raportul între salariul minim pe economie și cel mai mare salariu din sistemul bugetar să fie de maximum 1 la 12, unde 12 este nivelul salarial al președintelui României”, au mai spus cei doi deputați AUR de Suceava. Aceștia consideră că discrepanțele salariale trebuie ajustate la un raport de 1 la 8 prin majorarea salariilor mici și trebuie eliminate inechitățile dintre bugetarii din aceeași categorie profesională ori care fac aceeași muncă sau o muncă similară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului AUR Suceava solicită eliminarea inechităților salariale din sistemul bugetar.
 Vizualizări articol: 1074 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
AUR Suceava solicită eliminarea inechităților salariale din sistemul bugetar1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei