Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 dec 2021 - Anul XXVI, nr. 288 (7900)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Alertă sanitar-veterinară

O gripă aviară înalt patogenă riscă să decimeze populațiile de păsări și se poate transmite și la om

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Autoritățile sanitar veterinare au de gestionat o nouă alertă care dă mari bătăi de cap, o gripă aviară înalt patogenă care a fost confirmată deja în țară și care pune în pericol efectivele de păsări, dar se poate transmite și la om.

Virusul H5N1 a fost confirmat deja la două lebede moarte, una pe raza județului Constanța și una la Călărași, cea mai nouă alertă fiind la Galați, unde era vorba de o suspiciune de prezență a virusului, tot la o lebădă. Marea problemă este că virusul este deja răspândit în Europa și transmiterea spre păsările domestice pare a fi doar o chestiune de timp. În România riscurile sunt mult mai mari pentru că încă sunt foarte multe crescătorii individuale, în gospodării și nu în ferme mari, cum este specificul în alte state. Evident, în astfel de condiții, există risc mai mare de transmitere.  

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava este deja în alertă pe această temă. Se face apel ca sucevenii să raporteze cazurile de mortalitate la păsări sălbatice, la marginea cursurilor de apă, dar și apariția îmbolnăvirilor suspecte la păsări domestice.

Păsările bolnave sunt adesea într-o stare precomatoasă, stau cu capul aplecat și au tendința să-l sprijine de pământ. Crestele sunt cianotice, cu pete sau echimoze, apare diaree apoasă, sete accentuată și respirație dificilă. Respirația dificilă este de obicei un simptom care duce la deces.

Rata de mortalitate variază între 50 și 100% la păsări. Cel puțin în primă fază cele mai vulnerabile par a fi rațele și gâștele.

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a transmis care sunt măsurile de urgență care se pun în aplicare: ”Am dispus de urgență aplicarea următoarelor măsuri: monitorizarea în permanenţă a statusului de sănătate la păsări domestice şi sălbatice. În acest sens, orice suspiciune va fi notificată în regim de urgenţă.

Se acordă o atenţie deosebită şi se impune o înăsprire a controalelor transporturilor intracomunitare cu păsări vii şi ouă de incubat provenite din ţările unde au evoluat focare de influenţă aviară în ultima perioadă. La ferme în general toate păsările trebuie să fie ţinute închise în adăposturi fără acces la luciuri de apă sau alte amenajări hidrologice şi fără a avea contact cu păsările sălbatice. La nivelul unităţii de abatorizare trebuie să existe facilităţi adecvate de spălare şi dezinfecţie a mijloacelor auto ce transportă păsările, precum şi a cuştilor în care acestea sunt transportate, astfel încât după descărcare acestea să nu părăsească incinta abatorului decât după dezinfecţie”.

Focarele de gripa aviară înalt patogenă (HPAI) au cunoscut o creştere fulminantă în lunile noiembrie şi decembrie în Italia (128 de focare), Polonia (33 de focare) şi Ungaria (28 de focare). Multe alte țări au și ele deja cazuri, însă mai puține.

Eforturile care se fac acum sunt în speranța că virusul nu va face trecerea la păsările domestice, din crescătorii.

Comerțul cu carne de pasăre spre România este interzis din toate zonele cu restricții. Este vorba doar de zonele de focar, nu de întregul comerț dintr-o țară. Așadar, Italia de exemplu, poate face comerț, dar numai din afară zonelor de focar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O gripă aviară înalt patogenă riscă să decimeze populațiile de păsări și se poate transmite și la om.
 Vizualizări articol: 929 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O gripă aviară înalt patogenă riscă să decimeze populațiile de păsări și se poate transmite și la om0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei