Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 iun 2020 - Anul XXV, nr. 141 (7446)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Controverse pe lege

Gratuitatea elevilor la transportul în comun, asigurată doar unora

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Legea care prevede gratuitatea transportului în comun pentru elevi, dată, culmea, în plină pandemie de coronavirus, când restricțiile de circulație au fost una dintre principalele măsuri de limitare a răspândirii virusului, a creat o situație conflictuală.

Pe de o parte se află elevii care, la 15 zile de la apariția legii în Monitorul Oficial, nu beneficiază încă de această facilitate (cu unele excepții), iar pe de altă parte, operatorul de transport public local, TPL, care spune că nu sunt îndeplinite toate condițiile de aplicare a legii.

Deși inițial s-a anunțat că din 15 iunie elevii vor putea obține abonamentele gratuite, facilitatea de a circula fără nici un cost cu autobuzele și microbuzele TPL a fost acordată, pe baza carnetului de elev, doar celor din clasele a VIII-a și a XII-a, care susțin în această perioadă examenele de capacitate și bacalaureat.

“În privința facilităților la transport pentru elevi, acum doar cei de clasa a VIII-a și a XII-a circulă gratuit în baza carnetului de elev, până la 30 iunie. Luni am avut o discuție cu inspectorul-șef al IŞJ, Grigore Bocanci, și directorul TPL, Darie Romaniuc, pentru a stabili procedurile de decontare a transportului, de la IŞJ la Ministerul Educației. Unitățile de învățământ trebuie să transmită tabele cu elevi către TPL, în baza cărora se facturează și se transmite factura la școli, iar de acolo la IŞJ și mai departe la Ministerul Educației.

E mai dificil, dar sper ca în câteva zile să avem aceste tabele și să facem o procedură corectă de eliberare a abonamentelor care asigură gratuitatea la transport elevilor. Sperăm să intrăm rapid în normalitate – s-a dat legea, dar nu e clară modalitatea de decontare între societatea de transport public local și Ministerul Educației”, a explicat primarul Ion Lungu, care a fost întrebat de mai multă lume ce se întâmplă cu gratuitatea la transport a elevilor.

De altfel, o poziție în această privință a fost transmisă și de către Consiliul Județean al Elevilor Suceava, care consideră că ceea ce se întâmplă este un abuz.

“Aceste facilități trebuiau să fie implementate în localitate începând cu data de 15 iunie. În realitate, în urma numărului mare de sesizări primite de la elevi care au solicitat eliberarea abonamentelor gratuite, am constatat că Primăria Municipiului Suceava a decis acordarea discriminatorie a acestor facilități, doar pentru elevii aflați în an terminal și care susțin examenele în această perioadă”, spun reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor Suceava, care solicită Consiliului Local Suceava respectarea prevederilor legale în ceea ce privește transportul local gratuit al tuturor elevilor, pe toată perioada anului calendaristic.

 

Condițiile de acordare a gratuității la transport local elevilor

Conform noii legi, “pentru a beneficia de gratuitatea serviciilor publice de transport local, elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat solicită centrelor de emitere a documentelor de transport, aparținând operatorului de transport public local, în baza carnetului de elev emis de unitatea de învățământ, vizat prin ștampilă pentru anul în curs, eliberarea documentului de călătorie pentru transportul local de tipul legitimație de transport/abonament/card sau alte documente-tip, cu valabilitate lunară”.

Dar pentru că gratuitatea asta trebuie suportată totuși de undeva, operatorul de transport public local trebuie să realizeze pe fiecare unitate de învățământ o situație care va cuprinde numărul de documente de transport emise și lista cu beneficiarii acestora. Apoi, tot el trebuie să emită factură fiscală în cuantum de 50% din suma de plată pentru fiecare unitate de învățământ și 50% pentru unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia domiciliază elevul/raza teritorială a unității de învățământ.

Numai că, în condițiile în care întreaga responsabilitate privind realitatea, legalitatea și exactitatea datelor prezentate la decontare îi revine operatorului de transport, TPL, acesta a solicitat liste cu potențialii beneficiari ai acestor gratuități, de la unitățile școlare din municipiu, astfel încât să poată fi făcută o verificare a solicitărilor care se primesc la ghișee.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gratuitatea elevilor la transportul în comun, asigurată doar unora.
 Vizualizări articol: 1669 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Gratuitatea elevilor la transportul în comun, asigurată doar unora5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei