Autorizarea punctelor de sacrificare a mieilor, pentru sărbătorile de Paști, este mai complicată ca oricând în acest an, în plină pandemie de coronavirus. După cum ne-a declarat doctorul Lăcrămioara Vieru, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, până vineri, 10 aprilie, a fost autorizat un singur centru de sacrificare miei, la Horodniceni. Alți crescători care aveau tradițional puncte de sacrificare de unde vindeau miei, în jurul municipiului Suceava, au renunțat, din cauza condițiilor extrem de severe, cu atât mai mult cu cât sunt în localități din zona de carantină.
Singurul centru autorizat de sacrificare, cel puțin până acum, este al firmei Laktotrio Horodniceni. Reprezentanții firmei au precizat în cererea de autorizare că vor livra mieii pe bază de comandă, la domicilii, variantă agreată și de autoritatea sanitar-veterinară.
În privința piețelor, vor putea comercializa miei, dacă vor dori, doar reprezentanți ai abatoarelor, nu și crescătorii, așa cum se întâmpla în anii precedenți.
Crescători de oi din jurul Sucevei vând mieii cu prețuri care pornesc de la 8 lei kilogramul în viu. Având în vedere că abatoarele cumpără miei pentru sacrificare și au ulterior drept de comercializare, rămâne de văzut la ce preț va ajunge carnea la consumatorii finali.