Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 apr 2020 - Anul XXV, nr. 85 (7390)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Analiză

La îmbolnăviri cu COVID în România predomină femeile, la decese, bărbații

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică au realizat o „analiză rapidă” a cazurilor confirmate de infecție cu Covid-19 în România, în perioada 26 februarie – 5 aprilie 2020. În acest interval, în țară au fost confirmate 4.051 cazuri de infecție cu coronavirus, din care 181 decese.

Primul caz de infecție confirmat a fost înregistrat în data de 26 februarie 2020, iar în următoarele două săptămâni s-a menținut caracterul sporadic al bolii, fiind confirmate câte 1-2 cazuri zilnic, conform datelor prezentate. Din 10 martie numărul zilnic de cazuri confirmate urmează un trend ascendent, cu o medie de 55 de cazuri/zi în săptămâna 16-22 martie, 200 cazuri/zi în săptămâna 23-29 martie, ajungând la o medie de 300 cazuri/zi în ultima săptămână a intervalului de referință.

În perioada 23 martie - 5 aprilie, rata incidenței aparente la nivel național este de 18,24 cazuri la 100.000 de locuitori, cea mai ridicată fiind în județul Suceava.

În totalul cazurilor raportate se observă o ușoară predominantă a genului feminin, cu 56% femei din total cazuri.

Cazurile confirmate sunt concentrate la vârstele adulte, 78% din cazuri fiind înregistrate la persoane cu vârste cuprinse între 30-69 ani. La grupa de vârstă peste 80 de ani au fost înregistrate 127 cazuri.

Vârsta medie este de 47,6 ani, iar vârsta mediană (indicator ce împarte populaţia unei ţări în două părţi egale, vârsta mediană fiind acea valoare de mijloc) este de 47 ani, fără diferențe semnificative între femei și bărbați.

În ceea ce privește decesele, până la data de 5 aprilie s-au înregistrat 181 de decese. Vârsta medie a persoanelor decedate a fost de 66,6 ani (vârsta mediană  - 69 ani).

Vârsta medie a deceselor este semnificativ mai mare decât vârsta media a cazurilor, se arată în analiză, și toate cazurile soldate cu deces până la 5 aprilie aveau boli cronice asociate.

Cea mai tânără persoană decedată a avut 27 ani și cea mai vârstnică 94 ani.

Analiza specialiștilor de la INSP a evidențiat o predominanță a deceselor în rândul bărbaților. Astfel, din totalul celor decedați, 63,5% au fost bărbați, iar raportul dintre bărbați și femei în rândul celor decedați a fost de 1,74.

Procentul celor decedați în rândul celor bolnavi (fatalitatea aparentă) a fost semnificativ mai ridicat la bărbați. Proporţia cazurilor de deces crește exponențial la grupele de vârstă înaintate, fără diferențe după 70 de ani.

 

Aproape jumătate dintre cazurile confirmate au fost în urma contactului cu persoane infectate sosite în România sau contacții acestora

Analiza arată că 41,1% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate ca urmare a contactului apropiat cu persoane infectate sosite în România sau cu contacții acestora. Din totalul de 4.051 de cazuri confirmate în această perioadă, 471 au fost înregistrate la persoane care au revenit în România din străinătate, ponderea cazurilor de import pentru întreaga perioadă analizată fiind de 11,6%. Ponderea cazurilor de import este în scădere în fiecare săptămână.

Cea mai frecventă țară de import a cazurilor rămâne Italia, urmată de Spania, Marea Britanie, Franța și Germania.

În privința cazurilor de COVID-19 în rândul personalului sanitar, 16,3% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate la acesta.

Un alt aspect subliniat este că în ultimele 14 zile ale intervalului de referință, media probelor pozitive pentru SARS-COV-2 a fost de 13%.

De asemenea, ponderea cazurilor de import este în continuă scădere.

Observațiile specialiștilor pentru acest moment sunt că ponderea cazurilor fără link epidemiologic identificat este crescută în județele în care s-au înregistrat mai multe cazuri în ultima săptămână - Suceava, București, Timiș și Neamț, iar ponderea scăzută de probe pozitive arată că situația infecțiilor este în faza de transmitere locală și încă nu există o situație epidemică extinsă.

Totodată, se constată că fatalitatea ridicată în cadrul persoanelor în vârstă de peste 70 de ani cu boli cronice asociate este comparabilă cu cea înregistrată în celelalte țări afectate. Decesele din aceste grupe de vârstă au fost înregistrate la persoane spitalizate sau aflate în centre de îngrijire sau dializă, ceea ce impune suplimentarea măsurilor de prevenire a infecției în aceste instituții.

Detectarea de cazuri în toate grupele de vârstă, asociate cu transmiterea locală, impun pentru următoarea perioadă menținerea și respectarea la nivel individual a măsurilor de distanțare socială pentru prevenirea răspândirii bolii.

Analiza este bazată pe date preliminare ale unor anchete epidemiologice aflate în desfășurare. Având în vedere dinamica procesului de raportare și progresul anchetelor epidemiologice, datele actuale pentru perioada de studiu pot suferi ușoare modificări, au atenționat specialiștii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La îmbolnăviri cu COVID în România predomină femeile, la decese, bărbații.
 Vizualizări articol: 1503 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
La îmbolnăviri cu COVID în România predomină femeile, la decese, bărbații0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei