Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 mar 2020 - Anul XXV, nr. 53 (7358)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Opinie

Flutur vrea ca banii din subvenții să fie folosiți pentru investiții în agricultură și nu pentru subzistență

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că banii pe care fermierii suceveni îi primesc din subvenții ar trebui să se regăsească în investiții în agricultură și să nu fie folosiți pentru subzistență. Gheorghe Flutur a participat, miercuri, la o întâlnire la care au fost prezenți fermieri din domeniul vegetal și zootehnic, structurile din teritoriu ale Ministerului Agriculturii, respectiv APIA, AFIR, Direcția Agricolă, precum și Oficiul Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Direcția Sanitară Veterinară, dar și secretarii localităților din județ. Tema principală care va fi abordată în cadrul întâlnirii a fost demararea sesiunii de depunere a cererilor pentru acordarea subvențiilor pentru fermieri, care a început pe 2 martie și se încheie pe 15 mai 2020. În cadrul întâlnirii, Gheorghe Flutur a făcut un apel la instituțiile din domeniu să depună toate eforturile pentru ca fermierii să depună în termen cererile de subvenții, dar și pentru a se evita situațiile în care aceștia trebuie să returneze banii primiți.

Pe de altă parte, Gheorghe Flutur a declarat că suma pe care cei aproximativ 47.000 de fermierii din județul Suceava o primesc anual din subvenții este de 67 de milioane de euro. „Este o sumă uriașă. Și trebuie să vedem care este balanța comercială a județului Suceava astăzi. Cât importăm și cât exportăm. Suntem un județ care deține primul loc la lapte și carne de vită, la cartof, și trebuie să vedem dacă cele 67 de milioane de euro merg în agricultură, ajută la o balanță de plăți pozitivă sau oamenii noștri folosesc subvenția pentru subzistență”, a spus Flutur.

El a subliniat faptul că banii pe care fermierii suceveni îi primesc din subvenții trebuie să se regăsească în investiții în agricultură, astfel încât aceștia să fie competitivi în concurența cu fermieri din alte țări, precum Ungaria, Polonia, Cehia sau Slovacia. „Poate va veni o zi când și cei de la Uniunea Europeană se vor uita în grădina noastră și vor întreba dacă am investit banii din subvenții în agricultură. Dacă ne-am pregătit pentru concurență cu cei din Ungaria sau cu alții, sau nu. Dacă ne-am pregătit e bine. Dacă am cununat la nunți cu banii din subvenție, avem o problemă. E cam incomod punctul acesta de vedere, mi-l asum, dar unul dintre marile păcate pe care le avem este lipsa consultanței și a Camerelor Agricole care să-i învețe pe fermieri ce să facă cu subvențiile. Subvenția nu trebuie să devină un mijloc de subzistență sau să porți copiii la facultate și să nu investești în pământ”, a mai adăugat Gheorghe Flutur.

Tot în cadrul întâlnirii, directorul Direcției pentru Agricultură Suceava, Haralampie Duțu, a precizat că în domeniul agriculturii, în județul Suceava importurile sunt mai mari decât exporturile. „Importăm mai mult decât exportăm, cu toate că producția de porumb pleacă aproape în totalitate producției, la grâu mai rămâne din producție, iar soia și floarea-soarelui sunt culturi care pleacă direct din câmp”, a precizat Haralampie Duțu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Flutur vrea ca banii din subvenții să fie folosiți pentru investiții în agricultură și nu pentru subzistență.
 Vizualizări articol: 1564 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Flutur vrea ca banii din subvenții să fie folosiți pentru investiții în agricultură și nu pentru subzistență5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei