Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 feb 2020 - Anul XXV, nr. 41 (7346)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Solicitare

Consiliul Elevilor cere majorarea cuantumului minim al burselor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Valoarea minimă a burselor pe care le vor primi elevii în anul școlar 2020-2021, respectiv a celor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, va fi de 150 de lei, iar acolo unde există bani, autoritățile locale vor putea majora sumele. Această măsură este cuprinsă într-un proiect al Ministerului Educației, document lansat în dezbatere publică.

Consiliul Național al Elevilor (CNE) salută inițiativa de a impune un cuantum minim de acordare a burselor pentru elevi prin Hotărâre de Guvern, însă  consideră că suma lunară de 150 lei, deși necesară, nu este suficientă.

Aceștia vor ca acest mesaj să ajungă direct la autoritățile centrale și au inițiat o scrisoare prin care solicită mărirea cuantumului minim al burselor pentru elevi și asigurarea unor fonduri de la bugetul de stat pentru ele.

De asemenea, Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Suceava susține campania inițiată de Consiliul Național al Elevilor și face apel la toți elevii județului Suceava de a se alătura demersului.

„Completând formularul (n.r. datele expeditorului pentru trimiterea scrisorii) prin platforma Declic, vei trimite automat un e-mail Guvernului Orban prin care vei putea solicita mărirea cuantumului minim al burselor pentru elevi și asigurarea unor fonduri de la bugetul de stat pentru ele. În acest fel putem atrage atenția autorităților că acordarea burselor reprezintă o reală necesitate ce trebuie luată în considerare de urgență”, transmite CJE Suceava.

Documentul va fi trimis ministrului Educației și Cercetării, ministrului Finanțelor Publice și premierului României.

„În România anului 2020, încă există localități în care elevilor nu li se acordă burse, indiferent de efortul depus și rezultatele școlare obținute. Există, de asemenea, primării care acordă burse, însă în cuantumuri prea mici pentru ca elevii să-și poată satisface nevoile zilnice”, se arată în scrisoarea elevilor.

Aceștia explică faptul că 150 de lei nu sunt suficienți.

De exemplu, un elev navetist căruia nu i se decontează transportul de acasă până la școală sau căruia i se oferă decont parțial, un elev a cărui familie se confruntă cu o situație financiară grea, un elev pentru care bursa reprezintă o sursă esențială de venit nu poate trăi cu 5 lei pe zi.

Suma nu i-ar ajunge nici măcar pentru a-și asigura subzistența, cu atât mai puțin pentru a achiziționa materialele auxiliare învățării.

„Pe de altă parte, cum vă veți asigura că suma minimă de 150 lei ajunge cu adevărat la elevii din toată România? În prezent, conform Legii Educației Naționale 1/2011, autoritățile locale au obligația de a oferi burse elevilor. Cu toate acestea, observăm că nu puține sunt cele care încalcă această obligație. În aceste cazuri, intervine deseori problema lipsei fondurilor. Cum pot primăriile să acorde burse elevilor într-un cuantum minim impus de stat, dacă statul nu se asigură că primăriile dispun de fondurile necesare? O hotărâre de Guvern nu rezolvă problemele reale din teritoriu”, mai transmit elevii în scrisoarea lor.

Aceștia dau asigurări că vor continua să facă presiuni asupra Ministerului Finanțelor Publice pentru ca fondurile din care se asigură bursele elevilor să vină printr-o linie dedicată de la bugetul de stat, iar dacă demersul lor nu va avea ecou, vor continua să acționeze pentru reglementarea acestor aspecte pe cale parlamentară.

De asemenea, elevii reprezentanți de la nivel județean au început deja să participe la dezbaterile asupra bugetelor locale, context în care aceștia militează pentru o finanțare echitabilă pentru educație la nivelul comunității.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consiliul Elevilor cere majorarea cuantumului minim al burselor.
 Vizualizări articol: 1275 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Consiliul Elevilor cere majorarea cuantumului minim al burselor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei