Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 feb 2020 - Anul XXV, nr. 41 (7346)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Soluţie

Amendă penală de 250.000 de lei şi obligaţii de peste 2,6 milioane de lei pentru o firmă care a jonglat cu fonduri europene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O firmă din Suceava a fost obligată de instanţele de judecată la plata unor sume de bani foarte mari. Curtea de Apel Suceava a confirmat soluţia de la Tribunalul Suceava prin care persoana juridică SC MELIFABI SRL a fost obligată la plata sumei de 250.000 de lei cu titlu de amendă penală. Aceeaşi persoană juridică şi trei inculpaţi din dosar au fost obligaţi să achite către AFIR suma de 2.653.535,11 lei. Magistraţii au mai decis ca cele trei persoane, respectiv Camelia Mariana Isopescul, soţul acesteia, Adrian Ştefan Isopescul, respectiv Vasile Horăndău să fie condamnaţi la câte 3 ani cu suspendare sub supraveghere. Soluţia de ieri este definitivă, iar motivul pentru care s-a decis condamnarea este frauda cu fonduri europene.

Camelia Mariana Isopescul, administrator al SC MELIFABI SRL, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Adrian Ştefan Isopescul a fost judecat pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în timp ce Vasile Horăndău, administrator al SC EDENS RANGE SRL, a dat cu subsemnatul pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Procurorii DNA Suceava au sesizat instanţa de judecată şi în cazul firmei SC MELIFABI SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin soţilor Adrian Ştefan şi Camelia Mariana Isopescul.

 

Cum s-au derulat faptele

În martie 2012, între Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), prin Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 1 – Iaşi, în calitate de autoritate contractantă, şi SC MELIFABI SRL Rădăuţi s-a încheiat contractul pentru proiectul ”Înfiinţare fermă agrozootehnică, localitatea Frătăuţii Vechi, jud. Suceava”, cu o valoare eligibilă nerambursabilă în sumă de 3.415.363 de lei. 

„Anterior, pentru a maximiza bugetul acestui proiect, mai exact pentru a mări cheltuielile aferente achiziţiei de lucrări şi bunuri, inculpata Isopescul Camelia Mariana a ataşat la cererea de finanţare oferte ale unor firme apropiate şi cu preţurile cele mai mari. În continuare, în conformitate cu normele emise de autoritatea contractantă, inculpata a organizat procedurile de achiziţie a bunurilor necesare implementării proiectului conform celor menţionate în studiul de fezabilitate, prin procedura cererii de oferte”, se arată într-un comunicat remis de DNA Suceava.

Firma care a câştigat licitaţia pentru construcţia fermei a fost SC EDENS RANGE SRL, administrată de Vasile Horăndău, o firmă fără experienţă în efectuarea unor astfel de lucrări, înfiinţată în acest scop şi aflată sub controlul lui Adrian Ștefan Isopescul.

„Lucrările în cadrul proiectului au fost realizate de inculpatul Isopescul Adrian Ștefan prin mijloace şi în regie proprie, însă, pentru a obţine finanţarea de la APDRP, a depus în cadrul cererilor de plată facturi emise de SC EDENS RANGE SRL, care dovedeau în mod nereal şi supraevaluat că aceasta a realizat lucrările în cauză, precum şi o serie de documente false (declaraţie de conformitate, rapoarte de încercări etc.). Această conduită infracţională a avut drept consecinţă obţinerea pe nedrept de către inculpata Isopescul Camelia Mariana, în calitate de reprezentant legal al beneficiarului – inculpata SC MELIFABI SRL, în perioada 2012-2015, de fonduri europene nerambursabile în valoare de 2.653.535,11 lei, sumă cu care Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză şi la care vor fi adăugate dobânzi şi penalităţi calculate până la data plăţii efective”, au concluzionat procurorii DNA Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Amendă penală de 250.000 de lei şi obligaţii de peste 2,6 milioane de lei pentru o firmă care a jonglat cu fonduri europene.
 Vizualizări articol: 5252 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Amendă penală de 250.000 de lei şi obligaţii de peste 2,6 milioane de lei pentru o firmă care a jonglat cu fonduri europene0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei