Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 feb 2020 - Anul XXV, nr. 40 (7345)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Pas spre normalitate

Poliţiştii vor avea camere video corporale. Imaginile, proba forte în cele mai mari condamnări pentru ultraj din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Poliţia Română a lansat procedura de achiziţie a 12.000 de camere audio-video de tip „body cam”, care să fie ataşate la uniformele poliţiştilor în timpul serviciului. Este o solicitare pe care sindicaliştii din poliţie au lansat-o de ani de zile, însă până de curând nu s-a făcut nimic concret în acest sens. Cu ajutorul acestor camere, poliţiştii au o „armă” esenţială care să îi ajute atunci când sunt victimele unor agresiuni verbale sau fizice ori când sunt acuzaţi de fel de fel de abuzuri, asta ca să dăm câteva exemple. În plus, aceste camere ar avea un efect clar descurajator pentru un posibil agresor, ceea ce va duce la scăderea numărului de fapte de ultraj.

Având în vedere numărul mare de camere care ar urma să fie achiziţionate, sunt şanse mari ca la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava să ajungă 250-300 de astfel de dispozitive, astfel că s-ar putea asigura un număr suficient de camere, câte una la fiecare post de poliţie.

 

Cazul şefului de post de la Păltinoasa. Şi-a achiziţionat din bani proprii o astfel de cameră, iar aceasta l-a ajutat foarte mult

Sunt poliţişti suceveni care folosesc de ani de zile astfel de camere video corporale, achiziţionate din banii proprii.

Un bun exemplu este cel al şefului Postului de Poliţie Păltinoasa, Vasile Grumăzescu, care în lunga sa carieră de poliţist a fost victimă a mai multor infracţiuni de ultraj.

Acesta are de aproximativ doi ani de zile camera video corporală.

El avea camera în funcţiune şi în seara zilei de 30 decembrie 2018, când acţiona, alături de încă doi colegi, pe raza satului Capu Codrului, comuna Păltinoasa.

Poliţiştii au făcut atunci semnal de oprire unui autoturism, însă şoferul nu a oprit, demarând spre cătunul de romi Ţîmpoci. După circa 300 de metri şoferul a oprit, fiind identificat în persoana localnicului Ionel Carabin. În maşină se mai aflau soţia acestuia şi unul dintre fii. Şoferul a refuzat să se legitimeze şi l-a acuzat pe şeful de post de la Păltinoasa că are ceva personal cu el. Ulterior, bărbatul a acceptat să meargă la spital, pentru a i se recolta probe biologice. Asta pentru că poliţiştii aveau suspiciunea că bărbatul este băut. Bărbatul a acceptat să meargă doar însoţit de soţia sa.

Lucrurile s-au precipitat însă în momentul în care maşina de poliţie a derapat, ieşind uşor în decor, în imediata apropiere a locului în care a fost oprit şoferul. La faţa locului au ajuns mai multe persoane, printre care şi un alt fiu al şoferului, Irimie George Carabin. Acesta a venit la faţa locului cu o scândură ruptă dintr-un gard.

Vasile Grumăzescu, şeful Postului de Poliţie Păltinoasa, a fost primul luat în colimator. A fost lovit în faţă, suferind o fractură de piramidă nazală, fiind lovit totodată şi cu scândura în zona capului. Grumăzescu era însoţit de o tânără agentă, colega de la Postul Păltinoasa, plus încă un poliţist de la Postul de Poliţie Valea Moldovei. Poliţista a fost şi ea lovită în timpul scandalului.

Lovit şi pus în mare dificultate, şeful de post a scos pistolul şi a executat opt focuri de armă. Şapte au fost trase în plan vertical şi abia al optulea spre braţul lui Ionel Carabin. Acesta a suferit o plagă prin împuşcare la umărul stâng.

În urma procesului, cei doi agresori au primit câte 5 ani şi 2 luni de închisoare cu executare, pedepse mari raportat la tot ce s-a dat în ultimii ani pentru fapte de ultraj. E drept, şi agresiunea a fost foarte gravă.

 

„Martorii au fost evazivi, inculpaţii nu recunoşteau nimic, dacă nu aveam camera ar fi fost foarte greu”

Vasile Grumăzescu, care este şi liderul de la Suceava al Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP), a avut mare noroc că agresiunea asupra sa şi modul în care el a acţionat au putut fi certificate de imagini.

„Acele imagini au contat decisiv, deşi erau filmate cu o cameră personală instanţa a acceptat proba fără probleme. Martorii au fost evazivi, inculpaţii nu recunoşteau nimic, dacă nu aveam camera ar fi fost foarte greu”, a relatat şeful de post.

El a subliniat că SNAP este sindicatul care a cerut de ani de zile dotarea poliţistului din teren cu astfel de camere corporale şi cu bastoane cu electroşoc.

Vasile Grumăzescu a mai relatat, din experienţa personală, că aceste camere îl fac pe cel din faţă, chiar dacă este infractor notoriu, să fie rezervat şi să vorbească frumos, de cele mai multe ori.

 

Poliţistul va putea fi apărat de abuzuri şi va putea proba modul cum a intervenit

Pe aceeaşi temă, comisarul Marius Ciotău, şeful Secţiei Rurale de Poliţie Gălăneşti şi preşedintele Corpului Naţional al Poliţiştilor (CNP), organizaţia Suceava, a declarat: „Poliţistul va putea fi apărat de abuzuri şi va putea proba modul cum a intervenit, legalitatea intervenţiei şi modul de implicare a legii. De asemenea, se va putea studia şi atitudinea poliţistului în exercitarea autorităţii publice. Aceste camere sunt absolut necesare în condiţiile în care acum există cazuri de poliţişti cercetaţi pentru declaraţii false ale unor martori falşi.

De asemenea, aceste camere descurajează persoana care intră în contact cu poliţistul în sensul că evită discuţiile contradictorii sau conflictul cu poliţistul”.

Ciotău a mai spus că aceste dispozitive ar putea face mai puţin necesare declaraţiile de martori, care, se ştie, sunt greu de obţinut şi adesea subiective sau chiar părtinitoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţiştii vor avea camere video corporale. Imaginile, proba forte în cele mai mari condamnări pentru ultraj din Suceava.
 Vizualizări articol: 2484 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poliţiştii vor avea camere video corporale. Imaginile, proba forte în cele mai mari condamnări pentru ultraj din Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei