Cinci amenzi în valoare totală de 22.000 lei și o unitate de cazare cu activitate suspendată sunt rezultatele celor 274 de controale efectuate la categoria „nonaliment”, în luna ianuarie a.c., de către inspectorii Serviciului de Control în Sănătate Publică din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava. Suspendarea de activitate a fost aplicată în urma constatărilor neconformităților la controalele efectuate la sfârșitul anului 2019.
Directorul executiv al DSP Suceava, Silvia Boliacu, a informat ieri, printr-un comunicat de presă, că verificările efectuate în obiectivele din categoria nonaliment au cuprins: două controale la categoria apă, cinci controale în unități de turism, soldate cu o amendă în valoare de 5.000 lei, nouă controale în unități din categoria mediu, fiind aplicată o amendă în valoare de 6.000 lei; 17 controale în obiective din categoria cosmetice și 116 controale la utilizatorii profesionali de produse biocide-unități sanitare, unități de turism, cabinete de înfrumusețare, unități de alimentație publică. Au mai fost verificate o unitate de învățământ liceal și 56 de unități sanitare fără paturi, din care 20 de unități de medicină primară; nouă de asistență medicală ambulatorie; 19 de asistență de medicină dentară; trei unități de imagistică medicală; una de turism balnear; o unitate medico-socială; un cabinet de tehnică dentară și două cabinete de optică medicală. Potrivit comunicatului, au fost efectuate și patru recontroale, fiind aplicate două sancțiuni: un avertisment și o amendă în valoare de 5.000 lei.
Peste 60 de controale au vizat colectarea, depozitarea și neutralizarea deșeurilor periculoase
Silvia Boliacu a arătat că au fost controlate și patru spitale și au fost efectuate 62 controale care au vizat activitatea de colectare, depozitare și de neutralizare a deșeurilor periculoase în unități sanitare. Un număr de 29 controale au fost la producători mici de deșeuri periculoase, 29 de controale au fost la producătorii mijlocii și patru la producătorii mari de deșeuri periculoase și au fost verificate cinci unități din categoria cabinete de înfrumusețare, fiind aplicate două amenzi, în valoare totală de 6.000 de lei.
Printre neconformitățile care au dus la aplicarea de sancțiuni se numără neasigurarea supravegherii sănătății lucrătorilor prin efectuarea examenelor medicale, desfășurarea activității fără certificatul de instruire profesională privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă, nerespectarea regulilor de igienă în unități de folosință publică, nerespectarea protocolului complet de sterilizare în funcție de metoda aplicată, a instrumentarului din domeniul sanitar și de înfrumusețare și lipsa produselor biocide.
Conform comunicatului semnat de Silvia Boliacu, luna trecută inspectorii Serviciului de Control în Sănătate Publică au efectuat controale în cadrul acțiunii tematice cuprinse în Planul național de acțiuni tematice de control în sănătate publică pentru anul 2020, care vizează respectarea planurilor de conformare și a planurilor operaționale în unitățile sanitare cu paturi.
Activitatea de control a cuprins și efectuarea de verificări în baza informărilor primite prin sistemul rapid de alertă „SRAAF”, referitor la notificarea unui produs neconform din categoria suplimentelor nutritive. În decursul lunii ianuarie a.c. au fost rezolvate 28 de sesizări, iar activitatea de inspecție desfășurată de către personalul SCSP a fost completată cu efectuarea a 30 de acțiuni de îndrumare și consultanță și o acțiune comună cu alte autorități.