Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 apr 2019 - Anul XXIV, nr. 78 (7079)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

Activităţi

Zeci de copii şi tineri au învăţat să încondeieze ouă, la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de copii şi tineri au învăţat să încondeieze ouă, la sfârşitul săptămânii trecute, la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene, unde s-a organizat un atelier de încondeiat ouă. Acţiunea face parte din Proiectul "Festivalul Ouălor Încondeiate" al Asociaţiei Culturale “Sfântul Mitropolit Dosoftei”, derulat alături de Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Suceveni, în parteneriat cu Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene din cadrul Consiliului Judeţean Suceava.

Obiectivul vizat de proiect este conservarea tradiţiilor româneşti de Sfintele Paşti. Copiii şi tinerii au avut ocazia să devină trăitori şi păstrători ai tradiţiilor prin participarea la atelierul de încondeiere a ouălor, sub îndrumarea unor meşteri încondeietori.

 

Alternativă pentru petrecerea timpului liber

Încondeierea ouălor este o tradiţie veche care arată bogăţia materială a poporului, credinţa lui mare şi dragostea de frumos. Patru încondeietori de ouă de la Asociaţia „Comunio” din Iaşi au împărtăşit tainele meşteşugului încondeierii ouălor la aproximativ 50 de tineri şi copii, unii însoţiţi şi de părinţi. Părintele profesor Justinian-Remus A. Cojocar, coordonator al celor două asociaţii implicate în proiect, ne-a spus: „Suntem foarte bucuroşi că tinerii au fost receptivi. Alături de cei din Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Suceveni (ATOS) au venit foarte mulţi tineri să încondeieze ouă. Activităţile noastre sunt deschise tuturor. Suntem deschişi şi vrem să îi implicăm pe tineri în cât mai multe acţiuni de folos pentru ei şi societate. Ne propunem să le oferim tinerilor posibilitatea să se cunoască între ei, să comunice mai mult, să regăsească bucuria în fiecare clipă a vieţii. Iată că astfel de activităţi reuşesc să îl facă pe tânăr să uite de telefon, de reţelele de socializare mâncătoare de timp care fură mintea şi să îl facă mai cu picioarele pe pământ, ancorat în realitate, mai pragmatic, mai activ. Cu toţii vrem o societate sănătoasă şi, prin redescoperirea şi valorificarea tradiţiilor noastre, vom reuşi lucrul acesta, cu ajutorul bunului Dumnezeu.”

 

Continuitate

Tinerii au avut la dispoziţie toate materialele necesare atelierului de încondeiere a ouălor: catalog cu modele de ouă încondeiate, chişiţe, lămpi, ouă, ceară şi vopsea roşie. Din mâinile tinerilor meşteri au ieşit nişte lucrări foarte reuşite. Cu multă răbdare, ei au încondeiat ouăle, nu s-au plâns dacă le-a picurat ceară fierbinte pe mână şi, entuziasmaţi, au arătat tuturor ce a ieşit după ce au vopsit ouăle.

„Tradiţia încondeierii ouălor, atât de vie în Bucovina, iată că reuşeşte să fie transmisă generaţiei tinere printr-o minunată activitate. Scopul atelierului a fost atins. A fost o reuşită. Se doreşte ca acest Festival al ouălor încondeiate să fie organizat în fiecare an la Suceava, imediat după marea sărbătoare a Bunei Vestiri”, a completat pr. profesor Justinian-Remus A. Cojocar.

Sâmbătă, 6 aprilie, între orele 10:00-14:00, copii şi tineri suceveni sunt aşteptaţi la un atelier de ţesut, organizat de Asociaţia Culturală “Sfântul Mitropolit Dosoftei”, derulat alături de Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Suceveni, în parteneriat cu Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene din cadrul Consiliului Judeţean Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de copii şi tineri au învăţat să încondeieze ouă, la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene.
 Vizualizări articol: 1152 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zeci de copii şi tineri au învăţat să încondeieze ouă, la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei