Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 apr 2019 - Anul XXIV, nr. 78 (7079)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

La Fălticeni

O nouă ediţie a Marşului pentru Conştientizarea Autismului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Marţi, 2 aprilie, în zona centrală a municipiului Fălticeni s-a desfăşurat Marşul pentru Conştientizarea Autismului. Marşul a pornit de la Grădiniţa Specială Fălticeni, spre Piaţa „Nada Florilor”, după care participanţii s-au oprit în faţa Primăriei Fălticeni.

Pe platoul din faţa sediului administraţiei locale, copiii de la Grădiniţa Specială Fălticeni, împreună cu părinţi, susţinători, elevi şi cadre didactice voluntare, de la Colegiul Naţional „Nicu Gane”, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, Colegiul „Vasile Lovinescu”, şcolile gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza”, „Ion Irimescu”, „Mihail Sadoveanu”, „Vasile Ciurea”, grădiniţele cu program prelungit „Pinocchio” şi „Licurici” şi membri ai Fundaţiei FARA au desenat cu cretă colorată, s-au jucat. Pentru a atrage atenţia asupra nevoilor persoanelor cu autism, voluntarii şi copiii care au această tulburare au împărţit fundiţe albastre, baloane şi pălmuţe albastre. Împreună cu primarul Cătălin Coman câţiva copii au înălţat spre cer baloane cu heliu.

Mariana Amariei, coordonator al Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară bazată pe voluntariat, ne-a spus: „Această activitate este una amplă pentru a conştientiza că există la nivelul întregii comunităţi persoane cu autism. În cazul în care nu se descoperă această afecţiune la timp, şansele de recuperare sunt mici. Autismul este o boală psihică. Să nu confundăm autismul cu bolile de auz, cum fac unele persoane. Autismul este o boală a creierului, care necesită un program specializat. Recuperarea unei persoane cu autism presupune terapii specifice, care nu se pot face fără specialişti bine pregătiţi. La noi, la Grădiniţa Specială Fălticeni, copiii cu autism au programe speciale, drept pentru care invităm toţi părinţii care au copii cu acest diagnostic la noi pentru a vizita grădiniţa, pentru a observa lecţiile care se fac cu aceşti copii şi pentru a reuşi să îi integreze ulterior, după un program de preşcolaritate adaptat nevoilor fiecărui copil în parte, în comunitate.

Partenerii activităţii de astăzi sunt cele trei colegii din municipiul Fălticeni, cele patru şcoli gimnaziale, dar şi grădiniţele. Dorim să facem o gamă variată de activităţi, copiii voluntari sunt implicaţi în acestea, vin la grădiniţă şi împreună cu copiii cu deficienţe organizează jocuri libere, jocuri de mişcare, jocuri de distracţie, jocuri muzicale, jocuri de socializare şi de cunoaştere. Aceasta este o parte importantă din dezvoltarea copilului, una naturală. Copilul se bucură atunci când se joacă alături de ceilalţi copii şi aceste activităţi comune sunt o completare a muncii noastre cu aceşti copii cu autism sau alte dizabilităţi.”

După popasul din faţa primăriei, copiii cu deficienţe, împreună cu voluntarii, cadrele didactice şi supraveghetorii, au mers pe Stadionul “Tineretului”, unde au participat la jocuri de mişcare.

În a doua zi a lunii aprilie, în fiecare an, este marcată Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Afecţiunea este o tulburare complexă, care are efecte asupra comunicării, comportamentului şi relaţiilor cu cei din jur. Potrivit datelor statistice, în România ar exista circa 30.000 de adulţi şi aproximativ 20.000 de copii cu autism, iar unul din 120 de copii din țara noastră este diagnosticat cu autism, în timp ce la nivel european, unul din 67.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O nouă ediţie a Marşului pentru Conştientizarea Autismului.
 Vizualizări articol: 1130 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
O nouă ediţie a Marşului pentru Conştientizarea Autismului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei