Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 nov 2018 - Anul XXIII, nr. 269 (6979)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Atenţie!

Un bărbat din Marginea s-a îmbolnăvit de botulism de la gogoşari în oţet conservaţi în casă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un bărbat în vârstă de 51 de ani, din comuna Marginea, s-a îmbolnăvit de botulism după ce a mâncat gogoşari în oţet conservaţi în casă, insuficient sterilizaţi. Pacientul se află internat în secţia Boli Infecţioase a Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, cu prognostic rezervat. Medicul de caz, dr. Monica Terteliu, şeful secţiei Boli Infecţioase, a declarat că pacientul a fost transferat la Suceava de la Spitalul Municipal Rădăuţi luni noapte, cu semne de paralizie în zona superioară a corpului şi cu glob vezical – imposibilitate de a urina. A fost internat la ora 23.52 şi imediat spitalul sucevean a solicitat ser antibotulinic. Ieri dimineaţă, la ora 7.30, serul antibotulinic trivalent ABE a ajuns de la Bucureşti la Suceava şi a fost administrat bolnavului. „Pacientul este stabil hemodinamic, conştient, nu este intubat, dar trebuie să stea în Terapie intensivă sub observaţie pentru că oricând poate să avanseze paralizia. Noi sperăm să reacţioneze bine la ser şi să se recupereze”, a declarat, ieri, dr. Terteliu.

Ea a mai precizat că în săptămâna petrecută în secţia Neurologie a Spitalului Municipal Rădăuţi „pacientul a fost extrem de bine investigat” şi medicii de acolo au luat decizia transferului în momentul în care s-a conturat suspiciunea de botulism.

 

Conservele preparate în casă - principala cauză a îmbolnăvirilor

Iniţial, boala s-a manifestat cu vărsături şi omul s-a alarmat abia când a început să vadă dublu. La Rădăuţi a fost investigat pentru diverse afecţiuni neurologice, acestea fiind pe rând eliminate ca diagnostic. Consumul de gogoşari suspecţi a fost declarat mai târziu şi abia atunci medicii au putut conexa semnele de paralizie a unor nervi din zona capului cu botulismul.

La ora actuală, rezerva medicilor este legată de faptul că ingestia de gogoşari a fost în urmă cu 10 zile şi toxina a ajuns deja la musculatură, iar serul are efect doar asupra toxinei din sânge.

Medicul infecţionist atrage din nou atenţia asupra riscului pe care îl prezintă conservele pregătite în casă, insuficient sterilizate, pentru apariţia acestei boli grave, care este botulismul.

Boala este provocată de o toxină produsă de Clostridium botulinum şi de cele mai multe ori apare în urma consumului de conserve preparate în gospodărie. Există mai multe tipuri de toxină botulinică, dar tipurile A, B şi E determină peste 95% dintre cazurile de botulism la om.

În botulism, terapia antitoxică cu ser specific, preferabil polivalent, este obligatorie şi este  recomandată în primele 24 ore după apariţia primelor semne, evitându-se astfel evoluţia intoxicaţiei către forme grave ce necesită tratament specializat în unităţi de terapie intensivă (respiraţie asistată).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un bărbat din Marginea s-a îmbolnăvit de botulism de la gogoşari în oţet conservaţi în casă.
 Vizualizări articol: 2171 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un bărbat din Marginea s-a îmbolnăvit de botulism de la gogoşari în oţet conservaţi în casă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei