Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 nov 2018 - Anul XXIII, nr. 269 (6979)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Cultural

Număr aniversar al săptămânalului Jupânu’, dedicat Unirii Bucovinei cu Ţara, lansat la Muzeul de Istorie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul de Istorie Suceava a avut loc luni, 26 noiembrie, lansarea unui număr aniversar al săptămânalului Jupânu’, intitulat „Jupânii”, dedicat Unirii Bucovinei cu Ţara. Evenimentul, moderat de Sorin Avram, redactorul-şef al săptămânalului Jupânu’, şi Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei, s-a bucurat de un public numeros.

În paginile numărului aniversar al săptămânalului Jupânu’ putem citi despre maiorul Anton Ionescu, jupân de salon, „care a fost un militar lucid, conştient de misiunea nobilă pe care o avea de îndeplinit”, în timp ce jupân de pardon este Aurel Onciul, preşedintele Partidului Democrat Român, care a susţinut ideea de împărţire a Bucovinei între România şi Ucraina. „Hai România, hai tricolor!” se intitulează „Tableta săptămânii”, semnată de Sorin Avram, din care reţinem: „... am profitatcă avem la îndemână opt pagini de gazetă în fiecare săptămână şi de faptul că la Suceava există un muzeu care nu doarme şi am spus că merită să încercăm să rescriem în spiritul Jupânului parte din istoria Bucovinei, acum, la 100 de ani de la unire cu Regatul României. Dacă am reuşit să rescriem paginile uriaşe de istorie condensat şi pe înţelesul tuturor se va stabili peste 100 de ani. Oricum, eu şi colegii mei suntem cu conştiinţa împăcată pentru că măcar am încercat să marcăm într-unmod inedit cei 100 de ani scurşi de la Unirea Bucovinei cu România. Hai România, hai tricolor!”. Mai citim în „Jupânii” despre Ion Grămadă, eroul Bucovinei, o scurtă prezentare făcută de Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei, dar şi un amplu interviu, însoţit de fotografii, povestea de viaţă a învăţătoarei Viorica Hogaş, văduvă de război, născută pe 9 februarie 1915, în comuna Udeşti. Interviul a fost realizat de Oana Şlemco.

 

Prezenţă numeroasă

Printre cei careau fost prezenţi la lansarea numărului aniversar al săptămânalului Jupânu’, dedicat Unirii Bucovinei cu Ţara, se numără: prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, subprefectul Silvia Boliacu, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, rectorul USV, Valentin Popa, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, viceprimarii Sucevei, Lucian Harşovschi şi Marian Andronache, senatorii Ioan Stan şi Virginel Iordache, deputaţii Ştefan Alexandru Băişanu şi Ioan Balan, primarul municipiului Rădăuţi, Nistor Tatar, primarul oraşului Siret, Adrian Popoiu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava Gavril Mîrza, directorul general al Teatrului Municipal ”Matei Vişniec”, Carmen Veronica Steiciuc, şi directorul adjunct al Teatrului, Alina Mihăescu, directorul ACET, Ştefan Groza.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Număr aniversar al săptămânalului Jupânu’, dedicat Unirii Bucovinei cu Ţara, lansat la Muzeul de Istorie.
 Vizualizări articol: 632 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Număr aniversar al săptămânalului Jupânu’, dedicat Unirii Bucovinei cu Ţara, lansat la Muzeul de Istorie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei