Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 aug 2018 - Anul XXIII, nr. 171 (6881)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ape mari

Satul Bogdăneşti, în pericol din cauza creşterii debitului pârâului Râşca şi a erodării digului de protecţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Satul Bogdăneşti a fost în pericol iminent de a fi inundat, după ce apele pârâului Râşca s-au umflat foarte mult din cauza ploilor abundente din ultima perioadă. Apele învolburate au erodat digul de protecţie de pe malul stâng pe o porţiune de circa 60 de metri, iar dacă nu s-ar fi intervenit urgent puhoaiele riscau să afecteze zeci de gospodării din Bogdăneşti.

În aceste condiţii, luni, 30 iulie, s-a intervenit de urgenţă pentru a repara digul afectat de inundaţii. Reprezentanţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava cu sprijinul Formaţiunii de lucru din Bogdăneşti au muncit până spre miezul nopţii pentru a remedia fisurile din digul de protecţie.

La faţa locului s-a acţionat cu un excavator, două încărcătoare frontale tip Wolla şi o autobasculantă, iar operaţiunile s-au desfăşurat contracronometru.

Prezent la faţa locului, Daniel Drăgoi, directorul SGA Suceava, a explicat că lucrările erau extrem de urgente şi trebuiau efectuate înainte ca apele să crească din nou şi să erodeze malul drept al pârâului Râşca.

„Atragem atenţia asupra faptului că în ultimii ani se observă o modificare în modul de producere a fenomenelor hidrometeorologice. Se înregistrează cantităţi însemnate de precipitaţii pe areale mici şi într-un timp foarte scurt, ceea ce conduce la viituri rapide în special pe cursurile de apă mici. Astfel de fenomene nu pot fi prognozate decât cu foarte puţin timp înainte de producerea lor, ceea ce face imposibilă intervenţia în scopul prevenirii, cu toate eforturile depuse de forţele de intervenţie. Datorită perioadei lungi cu precipitaţii, timpii de concentrare a viiturilor (scurgerea apelor de pe versanţi în cursul de apă, cu efect de creştere a nivelurilor şi debitelor) s-au scurtat foarte mult, ducând la viituri foarte rapide şi de intensitate mare. În judeţul Suceava, în zona montană şi submontană, aceste fenomene sunt amplificate şi de relieful cu pante mari şi abrupte”, a arătat Daniel Drăgoi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Satul Bogdăneşti, în pericol din cauza creşterii debitului pârâului Râşca şi a erodării digului de protecţie.
 Vizualizări articol: 2215 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Satul Bogdăneşti, în pericol din cauza creşterii debitului pârâului Râşca şi a erodării digului de protecţie4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei