Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 125 (6835)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Demersuri

Alexandru Băişanu reia propunerea sa făcută în urmă cu doi ani pentru asigurarea căldurii populaţiei din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preşedintele ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, a declarat că a constatat „cu stupoare” faptul că primarul Sucevei, Ion Lungu, propune un referendum local privind termoficarea, prin care cetăţenii să decidă dacă municipalitatea mai trebuie să asigure subvenţionarea preţului gigacaloriei, în condiţiile în care beneficiari direcţi sunt doar jumătate dintre locuitorii oraşului. Alexandru Băişanu a spus în cadrul unei conferinţe de presă că în urmă cu aproximativ doi ani a propus exact acelaşi lucru, iar atunci a fost luat în derâdere.

Băişanu a precizat că sistemul de termoficare centralizat din municipiul Suceava a ajuns într-un impas major, motiv pentru care consideră că este oportună reluarea iniţiativei pe care a propus-o acum doi ani, şi anume organizarea unui referendum prin care sucevenii să decidă dacă vor să renunţe la actualul sistem şi să opteze pentru acordarea unei ultime subvenţii pentru montarea de centrale de apartament. Alexandru Băişanu a precizat că aceeaşi decizie, de renunţare la sistemul centralizat, a fost luată şi în alte oraşe mari din ţară, respectiv Piatra Neamţ, Galaţi sau Alba Iulia. Liderul ALDE Suceava a subliniat faptul că în ultimii ani au fost cheltuite sume foarte mari de bani, de ordinul a zeci de milioane de euro, pentru plata subvenţiilor la încălzire, la care se adaugă şi sumele pentru reabilitarea sistemului de distribuţie, care în momentul de faţă este modernizat doar 25%.

„Suceava nu îşi mai permite să greveze bugetul de stat pentru a repara ţevile. În alte părţi se scoate apa caldă din pământ pentru a fi folosită la termoficare, în Suceava luăm apa caldă şi o băgăm în pământ”, a spus Băişanu, care a adăugat că banii folosiţi în ultimii 14 ani pentru plata subvenţiilor la încălzire ar fi putut fi folosiţi pentru alte investiţii importante pentru Suceava.

 

Băişanu spune că această propunere nu este „o chestiune politică”

El a adresat o rugăminte sucevenilor ca la referendumul privind termoficarea să fie de acord cu acordarea unei ultime subvenţii, pe de o parte pentru a asigura fonduri pentru achiziţionarea de centrale termice pentru cei care mai sunt racordaţi la sistemul centralizat, şi pe de altă parte pentru a acorda scăderi de la plata taxelor şi impozitelor locale pentru cei care au centrale sau alte surse de încălzire, din banii cărora s-au asigurat în ultimii ani subvenţiile. „Îi rog pe suceveni să înţeleagă faptul că toată lumea va primi această ultimă subvenţie, pentru a degreva pe viitor bugetul local. Astfel, îmi doresc acordarea unei ultime subvenţii, pentru că jucăm pe două planuri: cei care sunt conectaţi la sistemul centralizat se vor deconecta şi vor primi bani pentru a-şi cumpăra şi monta centrale termice de apartament, iar cei care au deja centrale termice de apartament să primească în cuantum exact ca ceilalţi scăderi de impozite şi taxe în limita aceleiaşi sume. Aceasta a fost propunerea mea de acum doi ani de zile, propunere care s-a dovedit viabilă în alte localităţi mari din ţară”, a spus liderul ALDE Suceava. El a precizat că îşi doreşte ca acest referendum să fie unul „nu făcut doar de dragul de a fi făcut sau pentru a închide gura unuia sau altuia”. De asemenea, Alexandru Băişanu a declarat că această propunere nu este „o chestiune politică”, pentru că „nu mă bat cu Ion Lungu”, ci se luptă pentru rezolvarea problemelor sucevenilor, una dintre cele mai importante fiind cea a asigurării termoficării.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Alexandru Băişanu reia propunerea sa făcută în urmă cu doi ani pentru asigurarea căldurii populaţiei din Suceava.
 Vizualizări articol: 1680 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Alexandru Băişanu reia propunerea sa făcută în urmă cu doi ani pentru asigurarea căldurii populaţiei din Suceava1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei