Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 mai 2018 - Anul XXIII, nr. 120 (6830)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cum să fie?

Lungu propune organizarea unui referendum privind termoficarea Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Asigurarea căldurii şi a apei calde în sistem centralizat, precum şi subvenţionarea preţului gigacaloriei din banii tuturor sucevenilor, în condiţiile în care beneficiari direcţi sunt doar jumătate dintre ei, ar urma să facă subiectul unui referendum, în municipiul Suceava, astfel încât populaţia să îşi exprime clar decizia în această privinţă.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a semnalat miercuri necesitatea organizării unui astfel de referendum, în condiţiile în care deja au început pregătirile pentru asigurarea încălzirii oraşului pentru iarna 2018-2019, doar că se anunţă noi costuri ale gigacaloriei.

„În acest an expiră acel preţ preferenţial pentru municipalitate, de 116 lei plus TVA, la gardul centralei, care a fost valabil timp de cinci ani. Este clar că producătorul, Bioenergy, va solicita majorare de preţ. Pe de altă parte noi trebuie să le punem la dispoziţie conductele de termoficare, căutăm o soluţie în acest sens, prin compensarea debitelor pe care le avem noi de recuperat de la Termica”, a spus Lungu, care a menţionat că producătorul şi furnizorul de energie termică şi-au exprimat dorinţa de a continua activitatea, în ciuda problemelor cu care se confruntă în urma unui ordin de ministru, privind utilizarea biomasei.

„Noi am crezut că odată cu această nouă centrală scade efortul Primăriei Suceava în privinţa termoficării şi eram pe drumul cel bun, pentru că în 2016 am plătit subvenţii de 5 milioane de euro, în 2017 – 4,4 milioane, iar pe 2018 ar fi venit 3 milioane de euro. Este clar că se va solicita o majorare de preţ. Populaţia nu mai poate suporta un preţ mai mare al gigacaloriei şi efortul financiar va cădea din nou în sarcina municipalităţii – peste 5 milioane de euro pe an”, a explicat edilul sucevean.

Lungu a precizat că este foarte greu să organizezi un referendum, numai procedurile durează cel puţin jumătate de an, dar că este de acord cu aşa ceva, pentru că este o problemă de echitate.

„Jumătate din oraş este la sistemul centralizat, jumătate nu. Nu este corect ca un cetăţean din Burdujeni cu o pensie minimă să plătească, de la bugetul local, subvenţia la termoficare pentru căldura din apartamentul primarului, care are un salariu mare, doar pentru că acela este racordat la sistemul centralizat. Sunt şi alte cazuri.

Soluţia nu este la centralele de apartament, mai ales că şi gazul metan se tot scumpeşte, în continuare cred că sistemul centralizat este cea mai bună variantă. Cu centralele de apartament se face multă poluare, iar într-o zi va veni şi vremea plăţii.

Mai convenabil este sistemul centralizat, dacă este făcut mai performant – să se termine de reabilitat conductele, să nu mai fie pierderi, iar preţul să fie suportabil pentru populaţie”, a menţionat edilul sucevean.

Scopul referendumului este ca populaţia să îşi exprime clar opţiunea în privinţa subvenţionării în continuare a preţului gigacaloriei, în condiţiile în care beneficiari sunt doar cei racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, adică jumătate dintre suceveni, iar subvenţia anuală, de 5 milioane de euro, este plătită din banii tuturor, din taxele şi impozitele încasate.

„Sunt 13 mari oraşe din ţară care nu mai au sistem centralizat şi o duc totuşi destul de bine, printre care Alba Iulia, Bistriţa, Satu Mare etc.”, a spus Lungu, fără a preciza clar când şi de către cine va fi iniţiat acest referendum.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lungu propune organizarea unui referendum privind termoficarea Sucevei.
 Vizualizări articol: 2823 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 4 voturi
Lungu propune organizarea unui referendum privind termoficarea Sucevei2.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Iar o dam de pomana trimis de
( 3 iun 2018, 18:57:49
lasati vrajeala si treceti la munca nu la pomana.Care nu au bani sa plateasca nu este obligatoriu sa locuiesti la bloc,ia traistutza si v iteza.Daca vrei sa ai apa din surub si wc cu clapeta(lant) plateste prietene ,nu pe banii mei.Eu platesc taxe si smecherii si puturosii vreu subventii la GIGA CALORIE .LA MUNCA NU LA INTINS MANA

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei