Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) a contractat, în calitate de coordonator, trei proiecte în cadrul celei mai importante competiţii naţionale de proiecte de cercetare - dezvoltare și inovare din ultimii ani, proiecte cu o valoare totală de aproximativ 15 milioane de lei (peste 3 milioane de euro). Rezultatul plasează instituţia suceveană pe locul al II-lea între universităţile din România, la egalitate cu Universitatea din București și în urma Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași, câștigătoare a patru astfel de proiecte.
”E un rezultat excepţional al Universităţii din Suceava. În competiţie au participat 380 de propuneri de proiecte, din care 81 au fost declarate câștigătoare. În propunerile de proiecte au fost implicate peste 200 de instituţii - universităţi, institute de cercetare”, a arătat prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, rectorul interimar al USV, în cadrul unei conferinţe de presă.
Acesta a mai specificat că bugetul total alocat competiţiei a fost de 436.893.038 de lei, termenul limită de finalizare a proiectelor fiind noiembrie 2020.
„Subliniez faptul că această competiţie a fost orientată, în principal, către cercetarea aplicată, către industrie”, a mai completat Dimian.
Sunt șapte domenii în cadrul competiţiei, iar în cazul a două dintre ele, după evaluarea știinţifică, Universitatea s-a clasat pe primul loc (în domeniile Energie, mediu și schimbări climatice și TIC, spaţiu și securitate).
Mihai Dimian a mai specificat că USV este partener în alte două proiecte, unul în domeniul Energie, mediu și schimbări climatice, coordonat de Universitatea Maritimă din Constanţa, și un altul în domeniul Bioeconomie, un proiect câștigat de Institutul Naţional de Cercetare - dezvoltare pentru Biologie și Nutriţie Animală.
„În universităţile din România sunt circa 21.000 de cadre didactice, iar în Universitatea din Suceava sunt aproximativ 350, ceea ce înseamnă undeva la 1,65% - 1,66% din total. Dacă ne uităm la proiectele câștigate, 3 din 81 în total, din care doar 32 sunt coordonate de universităţi, deci USV are 3 proiecte din 32, ajungem pe undeva la 9,4 - 9,5%. Asta înseamnă că 1,66% din personalul didactic și de cercetare al României a câștigat 9,4 - 9,5% din proiecte, în calitate de coordonator”, a mai adăugat Mihai Dimian.
Proiectele câștigătoare
Cele trei proiecte câștigătoare sunt coordonate de universitarii Constantin Filote, Mihai Dimian și Gabriela Prelipcean.
„Staţii inteligente de încărcare conductivă, fixe și mobile, pentru transport cu propulsie electrică” (Smile - EV) este coordonat de prof. univ. dr. ing. Constantin Filote, cu o valoare totală de 7.500.000 de lei (70% primiţi din proiect). Scopul acestuia este conceperea, proiectarea, realizarea, testarea, demonstrarea și prototiparea unor staţii de încărcare fixe și mobile pentru automobilele electrice, în vederea obţinerii și dezvoltării de aplicaţii de energie curată, de tip Green - Green.
Proiectul are componentele: realizarea a trei staţii fixe de încărcare a automobilelor electrice; realizarea unui stand pentru testarea și caracterizarea pilelor de combustie cu hidrogen, realizarea unei staţii mobile cu alimentare hibridă.
Cel de-al doilea proiect - CAR Safe - are o valoare totală de 4.325.472 lei și este coordonat de Mihai Dimian. Proiectul are patru compenente: realizarea de sisteme inteligente de comunicaţii prin lumină vizibilă cu aplicaţii în asistenţă rutieră și siguranţă activă; comunicaţii eficiente bazate pe dispozitive inteligente în scenarii interactive de realitate augmentată pentru autovehicule; tehnologii de comunicaţii V2X pentru sisteme cooperative de asistare a conducerii și vehicule autonome; caracterizarea și ameliorarea mediului electromagnetic din autovehiculele moderne.
Al treilea proiect - PORT Cultural - este coordonat de prof. univ. dr. Gabriela Prelipcean și are o valoare totală de 5.243.759 de lei. Acesta vizează dezvoltarea de instrumente inovative pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor rurale cu potenţial turistic, prin valorificarea elementelor de patrimoniu și identitate culturală în două zone de referinţă (Bucovina și Transilvania de Sud).
Soluţiile dezvoltate vor fi livrate către autorităţi publice locale din zonele ţintă, către mediul economic, asociaţiile profesionale, oferind soluţii de păstrare a elementelor relevante, dar și studii de dezvoltare durabilă a destinaţiilor turistice ce pot valorifica patrimoniul cultural ca resursă turistică.
( 1 iun 2018, 19:10:16