Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 apr 2018 - Anul XXIII, nr. 78 (6788)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Îndemn

Deputatul Bogdan Gheorghiu îi invită pe suceveni să redescopere Mănăstirea Probota

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul PNL de Suceava Bogdan Gheorghiu îi îndeamnă pe suceveni să redescopere Mănăstirea Probota. Bogdan Gheorghiu a amintit că Biserica „Sf. Nicolae” de la Mănăstirea Probota este unul dintre monumentele UNESCO din judeţul Suceava, fiind unul dintre cele mai frumoase lăcaşe de cult din judeţ. Bogdan Gheorghiu a spus că la Probota frescele au fost restaurate între anii 1996-2001, printr-un proiect internaţional finanţat de Fondul Japonez pentru Patrimoniul Mondial, aceeaşi organizaţie care a sponsorizat şi cercetarea sau restaurarea unor monumente, precum cele de la Angkor (Cambodgia), Mojenjo-Daro (Pakistan) sau Insula Paştelui.

Deputatul PNL de Suceava a mai spus că la Mănăstirea Probota a demarat, în luna octombrie 2017, proiectul „Restaurarea Patrimoniului Cultural la Mănăstirea Probota”, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, lucrările de restaurare urmând a se desfăşura pe parcursul a trei ani. „În această perioadă a sărbătorilor pascale vă invit pe toţi să redescoperim frumuseţea deosebită a Mănăstirii Probota”, a spus Bogdan Gheorghiu.

El a făcut un scurt istoric al acestui lăcaş de cult, amintind că într-un document din 16 aprilie 1527, la scurtă vreme după urcarea pe tron, Petru Rareş declara că „am zidit mănăstirea Pobrata şi am înfrumuseţat-o şi am isprăvit-o şi am miluit-o cu sate şi cu metoace". Mănăstirea de la Probota este considerată unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale din Moldova, denumirea veche de Pobrata fiind un termen slavon care însemna „Frăţie”. Actuala biserică a fost ridicată de Petru Rareş pentru a-i servi ca loc de odihnă veşnică. Vasile Lupu a reclădit în secolul următor zidurile mănăstirii şi a construit o nouă casă domnească. Ruinele acesteia şi ale altor clădiri medievale au fost descoperite şi conservate în curtea mănăstirii.

Tot la Probota s-a călugărit în 1648 Dimitrie Barilă, care avea să devină una dintre cele mai importante figuri ale ortodoxiei şi culturii româneşti, sub numele de Dosoftei, mitropolit al Moldovei între 1671 şi 1686, fiind canonizat în anul 2005. Mănăstirea Probota a îndeplinit rolul de necropolă domnească a Moldovei între 1522 şi 1677, aici aflându-se mormintele domnitorilor Petru Rareş şi Ştefan Rareş, al Doamnei Elena Rareş şi ai altor membri ai familiei domnitoare a Moldovei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deputatul Bogdan Gheorghiu îi invită pe suceveni să redescopere Mănăstirea Probota.
 Vizualizări articol: 1284 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Deputatul Bogdan Gheorghiu îi invită pe suceveni să redescopere Mănăstirea Probota0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei