Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 apr 2018 - Anul XXIII, nr. 78 (6788)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Preocupare

Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz atrage atenţia asupra consumului de tutun în rândul tinerilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz a atras atenţia asupra creşterii consumului de tutun în rândul tinerilor. Maricela Cobuz a primit, recent, titlul de „Ambasador 2035 fără tutun”, prilej cu care a susţinut în Camera Deputaţilor o declaraţie politică cu tema „Epidemia tutunului în rândul tinerilor din România”. Cobuz a atras atenţia că „epidemia tutunului” reprezintă una dintre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii publice cu care s-a confruntat vreodată omenirea, consumul de tutun ucigând peste 7 milioane de persoane în fiecare an, la nivel global, din care 42.000 sunt din România.

„În ciuda evoluţiei pozitive începând cu anul 2004, în România copiii fumează curent în procent mult mai mare comparativ cu alte ţări europene, situând ţara noastră pe locul 4, respectiv 7 în topul adolescenţilor de 13 ani, respectiv 15 ani, care fumează săptămânal. Numărul adolescenţilor de 15-16 ani care au fumat în ultima lună plasează România pe locul 5 între ţările europene”, a explicat deputatul PSD de Suceava. Ea a precizat că rezultatele anchetelor epidemiologice indică o situaţie alarmantă în ceea ce priveşte consumul de tutun în rândul copiilor şi adolescenţilor din România şi impun adoptarea de urgenţă a unor măsuri care să accelereze scăderea numărului de tineri care încearcă şi ulterior continuă consumul produselor din tutun.

„Expunerea minorilor la publicitate şi acţiuni de promovare a produselor din tutun este foarte mare, în ciuda restricţiilor parţiale existente. Astfel, în România, în anul 2016, în peste 60% din locurile de vânzare a produselor din tutun s-au observat activităţi de publicitate sau promovare. Toate aceste date indică nevoia adoptării de urgenţă a unor măsuri care să accelereze scăderea numărului de tineri care sunt expuşi, încearcă şi ulterior continuă consumul produselor din tutun”, a declarat Maricela Cobuz. Ea a mai spus că accesul facil al minorilor la produsele din tutun, în ciuda interdicţiei de vânzare şi de distribuire gratuită a acestor produse, expunerea semnificativă a copiilor şi adolescenţilor la acţiuni de promovare şi publicitate în spaţii pe care le frecventează uzual, apariţia unor noi produse din tutun care exploatează în mod înşelător viduri de reglementare, dar şi prezentarea produselor din tutun în vecinătatea unor bunuri şi alimente consumate frecvent de copii sunt modalităţi prin care este facilitată şi încurajată ”testarea” primelor produse din tutun, urmând consumul curent, odată cu instalarea dependenţei de nicotină.

Maricela Cobuz a mai spus că există date certe care arată că expunerea copiilor şi adolescenţilor la publicitatea şi promovarea produselor din tutun este strâns legată de transformarea ulterioară a acestora în consumatori şi dependenţi de tutun.

„Există un conflict ireconciliabil între producţia şi comercializarea produselor de tutun şi dreptul la sănătate. Este nevoie de acţiuni urgente pentru a pune capăt flagelului tutunului şi a realiza obiectivele de dezvoltare durabilă. Ca deputat şi medic pediatru voi susţine întotdeauna legislaţia împotriva fumatului astfel încât în anul 2035 să fim printre statele care nu mai au acest flagel”, a încheiat Maricela Cobuz.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz atrage atenţia asupra consumului de tutun în rândul tinerilor.
 Vizualizări articol: 1438 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz atrage atenţia asupra consumului de tutun în rândul tinerilor1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei