Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 apr 2018 - Anul XXIII, nr. 78 (6788)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dramă

Constantin Niță, pacient cu cancer: ”Murim acasă pentru că tratamentul pentru noi nu există”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Criza citostaticelor din România afectează cel mai dur bolnavii de cancer care au prescrise medicamente pentru care nu există înlocuitori. Este cazul medicamentului Epirubicină, care se recomandă atât ca tratament sistemic, cât și în terapia țintită în cancerul de vezică urinară și care lipsește din farmaciile spitalelor din țară de circa două săptămâni. Unul dintre sucevenii care au nevoie de acest medicament este Constantin Niță, din Forăști, diagnosticat în urmă cu o săptămână cu cancer vezical. ”Azi e exact o săptămână de când mi s-a eliberat rețeta pentru Epirubicină. Am mers la farmacia spitalului și doamnele de acolo mi-au spus că nu este medicamentul și că mă vor anunța telefonic atunci când îl vor primi. Am întrebat dacă îl pot cumpăra din altă parte și am aflat că nu. Ce speranță să mai avem noi, când nu pot procura tratamentul de nicăieri? Murim acasă, din cauza neglijenței unora. Nu știu a cui, dar sigur nu a noastră, a bolnavilor”, ne-a spus, ieri, cu amărăciune, Constantin Niță.

Din informațiile noastre, de absența medicamentului este vinovat furnizorul, la nivel național, care nu a asigurat ritmicitatea importurilor. Medicamentele citostatice au regim special, prin Programul Național de Oncologie se asigură gratuit bolnavilor, însă doar prin farmaciile spitalelor, corelat cu numărul de pacienți aflați în evidență. Prin urmare, nu pot fi achiziționate la liber, contra cost, din farmaciile cu circuit deschis, astfel că bolnavii nu au nici o șansă să-și procure medicamentele de care au absolută nevoie.

 

Unele citostatice lipsesc din țară de circa un an

Epirubicina se pare că va ajunge în farmacia Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava săptămâna viitoare și bolnavii își vor putea urma tratamentul, dar din păcate lipsesc și alte citostatice. De exemplu, Cisplatin lipsește de circa o lună și jumătate. Oncologii din Spitalul de Urgență Suceava l-au înlocuit în schemele terapeutice cu un medicament din aceeași familie, Carboplatin.

Bleomicina, utilizat în cancere din sfera ORL și urogenitale, lipsește de anul trecut. Altele, la fel de necesare, nu au mai ajuns în farmaciile spitalelor de circa un an.

În condițiile crizei citostaticelor, medicii oncologi din Spitalul de Urgență Suceava au adaptat protocolul standard de tratament la medicația existentă, mai puțin în cazul citostaticului Epirubicină, care în tratamentul cancerului vezical nu poate fi înlocuit cu altceva și pacienții trebuie să aștepte ca furnizorul la nivel național să-l importe și să-l distribuie spitalelor din țară. Pentru bolnavi situația nu este însă deloc confortabilă, mai ales că ei trăiesc cu speranța că tratamentul le rezolvă problema. Astfel, la amânarea terapiei într-o boală la care este esențială instituirea rapidă a tratamentului se adaugă și stresul provocat de incertitudinea acestuia. Peste toate vine reducerea bugetului alocat Programului Național de Oncologie. La nivelul Spitalului de Urgență Suceava, diminuarea față de bugetul de anul trecut este de aproape 40%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Constantin Niță, pacient cu cancer: ”Murim acasă pentru că tratamentul pentru noi nu există”.
 Vizualizări articol: 1896 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Constantin Niță, pacient cu cancer: ”Murim acasă pentru că tratamentul pentru noi nu există”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei