Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 mar 2018 - Anul XXIII, nr. 59 (6769)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Vouchere pentru calculatoare

Ministerul Educaţiei vrea să revitalizeze programul Euro 200 și crește la 250 de lei plafonul de acordare a banilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ministerul Educaţiei vrea să revitalizeze programul Euro 200,pentru acordarea unui ajutor financiar pentru achiziţionarea de calculatoare pentru elevi și studenţi, pentru ca acesta să cuprindă un număr mai mare de potenţiali beneficiari.

Având în vedere că pentru a primi bonul valoric de 200 de euro condiţiile de acordare au rămas aceleași ca în 2004, de la înfiinţarea programului,pentru 2018, măsura propusă de ministerul de resort este majorarea limitei venitului pentru fiecare membru de familie până la care se acordă acest sprijin.

Astfel, proiectul prevede că beneficiari pot fi elevii şi studenţii care provin din familii cu venituri brute lunare de maximum 250 de lei pe membru de familie, faţă de 150 de lei cât este în prezent.

„Prin indexarea cuantumului plafonului la valoarea de 250 de lei, numărul potenţialilor beneficiari va creşte, asigurând astfel accesul la informaţia digitalizată şi premisele pentru dezvoltarea competenţelor de utilizare TIC pentru un număr mai mare de potenţiali beneficiari. Pentru anul 2018, bugetul alocat Ministerului Educaţiei pentru implementarea programului prevede suma de 13.000 mii lei, ceea ce ar permite acordarea ajutorului pentru 13.575 potenţiali beneficiari”, informează Ministerul Educaţiei.

 

„O iniţiativă prolifică în primii ani de implementare a ajuns să fie un program desuet”

Referitor la programul Euro 200, care oferă posibilitatea elevilor şi studenţilor cu resurse materiale reduse să-şi cumpere un calculator, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţești din România (ANOSR) cere modificări urgente.

„O iniţiativă pornită în urmă cu 14 ani, care s-a dovedit a fi prolifică în primii ani de implementare, a ajuns să fie un program desuet, în condiţiile în care numărul de solicitări a scăzut foarte mult din 2004 până în 2017”, arată ANOSR.

Studenţii atrag atenţia că suma de 200 de euro nu a fost indexată niciodată până în prezent, fapt ce a restricţionat foarte mult accesul studenţilor și al elevilor la aceste fonduri. De asemenea, plafonul de venituri per cap de membru de familie a rămas la suma de 150 de lei, limitând extrem de mult tinerii care se află în pragul sărăciei, dar care au venituri un pic mai mari. Un raport al Curţii de Conturi constată, de asemenea, că programul Euro 200 „trebuie revizuit/ îmbunătăţit, având în vedere carenţele, inadvertenţele, imperfecţiunile legislative identificate”.

ANOSR cere majorarea bonului valoric de la 200 de euro la 600 de euro, astfel încât elevii și studenţii să își poată achiziţiona calculatoare performante, dar și creșterea plafonului de venit net maxim lunar mediu/ membru de familie.

 „Programul Euro 200 a reprezentat și reprezintă, cel puţin la nivel conceptual, una dintre măsurile cele mai bune luate de Guvernul României în ceea ce privește conectarea la societatea informaţională a tinerilor cu probleme socio-economice sau din medii defavorizate. Inerţia Executivului în ceea ce privește acest program a contribuit la situaţia în care acest program este cvasi-necunoscut în rândul studenţilor, doar un număr infim dintre aceștia fiind potenţiali beneficiari”, a transmis Marius Deaconu, președinte ANOSR.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Educaţiei vrea să revitalizeze programul Euro 200 și crește la 250 de lei plafonul de acordare a banilor.
 Vizualizări articol: 1916 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ministerul Educaţiei vrea să revitalizeze programul Euro 200 și crește la 250 de lei plafonul de acordare a banilor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei