Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 mar 2018 - Anul XXIII, nr. 59 (6769)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Viziune

Suceava şi Gura Humorului, oraşe înscrise în cursa națională Smart City

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Locuitorii municipiului Suceava şi cei ai oraşului Gura Humorului se numără printre cei 25% dintre românii care locuiesc într-un oraş care are în plan, în derulare sau deja finalizat cel puțin un proiect Smart City.

Conform unui studiu realizat de Vegacomp Consulting, 38 de oraşe mari, medii şi mici din țară au în faza de plan, în derulare sau deja finalizate peste 200 de proiecte tip Smart City.

Proiectele Smart City identificate au fost segmentate în şase categorii - Smart Economy, Smart Mobility, Smart Environment, Smart People, Smart Living şi Smart Governance, clasificate în concordanţă cu raportările recente ale Uniunii Europene.

Prin proiectele pe care le are implementate şi în curs de finalizare – rețeaua  stradală de supraveghere video, înlocuirea iluminatului public de tip clasic cu lămpi LED, economice, gestionate de la distanță, rețeaua de încărcare a maşinilor electrice şi încurajarea folosirii acestor mijloace de transport, prin multiplele facilități oferite, rețeaua de internet gratuit WiFi din autobuzele TPL şi din câteva zone frecventate de tineri, introducerea transportului cu biciclete electrice şi proiectul de modernizare a transportului în comun, achiziția a 40 de autobuze electrice din fonduri europene şi 5 microbuze electrice, din fonduri elvețiene, municipiul Suceava se încadrează la cel puțin patru din cele şase categorii.

Implementarea unui nou sistem de gestionare a deşeurilor, selectiv, din puncte de colectare subterane, care face obiectul unei licitații aflate încă în derulare, ar fi un alt pas înainte, spre un oraş modern, al viitorului.

Printre oraşele care îmbrăţişează soluţiile Smart City atât într-un mod inovator, cât şi acoperitor la nivelul locuitorilor, menţionate de Capital.ro, sunt Seini, singurul oraş independent energetic din România, Târgu Neamţ, care a amplasat pe întreaga sa suprafaţă iluminatul public cu LED, dar şi Gura Humorului, cu acoperire integrală cu servicii publice WiFi.

Lista oraşelor înscrise în cursa Smart City este într-o continuă evoluţie şi include, în prezent, municipalităţi precum Alba Iulia, Arad, Bacău, Balş, Botoşani, Braşov, Bucureşti, Bumbeşti-Jiu, Călăraşi, Cernavodă, Comăneşti, Constanţa, Cluj-Napoca, Deva, Fălticeni, Galaţi, Giurgiu, Gura Humorului, Iaşi, Mangalia, Mioveni, Mizil, Moineşti, Oradea, Piatra Neamţ, Reşiţa, Seini, Sibiu, Slatina, Suceava, Târgovişte, Târgu Jiu, Târgu Mureş, Târgu Neamţ, Târnăveni, Timişoara, Târgu Bujor şi Tulcea.

“Oraşele din listă însumează, conform ultimului recensământ, o populaţie de 5.631.788, iar faptul că peste un sfert din populaţia României trăieşte într-un oraş ce deja păşeşte în epoca Smart City ne bucură. Pe de altă parte, vedem şi potenţialul uriaş al acestor soluţii, dacă luăm în calcul atât populaţia totală, cât şi populaţia urbană rămasă neacoperită ori locuitorii din oraşele cu proiecte Smart City ce încă nu se află în raza imediată a acestor beneficii”, consideră Cornel Bărbuţ, CEO al Vegacomp Consulting.

Până acum, Alba Iulia domină clasamentul ca număr de soluţii Smart City implementate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava şi Gura Humorului, oraşe înscrise în cursa națională Smart City.
 Vizualizări articol: 1917 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Suceava şi Gura Humorului, oraşe înscrise în cursa națională Smart City1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei