Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 47 (6757)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Temeri justificate

Deputatul Ioan Balan, îngrijorat de starea învăţământului sucevean şi de închiderea unor şcoli în toamna acestui an

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan şi-a exprimat îngrijorarea vizavi de închiderea mai multor şcoli începând cu anul de învăţământ 2018-2019, situaţie care va avea ca efect şi reducerea posturilor cadrelor didactice.

În acest context, parlamentarul sucevean i-a adresat mai multe întrebări ministrului Educaţiei, Valentin Popa, nimeni altul decât rectorul suspendat al Universităţii "Ştefan cel Mare" Suceava. Prin Ordonanţa de Urgenţă 90/2017, Guvernul a stabilit reducerea cu 10% a plăţilor efectuate în anul 2018 pentru bunurile și serviciile aferente întreţinerii și funcţionării instituţiilor publice. În această categorie se înscriu şi Inspectoratele Şcolare Judeţene, sens în care fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, a dispus, încă din luna decembrie a anului 2017, măsuri de diminuare a cheltuielilor, adică, implicit, de restructurare a reţelei școlare, fie prin închiderea unor unităţi școlare, fie prin comasarea lor sau prin diminuarea numărului de posturi de cadre didactice.

„Judeţul Suceava nu face excepţie la această acţiune naţională de restructurare a reţelei școlare, prin aceasta înţelegându-se că din anul școlar 2018/2019 mai multe unităţi școlare, în special din comunele defavorizate ale judeţului, vor fi închise. Aceste măsuri vor avea efecte negative previzibile asupra elevilor din clasele primare, dar vor creşte incertitudinile în care trăiesc sute de cadre didactice, care nu știu dacă din luna septembrie vor mai avea norma didactică”, a arătat Ioan Balan.

Având în vedere aceste considerente, deputatul liberal i-a ridicat ministrului Valentin Popa mai multe probleme. Mai exact, Ioan Balan doreşte să afle dacă la nivelul judeţului Suceava s-a elaborat deja un plan de restructurare, pe baza propunerilor Inspectoratului Școlar Judeţean, caz în care vrea să i se comunice situaţia școlilor care urmează a fi comasate, închise, precum și numărul de posturi didactice care vor dispărea din toamna acestui an.

„Presupunând, prin absurd, că în cazul în care numărul foarte mic de elevi chiar ar justifica în unele situaţii comasarea unor unităţi de învăţământ, vă solicit, domnule ministru, să precizaţi dacă Inspectoratul Școlar Judeţean Suceava a luat toate măsurile pentru a nu îngrădi accesul elevilor la educaţie: transport până la școală și de la școală către casă, achiziţia de microbuze școlare speciale, asigurarea de șoferi calificaţi pentru transport de persoane, cantităţi suficiente de carburanţi, precum și multe alte aspecte. Vă rog să-mi prezentaţi o situaţie detaliată cu privire la numărul de elevi, numărul de clase și numărul de cadre didactice care învaţă/predau în sistemul de predare simultană – un sistem profund ineficient”, sunt nelămuririle deputatului liberal.

Ioan Balan mai doreşte să afle în ce au constat demersurile ministrului Educaţiei pe lângă ministrul Finanţelor sau premier, astfel încât Ministerul Educaţiei Naţionale să fie exceptat de la prevederile art. 15 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.90/2017.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deputatul Ioan Balan, îngrijorat de starea învăţământului sucevean şi de închiderea unor şcoli în toamna acestui an.
 Vizualizări articol: 1960 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 4 voturi
Deputatul Ioan Balan, îngrijorat de starea învăţământului sucevean şi de închiderea unor şcoli în toamna acestui an3.554

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei