Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 sep 2016 - Anul XXI, nr. 222 (6335)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Atenţie, părinţi!

Epidemie de rujeolă în judeţul Suceava: 27 de cazuri spitalizate până acum

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ministerul Sănătăţii a declarat, ieri, epidemie de rujeolă în România, printre judeţele în care boala evoluează epidemic numărându-se şi Suceava, cu 27 de cazuri declarate. Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat că toate cele 27 de cazuri au necesitat spitalizare, dar evoluţia lor este favorabilă. Cauza îmbolnăvirilor o reprezintă, potrivit dr. Zorescu, ”scăderea dramatică a gradului de acoperire vaccinală, acesta ajungând la 60% din cauză că părinţii refuză cea de-a două doză de vaccin, care se administrează la vârsta de 5 ani”. Medicul a afirmat că prima doză, cea care se face copilului la 1 an, este acceptată de circa 80% dintre părinţi, dar cea de-a doua doză este refuzată. Asta în condiţiile în care vaccinul specific nu a lipsit.

Epidemia din judeţul nostru a început într-o comunitate din zona rurală din jurul Câmpulungului şi s-a extins în tot judeţul. Ultima epidemie de rujeolă în judeţul nostru a fost în 2012, când s-au înregistrat sute de cazuri. Dr. Zorescu face apel la medicii de familie să intensifice comunicarea cu părinţii şi să-i convingă pe aceştia să trateze cu maximă responsabilitate problema vaccinării copiilor.

La nivel naţional, conform unui comunicat postat ieri pe site-ul Ministerului Sănătăţii, în primele opt luni ale acestui an, s-au înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de judeţe.

 

Trei copii sub vârsta de 1 an au murit de rujeolă, contaminaţi de la copii mai mari nevaccinaţi

Doi copii au murit în ţară. Un al treilea deces în cazul căruia este suspectată îmbolnăvirea cu rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar se aşteaptă confirmarea finală. ”Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Aceşti copii au murit inutil şi fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toţi copiii sub 1 an sunt protejaţi de aşa-numitul efect de protecţie de grup. Mai simplu, cei trei copii decedaţi ar fi putut fi protejaţi prin neapariţia rujeolei la copiii mai mari, trecuţi de vârsta de vaccinare, dacă aceştia ar fi fost vaccinaţi”, se arată în comunicat.

Comparativ cu anul 2015, creşterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar şapte cazuri confirmate de rujeolă şi nici un deces.

Ministerul Sănătăţii condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor, apreciind că rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulţirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an. În România, în ultimii doi ani nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR.

Apelul Ministerului Sănătăţii către părinţi este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni, cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an. Cele mai multe cazuri sunt înregistrate la graniţa dintre judeţele Bistriţa-Năsăud şi Cluj - 219 cazuri, în Mureş - 145 de cazuri, Arad - 113 cazuri, din care două decese la copii cu vârsta sub 1 an, şi în judeţul Timiş - 71 de cazuri, din care un deces, la un copil cu vârsta sub 1 an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Epidemie de rujeolă în judeţul Suceava: 27 de cazuri spitalizate până acum.
 Vizualizări articol: 3877 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 3 voturi
Epidemie de rujeolă în judeţul Suceava: 27 de cazuri spitalizate până acum1.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei