Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 sep 2016 - Anul XXI, nr. 222 (6335)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Servicii medicale noi

Ortopedia Spitalului de Urgenţă Suceava a fost acreditată să efectueze transplant osos

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a fost acreditat de Agenţia Naţională de Transplant ca în secţia Ortopedie să efectueze prelevare şi transplant de ţesut osos şi ligamentar, urmând ca hotărârea să fie publicată în perioada următoare în Monitorul Oficial. Șeful secţiei, dr. Răzvan Bandac, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că este vorba despre prelevarea de os de la donatorul viu, în special capete femurale care, la coxartroză, erau practic aruncate la coş. Odată cu începerea activităţii, chirurgii ortopezi suceveni vor deveni furnizori de grefă osoasă. Aceasta este prelevată, stocată, procesată şi apoi carantinată pe o perioada de cinci ani în Banca de Os. Grefele osoase sunt folosite în distrucţiile osoase tip revizie de proteză, în patologia tumorală osoasă etc.

Dr. Bandac a afirmat că dotarea necesară pentru prelevare de os există deja, iar în acest an spitalul a achiziţionat şi tehnică pentru ligamento-plastie, în vederea diversificării serviciilor medicale oferite de spital, cu o atenţie sporită pentru programul de endoprotezare şi pentru pacienţii tineri şi sportivi.

Directorul medical al Spitalului de Urgenţă, dr. Elena Ganea-Motan, a declarat că ortopezii de la Suceava sunt ”medici de top”, că ”acest colectiv este un model pentru celelalte secţii” şi beneficiază de toată susţinerea din partea conducerii unităţii medicale. ”E de dorit ca ceea ce au reuşit ei să facă să se întâmple şi în alte secţii. Recomand Ortopedia ca model de lucru pentru toţi colegii din spital”, a declarat dr. Ganea-Motan, în aceeaşi conferinţă de presă.

Secţia Ortopedie este una dintre cele mai dinamice din spital, care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Din punct de vedere al intervenţiilor, este unicat în judeţ şi deserveşte atât pacienţii din Suceava, cât şi din judeţe limitrofe. Din 2001 a intrat în programul de endoprotezare genunchi şi şold, iar din 2009 s-a extins, datorită creşterii adresabilităţii, de la 35 la 50 de paturi multifuncţionale, împărţite în cinci rezerve a câte două paturi şi 14 saloane cu trei paturi.

 

Femeile din mediul rural reprezintă majoritatea pacienţilor de la Ortopedie

Ca număr de pacienţi, în acest an, până la data de 20 septembrie, Ortopedia a avut 1.631 de externări, cu o medie de 180 de externări pe lună. Majoritatea pacienţilor sunt femei, 53,27%, 57% dintre pacienţi provin din mediul rural, iar ca vârstă, predomină pacienţii de peste 65-70 de ani, respectiv 35%.

Echipa medicală este formată din 11 medici, marea majoritate primari, cu competenţe în artroscopie şi protezare articulară. Ei sunt dr. Răzvan Bandac, medic primar, doctor în ştiinţe medicale cu o experienţă profesională 20 ani, dr. Marius Grămadă, medic primar, doctor în ştiinţe medicale, experienţă profesională de 11 ani, cu stagii în Belgia şi Franţa; dr. Mircea Macovei, medic primar, experienţă profesională 11 ani; dr. Iuliana Hău, medic primar, experienţă profesională 23 ani; dr. Radu Timofeiov, medic primar, stagii în Austria, experienţă profesională 26 de ani; dr. Sorin Petraşuc, medic primar, stagii în Franţa, Martinica, Belgia, experienţă profesională 14 ani; dr. Ciprian Puha, medic primar, experienţă profesională 10 ani; dr. Loredana Lazăr, medic primar, stagii în Belgia, experienţă profesională 10 ani; dr. Codrin Grunichevici, medic primar, experienţă profesională 21 ani, dr. Rareş Voinea, medic specialist, experienţă 6 ani, cel mai nou venit în colectivul de la Suceava, şi dr. Andrei Lăzăreanu, medic rezident anul V în specialitatea Ortopedie-Traumatologie. Ei sunt ajutaţi de 12 asistente medicale şi 5 îngrijitoare/infirmiere.

 

Ca dotare, echipamentele cu care lucrează sunt la nivelul celor mai înalte standarde medicale.

Conform doctorului Bandac, în această secţie se operează simultan în cele trei săli de operaţie, cu toate echipele medicale, într-un ritm de 8-10 intervenţii chirurgicale pe zi. Pentru comparaţie, în anul 2012 se efectuau două, maxim patru intervenţii pe zi. Durata medie a spitalizării este de 4,57 zile. Respectarea standardelor şi a protocoalelor de dezinfecţie şi curăţenie menţine procentul infecţiilor nosocomiale la 1,71%; în 2016 s-au înregistrat 28 de infecţii nosocomiale şi 12 infecţii în plagă (0,94%), faţă de 1.631 de pacienţi internaţi. Standardele americane acceptă 5% infecţii nosocomiale. Numărul de decese înregistrate a fost de 24, într-o secţie care cumulează cazurile de patologie traumatică din accidente rutiere, accidente de muncă şi alte traumatisme, din tot judeţul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ortopedia Spitalului de Urgenţă Suceava a fost acreditată să efectueze transplant osos.
 Vizualizări articol: 10801 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 4 voturi
Ortopedia Spitalului de Urgenţă Suceava a fost acreditată să efectueze transplant osos4.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei