Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 sep 2016 - Anul XXI, nr. 222 (6335)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Finanţare

Bani pentru modernizarea sistemului de termoficare al Sucevei, din fonduri europene, dar şi de la bugetul de stat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În următorii patru ani, municipiul Suceava vrea să investească 50 de milioane de euro în modernizarea sistemului de termoficare al oraşului, în vederea eliminării pierderilor de pe reţele şi a îmbunătăţirii serviciilor oferite abonaţilor din sistemul centralizat.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunţat miercuri că a semnat luni, la Bucureşti, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, un acord cadru privind alocarea de la bugetul de stat a unei sume de aproximativ 25 de milioane de euro, pentru modernizarea sistemului de termoficare a municipiului reşedinţă de judeţ.

Finanţarea ar urma să fie asigurată, în cadrul programului naţional Termoficare 2006 – 2020, în patru etape: 2017 – 18 milioane de lei, 2018 – 21,6 milioane de lei, 2019 – 25,920 de milioane de lei, 2020 – 31,104 milioane de lei.

În total, Sucevei i-ar reveni aproape 97 de milioane de lei, până la finele anului 2020.

Diferenţa de bani necesară pentru modernizarea întregului sistem de termoficare ar urma să fie accesată din fonduri europene.

„Am avut discuţii la Ministerul Fondurilor Europene, la Agenţia de Monitorizare POIM, avem şanse să accesăm aceste finanţări. Din cele aproximativ 50 de milioane de euro care ne sunt necesare nouă, cam 25 de milioane de euro putem accesa din fonduri europene. Practic, jumătate din finanţare va fi din fonduri guvernamentale, iar cealaltă jumătate pe fonduri europene”, a precizat primarul Ion Lungu.

Edilul sucevean şi-a exprimat nemulţumirea vizavi de modificarea regulilor de acordare a finanţărilor europene, pentru că s-a tot schimbat strategia în privinţa energiei verzi, ceea ce afectează şi deciziile luate la nivel local, pentru că în Suceava, termoficarea oraşului este asigurată de la o centrală pe biomasă, care produce energie electrică în cogenerare.

„În 2014 era o axă separată de finanţare pentru proiectele cu eficienţă energetică, în care Primăria Suceava era avantajată de faptul că acea axă era destinată centralelor electrice pe biomasă şi biogaz, inclusiv pe reţelele de transport şi distribuţie. Când a ieşit ghidul de accesare a fondurilor europene, ne-a pus pe toţi la un loc – creşterea eficienţei sistemului de termoficare. Nu mai este axă separată pe biomasă sau biogaz – asta înseamnă că trebuie să concurăm cu toate oraşele din România pentru accesarea acestor fonduri de reabilitare termică”, a menţionat edilul sucevean.

În municipiul Suceava, aproximativ 35% din sistemul de termoficare a fost reabilitat, prin înlocuirea vechilor conducte şi modernizarea de puncte termice, astfel încât să poată fi asigurată apa caldă non-stop.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bani pentru modernizarea sistemului de termoficare al Sucevei, din fonduri europene, dar şi de la bugetul de stat.
 Vizualizări articol: 1927 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bani pentru modernizarea sistemului de termoficare al Sucevei, din fonduri europene, dar şi de la bugetul de stat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(22 sep 2016, 11:30:37
Te pomenesti ca dupa toate grozaviile astea ale primarului Lungu lumea din Suceava incusiv primaria vor abandona centralele pe gaz. Acum cativa ani in urma, cand voia sub orice forma sa falimenteze TERMICA, Ion Lungu arunca fel de fel de gogosi electorale, sustinand ca la TERMICA este o problema de SISTEM si el nu are nici o vina cu privire la functionarea defectuoasa a firmei TERMICA, care era in subordinea Primariei atunci, mai pe sleau a sa. Acel SISTEM este SACET (Sistem de Alimentare Centralizata cu Energie Termica), si este alcătuit dintr-un ansamblu tehnologic şi funcţional unitar, constând din construcţii, instalaţii, echipamente, dotări specifice şi mijloace de măsurare destinat producerii, transportului, distribuţiei şi furnizării energiei termice pe teritoriul municipiului, care cuprinde: centrale termice sau centrale electrice de termoficare; reţele de transport; puncte termice; reţele de distribuţie; construcţii şi instalaţii auxiliare; branşamente, până la punctele de delimitare/separare a instalaţiilor; sisteme de măsură, control şi automatizare. In acest SISTEM, au produs mari dezechilibre tehnico-economice si organizatorice primarul Ion Lungu si fostii directori generali Constantin Placinta si Silviu Gemanari, iar firma Adrem Invest Bucuresti a fost incurcata sa investeasca intr-o centrala fara viitor. Acum primarul Lungu incearca sa obtina fonduri pentru repararea acestui sistem care sta sa se darame si unde consumatorii sunt fortati sa devina captivi.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei