Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 sep 2016 - Anul XXI, nr. 222 (6335)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

La Păiseni

Eroul Ioan Grosaru va fi comemorat la nouă ani de la moarte, în prezenţa colegilor cărora le-a salvat viaţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Filiala Suceava a Asociaţiei “Cultul Eroilor” îl va comemora sâmbătă, 24 septembrie, de la ora 12,00, la Păiseni, comuna Cornu Luncii, pe eroul poet sublocotenent (post-mortem) Ioan Grosaru, la nouă ani de când acesta şi-a pierdut viaţa în teatrul de operaţiuni din Irak. Momentul comemorativ se anunţă a fi unul emoţionant, în condiţiile în care la Păiseni vor veni cei cinci colegi ai lui Grosaru care s-au aflat în TAB-ul care a explodat pe 21 septembrie 2007 în timpul misiunii din Irak. Vehiculul militar a luat foc, iar Grosaru a rămas ultimul în interior, pentru a asigura evacuarea colegilor. Din păcate, muniţia din dotarea TAB-ului a explodat şi i-a curmat viaţa. Ioan Grosaru a fost înmormântat la Păiseni, pe o colină unde se găseşte şi troiţa satului.

 

"A înconjurat cu bastonul său alb mormântul eroului Ioan Grosaru şi îi mulţumea că i-a salvat viaţa"

Între cei cinci se va afla şi sergentul major Marius Iovi, care a rămas orb în urma exploziei.

Maistrul militar în rezervă Dumitru Davidel, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor, Filiala Suceava, cel care s-a ocupat an de an de acţiunile de comemorare a lui Grosaru, a relatat în câteva cuvinte emoţia lui Marius Iovi, care a mai fost acum doi la mormântul lui Grosaru:

"A înconjurat cu bastonul său alb mormântul eroului Ioan Grosaru şi îi mulţumea că i-a salvat viaţa, cu părerea de rău că nu îi poate vedea mormântul".

La comemorarea de sâmbătă vor mai fi aşteptaţi colonelul doctor Elena Popescu, consilier al ministrului Apărării Naţionale, o delegaţie din partea comandantului Brigăzii 18 Banat Timişoara, o delegaţie de la Batalionul Mureşul Timişoara şi una de la Unitatea de Aviaţie Timişoara. De asemenea, la comemorare mai sunt aşteptate cadre de la Centrul Militar Judeţean Suceava, o gardă de la Detaşamentul de pompieri Fălticeni, elevi ai şcolilor din comuna Cornu Luncii şi primarul Gheorghe Fron.

 

Cine a fost Ioan Grosaru

În perioada august-noiembrie 2005, Ioan Grosaru a participat la o misiune de menţinere a păcii în Afganistan, făcând parte din Batalionul 26 Infanterie “Neagoe Basarab” din Craiova.  Începând cu data de 1 august 2007, Ioan Grosaru a participat la misiunea “Iraqi Freedom”, făcând parte din Batalionul 32 Infanterie “Mircea”, care mai poartă denumirea şi de “Scorpionii Galbeni”, din Timişoara. Pe 21 septembrie 2007, la ora 09:35, sublocotenentul (pm) Ioan Grosaru a murit în timpul unei misiuni de patrulare după ce TAB-ul cu care se deplasa a trecut peste un dispozitiv exploziv artizanal.

 

La Păiseni s-a înfiinţat un Complex memorial ce poartă numele eroului

În localitatea natală Păiseni, cu mari eforturi, memoria lui Grosaru nu a fost dată uitării.

Maistrul militar în rezervă Dumitru Davidel a declarat: “La înmormântare oficialităţile locale şi cele militare ne-au spus că dacă avem nevoie, să le batem la uşă şi ne vor ajuta. După ce a trecut ceva timp de la trecerea la cele veşnice a eroului Ioan Grosaru s-au uitat promisiunile şi atunci am fost nevoit să mă ocup împreună cu Filiala Suceava a Asociaţiei <Cultul Eroilor> să readucem în memorie meritele eroului Ioan Grosaru>."

A fost realizat un complex memorial, iar şcoala în care a învăţat Ioan Grosaru îi poartă acum numele. Într-o vitrină din şcoală au fost expuse obiecte personale ale eroului, uniforma militară, fragmente din TAB-ul care a luat foc.

"Împreună cu familia eroului şi cu sprijinul primarului comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, am organizat Casa Memorială <Ioan Grosaru>. Casa este intrată în circuitul cultural, este vizitată zilnic de oamenii din localitate şi elevi sau de cei care ocazional trec prin comuna Cornu Luncii", a precizat Davidel.

„Sunt şi voci care spun că s-a acordat prea mare importanţă acestui erou. A fost erou în primul rând pentru că putea să se salveze după ce TAB-ul a luat foc, fiind primul în ordinea ieşirii din TAB. El nu a făcut asta, prima oară şi-a salvat cei cinci colegi şi, când să iasă din TAB, muniţia a explodat. Este un erou pe care trebuie să-l păstrăm în memorie şi să îl comemorăm aşa cum se cuvine”, a încheiat Dumitru Davidel.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eroul Ioan Grosaru va fi comemorat la nouă ani de la moarte, în prezenţa colegilor cărora le-a salvat viaţa.
 Vizualizări articol: 3861 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Eroul Ioan Grosaru va fi comemorat la nouă ani de la moarte, în prezenţa colegilor cărora le-a salvat viaţa3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei