Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 aug 2016 - Anul XXI, nr. 186 (6299)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În aşteptare

Aproape o sută de mineri de la Crucea sunt blocaţi în continuare în subteran. Alte opt persoane ameninţă că intră în greva foamei în faţa Ministerului Energiei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Acţiunea de protest a ortacilor de la Mina de Uraniu de la Crucea-Botuşana a continuat şi ieri, iar un final este greu de întrezărit, în condiţiile în care bugetul alocat acestei activităţi este epuizat. Celor 83 de mineri care s-au blocat în subteran şi au intrat în greva foamei în seara zilei de luni, 8 august, li s-au adăugat ieri alte 12 persoane, astfel încât numărul celor care au adoptat această acţiune de protest a ajuns la 95. Alţi aproximativ 30 de mineri au preferat să aştepte în curtea minei de la Botuşana, într-un protest paşnic. Cert este că activitatea din mină este blocată de două zile, iar astăzi sunt şanse infime pentru a fi reluată.

Dumitru Moglan, unul dintre reprezentanţii minerilor, a declarat că la faţa locului nu a ajuns nici un fel de autoritate pentru a discuta despre nemulţumirile ridicate de oameni. Chiar dacă situaţia nu este deloc încurajatoare, un alt reprezentant al sindicaliştilor de la Crucea, Petrişor Cimpoeşu, s-a arătat încrezător că totul va reveni pe făgaşul normal în cel mai scurt timp.

„În primul rând, din data de 7 iulie nu mai avem contracte colective de muncă, iar cel nou încă nu a fost semnat. O altă problemă este marfa existentă pe platforma de la Feldioara, o bombă ecologică dacă rămâne acolo. Acea marfă poate fi vândută către centrala nucleară de la Cernavodă cu 47 de milioane de lei, din care prin taxe şi impozite se întorc la statul român circa 40 de milioane de lei. Cu ceea ce rămâne se poate asigura funcţionarea pentru o perioadă de două luni, iar apoi cu un plan serios industria minieră din domeniul uraniului poate să-şi continue activitatea. Sperăm să convingem autorităţile de la Bucureşti să nu închidă mina. Soluţii sunt, numai să se dorească să nu se închidă activitatea”, a arătat Petrişor Cimpoeşu.

Discuţiile cu privire la viitorul minei de la Crucea, dar şi al industriei miniere a uraniului vor avea loc în această dimineaţă la sediul Ministerului Energiei. Cei opt reprezentanţi ai sindicatelor de la Crucea au ameninţat că în cazul în care nu se va găsi o rezolvare convenabilă, toate cele opt persoane vor intra în greva foamei în faţa ministerului.

 

Asistenţa medicală, asigurată permanent

Constantin Harasim, prefectul judeţului Suceava, a precizat că prin atribuţiile pe care le are gestionează această problemă din două perspective, prima dintre acestea fiind de a asigura prin Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă siguranţa celor care s-au închis în mină pentru a protesta. Harasim a spus că de luni seara, la faţa locului se află o ambluanţă SMURD de tip B pregătită pentru a asigura asistenţa medicală celor care se află în greva foamei, dar şi pentru a-i transporta la spital dacă situaţia o va impune. Pe de altă parte, prefectul a spus că a doua cale de acţiune este asigurarea supravegherii şi monitorizării situaţiei de la protestul minerilor de la exploatarea Botuşana, prin intermediul jandarmilor. Constantin Harasim a adăugat că revendicările protestatarilor nu se referă la condiţiile de muncă, ci în special la acordarea de sporuri salariale şi de asigurarea unui loc de muncă stabil, prin încheierea unui contract colectiv pe o perioadă mai mare de timp.

Harasim a spus că protestatarii de la mina Crucea-Botuşana sunt afiliaţi sindicatului Cartel Alfa. El a arătat că în situaţia în care protestul este sprijinit din punct de vedere sindical, doleanţele minerilor trebuie centralizate şi rezolvate printr-un dialog dintre sindicat şi patronat. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape o sută de mineri de la Crucea sunt blocaţi în continuare în subteran. Alte opt persoane ameninţă că intră în greva foamei în faţa Ministerului Energiei.
 Vizualizări articol: 3410 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape o sută de mineri de la Crucea sunt blocaţi în continuare în subteran. Alte opt persoane ameninţă că intră în greva foamei în faţa Ministerului Energiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei