Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 aug 2016 - Anul XXI, nr. 186 (6299)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Pregătiri de şantier

Lucrările la Gara Iţcani vor începe anul acesta la acoperişul peronului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Reabilitarea Gării Iţcani, anunţată în mai multe rânduri şi de fiecare dată amânată, va începe totuşi în 2016. Asigurările au fost date de Radu Pipa, directorul Regionalei CFR Infrastructură Iaşi, care a făcut ieri o inspecţie în gară, pentru a pune la punct ultimele detalii pentru a se da startul lucrărilor. De altfel, pe hârtie, lucrările au început, ordinul fiind dat deja de câteva luni de zile.

Obiectivul constructorului care a câştigat licitaţia pentru 2016 este de a reabilita şi repara acoperişul peronului, aflat de ani de zile în pericol de prăbuşire şi susţinut cu bârne din lemn.

O sumă de 1.400.000 de lei este alocată pentru lucrările din acest an, dintr-un total de 9 milioane de lei, valoarea totală a investiţiei aprobate pentru acest obiectiv. Firma câştigătoare a licitaţiei este SC Construcţii Feroviare Câmpulung Moldovenesc. Cum ieri nici un muncitor nu se afla la lucru, am aflat că nu se poate încă interveni la acoperişul peronului deoarece a fost dispusă o expertiză a copertinei, care trebuie să stabilească soluţia tehnică optimă pentru a se interveni. Pentru că Gara Iţcani este monument istoric, acoperişul trebuie reabilitat, nu dat jos şi înlocuit cu altul nou. Expertiza trebuie să aducă răspunsuri la mai multe întrebări legate de integritatea stâlpilor din fontă, esenţa lemnului din care este construit acoperişul şi alte detalii de acest gen. Oficialii CFR spun că lucrările nu se vor mai amâna prea mult, iar la acoperiş se va lucra în mod cert în acest an. Rămâne de văzut acum dacă lucrurile vor sta aşa şi în realitate.

Până acum, firma care a câştigat licitaţia, SC Construcţii Feroviare Câmpulung Moldovenesc, a început lucrările la peron, care însă au fost abandonate. S-au mai făcut şi alte lucrări mărunte, care nu sunt vizibile.

CFR Infrastructură Iaşi agreează varianta sistării traficului feroviar la Iţcani, practic desfiinţarea staţiei, pe perioada lucrărilor, însă cei de la CFR Călători caută altă variantă pentru ca oamenii din Iţcani să aibă totuşi varianta de a lua trenul din zona gării.

În gară nu se mai intră efectiv de anul trecut, pentru că pur şi simplu tencuiala de pe tavan cădea în capul oamenilor. Casa de bilete şi Postul de Poliţie au fost mutate într-o anexă, iar la peron a mai rămas deschis un magazin. Tot în exterior ar urma să se amenajeze provizoriu şi o sală de aşteptare, probabil într-un container. 

În mod normal, dacă se va lucra într-un ritm susţinut, lucrările ar putea fi finalizate în aproximativ doi ani. Nu putem însă să nu remarcăm că lucrările începute la peron din 2014 au rămas în faza de şantier până astăzi.

Gara din Iţcani a fost inaugurată în 1871, în perioada stăpânirii austro-ungare. Ultimele reparaţii capitale la această clădire, clasificată ca monument istoric, au fost efectuate în anii 1974-1975. De atunci s-au mai făcut, sporadic, doar cârpeli. După 1990 nu s-a mai făcut însă nimic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lucrările la Gara Iţcani vor începe anul acesta la acoperişul peronului.
 Vizualizări articol: 3119 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Lucrările la Gara Iţcani vor începe anul acesta la acoperişul peronului4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei