Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 aug 2016 - Anul XXI, nr. 186 (6299)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Învăţământ profesional

Clasele de Mecanic auto rămân în topul preferinţelor elevilor de la şcolile profesionale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primul val de înscrieri la clasele profesionale a arătat că meseria de mecanic auto e în topul preferinţelor elevilor care termină clasa a VIII-a şi vor să înveţe o meserie şi să se angajeze imediat după finalizarea studiilor.

Astfel, după prima etapă de admitere, fiecare dintre cele 21 de licee din judeţ care organizează clase profesionale şi-a completat aproape integral locurile scoase la concurs la Mecanic auto. Ba mai mult, şcolile au organizat şi câte o probă de departajare, acolo unde cererea a fost mai consistentă decât oferta.

Atractivă în rândul absolvenţilor de clasa a VIII-a care aleg să dobândească o calificare a fost şi meseria de ospătar.

La polul opus se află specializările Tâmplar universal, Dulgher, tâmplar, parchetar sau Zidar, pietrar, tencuitor, care au adunat candidaţi cât să-i numeri pe degete, cu toate că meseriaşii din aceste domenii sunt foarte căutaţi în câmpul muncii.

Specializări precum Confecţioner produse textile sau Confecţioner articole din piele şi înlocuitori sunt căutate doar în anumite zone ale judeţului (de exemplu Fălticeni, Vicovu de Sus), în timp ce în alte localităţi aceste domenii nu au strâns nici un candidat (de exemplu la Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc).

Dumitru Ursulean, inspector şcolar de specialitate pentru învăţământul profesional şi tehnic, a arătat că “liceele îşi adaptează oferta pentru clasele profesionale în funcţie de cerinţele angajatorilor din zonă. Totodată, unităţile de învăţământ pot organiza aceste clase doar dacă încheie parteneriate cu societăţi comerciale, acolo unde elevii vor putea face ulterior practică”.

 

Elevii sunt atraşi de bursa de 200 de lei

Dumitru Ursulean a mai menţionat că “elevii din învăţământul profesional beneficiază de susţinere financiară, aceştia primind o bursă lunară de 200 de lei, stimulent ce este foarte atractiv în rândul tinerilor”.

Ursulean a mai adăugat că important pentru elevi este şi faptul că diploma de absolvire a celor trei ani de învăţământ profesional este recunoscută în ţările Uniunii Europene, mulţi dintre tineri alegând să emigreze după ce dobândesc o calificare. Acesta a mai menţionat că admiterea în clasele profesionale se face pe bază de înscriere, iar în clasele unde sunt mai mulţi candidaţi pe un loc se organizează probe de departajare.

În prima etapă a admiterii pentru învăţământul profesional s-au ocupat 747 din cele 1.176 de locuri disponibile în şcolile sucevene.

Lista celor 429 de locuri care pot fi ocupate în următoarele etape de admitere poate fi consultată pe pagina electronică a Inspectoratului Şcolar Suceava, la fel şi calendarul admiterii.

Dacă în zona Fălticeniului, de exemplu, clasele profesionale au un grad de ocupare de 100%, licee din alte zone au reuşit să atragă un număr foarte mic de candidaţi. La Liceul Tehnologic Nr. 1 Câmpulung Moldovenesc s-au înscris doar şapte candidaţi, numărul locurilor disponibile fiind de 56.

Locuri neocupate figurează şi la Liceul Tehnologic „Nicanor Moroşan” Pârteştii de Jos, unde doar 18 absolvenţi de gimnaziu s-au arătat interesaţi de oferta instituţiei. 28 de locuri s-au reportat pentru a doua etapă de admitere la specializarea Confecţioner piele şi înlocuitori de la Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc. Colegiul „Al.I. Cuza” Suceava mai are câteva locuri neocupate, cele mai multe la Electrician exploatare joasă tensiune, iar la Marginea şi la Colegiul „Petru Muşat” Suceava au rămas neocupate 26 de locuri la Confecţioner produse textile, respectiv Tâmplar universal.

 

Revigorat în 2014

Învățământul profesional are o durată de trei ani şi cuprinde clasele a IX-a, a X-a și a XI-a.

În această formulă a fost înfiinţat în toamna lui 2014, urmând ca anul viitor să absolve prima promoţie de meseriaşi. În primul an de învăţământ, pregătirea teoretică reprezintă aproximativ 80% din cursuri, în timp ce pregătirea teoretică de specialitate și pregătirea practică reprezintă 20%. În al doilea an de învăţământ profesional, ponderea pregătirii teoretice scade la aproape 40% din totalul orelor, în timp ce accentul cade pe pregătirea practică. În anul al treilea de învăţământ profesional se alocă aproximativ 72% pregătirii practice.

În plus, după finalizarea celor trei ani, absolvenţii vor avea posibilitatea să-şi continue studiile liceale, ei putând să fie admişi în clasa a XI-a. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Clasele de Mecanic auto rămân în topul preferinţelor elevilor de la şcolile profesionale.
 Vizualizări articol: 2863 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Clasele de Mecanic auto rămân în topul preferinţelor elevilor de la şcolile profesionale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei