Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 aug 2016 - Anul XXI, nr. 184 (6297)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Noutatea unor vechi tragedii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O copilă de 15 ani, rămasă paznic de far în România, fiindcă tatăl – plecat în Portugalia să adune ceva bani pentru fiica adorată – era greu de văzut, iar un frate mai mare dispăruse şi el în lumea largă, a devenit personaj de presă. Autoeducându-se prin televizor, adolescenta a purces la un gest la care a dus-o capul şi anturajul: a furat economiile tatălui, pitite undeva în casă. Cele câteva zeci de mii de dolari, bani câştigaţi în ani de babacul truditor pe schele, s-au prefăcut rapid în ceea ce formează deliciul şi tovărăşia copiilor de azi. Adică un smartphone ultimul tip, ceva ţoale de fiţe şi, întrucât avea un iubit mai mare cu trei ani, l-a ”împrumutat” cu restul sumei să-şi cumpere o maşină bengoasă, ceea ce acela a şi făcut. Munca în străinătate a migrantului care visa să repare sărăcia de acasă şi să asigure copilei dragi, care ”învăţa bine”, o studenţie cu tot ce-i trebuie, s-a spulberat. Cât de vinovată e copila? Cât de victimă e tatăl? Suntem tentaţi să anatemizăm fiica şi, la grămadă, copiii de azi care, văzându-se cu dinţii crescuţi, ”muşcă din bunici şi din părinţi”, ca într-o cântată şi răscântată piesă a lui Tudor Gheorghe. Nu m-aş grăbi şi aş mai ”cujeta niţel”, ca ardeleanul lângă girafă, înainte de a risca un verdict.

În tinereţea mea jurnalistică m-am confruntat, profesional, cu un caz petrecut în Drumul Taberei. Semănă întrucâtva cu cel de mai sus, numai că acea întâmplare nu e doar aberantă, ci şi sângeroasă. Un adolescent, cam de aceeaşi vârstă, era crescut de un bunic, singur şi el după repetatele decese din familie. Părinţii copilului muriseră amândoi într-un accident. Bătrânul, pensionar, căra după el şi blestemul de a se mişca anevoie, aşa că viaţa şi-o petrecea mai mult în pat. Gătea chinuit ceva băiatului care venea din ce în ce mai târziu de la şcoală şi cerea din ce în ce mai des bani de cheltuială. Enervat că bunicul nu-i dădea destul, cu toate că-l bănuia ”putred de bogat”, a decis să-l ucidă şi să-i ia banii din salteaua pe care o ţinea apărată cu corpul lui uscat de ani şi suferinţă. Anchetatorii – cazul a fost luat şi de presă – au constatat că bunicul, omorât prin înjunghiere, avea în saltea mai multe carnete CEC, toate pe numele nepotului care urma să beneficieze de ele când ajungea la maturitate. Adolescentul asasin găsise sub saltea doar 25 de lei, bani lichizi, pe care i-a şi luat, alergând cu ei la amicii de dezmăţ. Dezmăţ, mai puţin e drept, se găsea şi atunci, cu mai puţine ramificaţii.
S-a stricat generaţia copiilor de azi? Nu cred. Totul ţine de mediul în care cresc. Dacă este igienic, protejând copilul de contaminările multiple, de lumea microbiană în care trăim, sunt şanse să-l salvăm. Poate fi el învăţat să se apere de o societate profund agresivă şi puturoasă în multe din datele ei? Greu, fiindcă societatea îţi trimite, pe sub uşă şi prin micul ecran, prin gaura cheii şi prin spectacolul stradal, scârboşenia. Îţi intră în viaţă din toate direcţiile, şcoala a devenit, în mult privinţe, locul unde nu se învaţă carte, ci se iau lecţii de sex şi drog. Profesorii, ca şi părinţii, sunt adesea biruiţi. Un sondaj recent arată că doar trei la sută din copii îşi iau modele de viaţă profesorii de elită, oamenii care au făcut prin trudă o carieră stimabilă, cei mai mulţi dorindu-şi să fie ca şefii de găşti din cartier sau ca vedetele din televizor. Ce vedete lansează şi cultivă televiziunile? Le avem zilnic, dacă nu ştim să închidem la vreme, sub privire.
Copila de 15 ani a furat banii strânşi de tata, plecat la muncă afară, pentru a se plimba, ea şi iubitul de 18 ani, cu o maşină ”bengoasă”. Lumea în care se mişcă spre atât a condus-o. Televizorul şi strada îi prezintă zilnic găunoşi avuţi, pleznind de îngâmfare, sfertodocţi plini de bani şi săraci cu duhul, până la utilizarea unui limbaj din trei cuvinte. De ce n-ar fi ca ei? De ce nu s-ar bucura de banii strânşi de babacul pentru ea, pentru iluzoria ei studenţie, şi păstraţi în borcan, fiindcă băncile îl fură şi n-avea încredere în ele? Copilul, crescut în absenţa iubirii, lăsat pe mâna unei societăţi agresive şi bolnave, a devenit ca ea. Dar, cum spuneam, nimic nu-i nou. Numai că accidentalul devine azi molimă, iar anomalia crimei, fapt curent.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noutatea unor vechi tragedii.
 Vizualizări articol: 3440 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 10 voturi
Noutatea unor vechi tragedii5.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei