Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 aug 2016 - Anul XXI, nr. 186 (6299)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

De săptămâna trecută

Numărul pacienţilor care vin la Urgenţele spitalului din Suceava să-şi rezolve problemele medicale e de peste 300 pe zi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Luna august, perioada celor mai multe concedii de vară, are ca efect şi o creştere semnificativă a numărului de prezentări în Unitatea de Primire a Urgenţelor din Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava, şi asta nu numai din cauza creşterii numărului de accidente rutiere, specifică judeţului Suceava în acest sezon. De la 1 august încoace, numărul celor care solicită asistenţă medicală în UPU Suceava e de peste 300 în timpul săptămânii şi de peste 250 în weekend. La acest sfârşit de săptămână au trecut prin UPU 730 de pacienţi. De aceştia se ocupă trei medici în timpul turelor de zi şi câte doi medici în intervalul orar 20.00-8.00, ceea ce face ca un doctor să consulte 30-50 de pacienţi pe tură.

Problemele pentru care pacienţii se adresează medicilor din UPU sunt dintre cele mai diverse, de la urgenţe reale până la non-urgenţe de genul simplelor dureri de cap sau abdominale sau pentru administrarea unui vaccin. Statisticile arată că doar 30% dintre cei care se prezintă la UPU necesită internare. De asemenea, a crescut şi numărul solicitărilor pacienţilor, nu de puţine ori bolnavi cronici cerând la miezul nopţii să fie investigaţi la computerul tomograf sau RMN, deşi afecţiunea lor nu impune explorare în regim de urgenţă.  Situaţii de acest gen, numărul mare de pacienţi şi problemele de sănătate care nu intră în categoria urgenţe fac să crească şi timpul pe care bolnavii trebuie să-l petreacă în UPU până la primul contact cu medicul, mai ales în cazul celor din categoria cod albastru sau alb. Asta duce la nemulţumiri, reclamaţii şi nervi, îndeosebi din partea însoţitorilor pacienţilor, care nu înţeleg de ce nu sunt văzuţi de un medic în maximum 10 minute. Pentru a limita reclamaţiile, Ministerul Sănătăţii reevaluează Protocolul naţional de triaj al pacienţilor din structurile pentru primirea urgenţelor adoptat în 2009.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Suceava, dr. Doina Ganea-Motan, ne-a declarat că acesta urmează a fi modificat în sensul dublării şi chiar triplării timpilor de aşteptare, cu excepţia cazurilor de cod roşu şi galben.

 

Urgenţele reale sunt cele de cod roşu, galben şi verde

Precizăm că primul lucru care se face în UPU este triajul pacienţilor, făcut cu scopul de a asigura tratamentul acestora în ordinea gradului lor de urgenţă. Foarte important de ştiut este că ”grad de urgenţă” nu este acelaşi lucru cu severitatea afecţiunii. La triaj se evaluează starea clinică şi durerea, corelate cu vârsta şi antecedentele, stabilitatea tensiunii arteriale, frecvenţa cardiacă şi respiratorie, temperatură, saturaţie O2, glicemie, potenţialul de agravare a stării, cu necesitatea instituirii unui tratament sau a efectuării unor investigaţii, precum şi alte date considerate relevante, astfel încât să fie stabilită prioritatea cu care un pacient este asistat şi nivelul de asistenţă necesară acestuia. Deci medicul din UPU evaluează urgenţa, elementul care pune în pericol viaţa pacientului şi intervine (când poate) pentru înlăturarea acestuia şi a durerii. Rezolvă problema pe moment; investigaţiile şi tratamentul ulterior sunt efectuate de medicul specialist şi/sau medicul de familie. Categoria de urgenţă în care este încadrat pacientul este dată de cea mai severă stare patologică pe care o prezintă pacientul în momentul triajului.

Primul nivel este de cod roşu, când pacientul are nevoie pe loc de intervenţie salvatoare de viaţă. Intră direct la resuscitare, cu medic şi asistent imediat. Aici se încadrează pacientul în stop cardio-respirator, cel sever traumatizat care nu răspunde la stimuli verbali, pacientul cu intoxicaţie medicamentoasă cu tensiune scăzută/inconştient, insuficienţă respiratorie severă, convulsii.

Nivelul II este de cod galben, alocat pacientului critic. Pacientul este preluat de asistent imediat, iar un doctor trebuie să-l vadă în mai puţin de 15 minute. Aici se încadrează pacientul cu traumatism cranio-cerebral sever, cu alterarea conştienţei, traumatismele severe, status mental alterat, expunerea la substanţe chimice: ochi, reacţii alergice severe, durere abdominală intensă non-traumatică, la pacienţi peste 50 de ani, durere de spate, supradoză (conştient)/sevraj, hemoragii digestive grave, AVC cu deficit major, criză severă de astm, respiraţie dificilă, hemoragie vaginală acută, cu durere şi semne vitale alterate, vărsături şi/sau diaree, suspiciuni de deshidratare, semne de infecţie gravă, chimioterapie sau imunodeprimare, febră mai mare de 38 grade Celsius la copiii mai mici de 3 luni, episod psihotic acut, hipo sau hiperglicemie în diabet, dureri puternice de cap, agresiunea sexuală. Urgenţă de cod galben este şi orice problemă a nou-născutului mai mic de 7 zile.

 

Codul albastru este non-urgent, iar cel alb nu necesită asistenţă medicală de urgenţă

Nivelul III, cod verde (urgent), este pacientul cu funcţii vitale stabile. Pe actualul protocol necesită să fie preluat de un asistent şi un doctor în maximum 30 de minute. În viitorul protocol, timpul probabil se va dubla. Aici se încadrează traumele moderate, abuzul, agresiunea, probleme de dializă, criza moderată sau uşoară de astm, dispneea moderată, durerea toracică fără istoric de boală cardiacă, hemoragia digestivă şi vaginală cu semne vitale normale, convulsiile (conştient la sosire), psihoza acută/tentativa de suicid.

Nivel IV, cod albastru, este non-urgent. Este pentru pacientul care prezintă funcţii vitale stabile şi are un timp maxim de preluare în zona de tratament de 60 de minute, la ora actuală, probabil dublu sau chiar triplu după noul protocol. Se încadrează aici pacientul cu traumatism cranio-cerebral, conştient, cu traumatisme minore, durere abdominală acută, sângerare din ureche, durere toracică fără insuficienţă respiratorie, vărsături şi diaree la copii peste 2 ani, fără deshidratare, tentativă de suicid/depresie, reacţie alergică minoră, corp străin intracornean, durere de spate cronică, infecţii acute ale căilor superioare, durere de cap (non migrenă) cronică.

Nivel V, cod alb, este alocat pacientului care NU necesită asistenţă medicală de urgenţă. Este vorba, de fapt, despre un consult. Timpul maxim de preluare în zona de tratament de către asistent şi doctor este acum de 120 de minute. Codul alb revine persoanelor care se prezintă în UPU cu traumatisme minore mai vechi de 24 de ore, angină fără simptome respiratorii, diaree fără vărsături şi deshidratare, menstruaţie, simptome minore, dureri abdominale cronice, afecţiuni psihiatrice.

Codul celor cinci culori este afişat şi în triaj la UPU, astfel că pacienţii şi aparţinătorii pot să evalueze singuri timpii de aşteptare. În cazul în care apar modificări semnificative în starea unui pacient, algoritmul de triaj este reluat integral. De asemenea, timpii de aşteptare pot suferi modificări în condiţiile în care apar pacienţi de cod roşu, care sunt preluaţi imediat. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numărul pacienţilor care vin la Urgenţele spitalului din Suceava să-şi rezolve problemele medicale e de peste 300 pe zi.
 Vizualizări articol: 6204 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 3 voturi
Numărul pacienţilor care vin la Urgenţele spitalului din Suceava să-şi rezolve problemele medicale e de peste 300 pe zi1.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei