Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 iul 2016 - Anul XXI, nr. 167 (6280)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Premieră medicală

Spitalul Judeţean Suceava este primul spital judeţean care va avea un serviciu de urgenţe pentru accidente vasculare cerebrale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava va avea prima Unitate de Accidente Vasculare Cerebrale Acute, fiind astfel primul spital judeţean din România cu o asemenea dotare medicală. În cadrul secţiei de neurologie a spitalului va funcţiona în scurt timp un spaţiu special amenajat cu această destinaţie, după ce conducerea unităţii medicale din Suceava a prezentat intenţia de înfiinţare a compartimentului denumit Unitate de Accidente Vasculare Cerebrale Acute (UAVCA), conform prevederilor unui ordin al Ministerului Sănătăţii. Acest rezultat a fost prezentat în cadrul unui referat de evaluare, după ce o comisie de evaluare universitară şi ministerială a stabilit că la Suceava sunt îndeplinite toate criteriile de înfiinţare.

 

Unităţi noi pentru tratarea accidentelor cerebrale acute, în urma unor statistici îngrijorătoare

Înfiinţarea unui compartiment UAVCA la Spitalul Judeţean Suceava a fost posibilă în urma publicării Ordinului nr. 1408/2015 al Ministerului Sănătăţii, în luna noiembrie a anului trecut. Înfiinţarea acestor unităţi se va face în cadrul structurii unităţilor sanitare cu paturi, care asigură asistenţă neurologică de urgenţă, fără a avea însă personalitate juridică. Ele au drept scop tratarea accidentului vascular cerebral, având în vedere o creştere îngrijorătoare a numărului celor cu astfel de afecţiuni. În urma unor statistici recente, 65.000 de români sunt victimele unor astfel de accidente vasculare cerebrale în fiecare an, România ocupând locul 3 în Europa, atât din punct de vedere al accidentelor vasculare, cât şi al mortalităţii cauzată de bolile cardiovasculare.

Incidenţa acestor accidente a crescut mult în rândul tinerilor, iar până în 2030 se estimează că accidentul vascular cerebral va deveni principala cauza de mortalitate la nivel mondial. Acest tip de unităţi de urgenţă au fost înfiinţate anterior acestui ordin al MS ca Unităţi de Urgenţe Cardiovasculare doar în unele spitale clinice din Bucureşti sau din centrele universitare. Apariţia acestei noi prevederi a deschis perspectiva acreditărilor şi în cadrul spitalelor judeţene a unor astfel de compartimente, cel din Suceava fiind primul care a făcut acest pas.

 

Unitate medicală nouă, cu un necesar de dotări şi personal pe măsură

Spitalul Judeţean Suceava este singura unitate din judeţ care poate manageria în regim de şapte zile din şapte, 24 de ore din 24, diagnosticarea şi tratamentul unei asemenea afecţiuni. Cu excepţia Spitalului din Rădăuţi, celelalte spitale din judeţ nu au linie de gardă de neurologie şi nici posibilităţi de diagnosticare, toate cazurile fiind dirijate la Suceava. De aceea, în cadrul secţiei de Neurologie a Spitalului Judeţean a fost creat un spaţiu special, având această destinaţie.

Conform reglementărilor ordinului dat de Ministerul Sănătăţii, unitatea trebuie să dispună de un salon tip terapie intensivă dotat cu opt paturi şi aparatura aferentă. Sunt necesare aparate de monitorizare pentru funcţiile vitale la fiecare pat, sursă de oxigen pentru fiecare pacient, ventilatoare mecanice portabile, defibrilator portabil, aparat EKG portabil, precum şi truse de intubaţie. Unitatea va fi de asemenea prevăzută cu pulsoximetru la fiecare pat şi aparat de ultrasonografie Doppler portabil, cu sonde pentru examenul extracranian al arterelor cervico-cerebrale.

De asemenea, accesul rapid şi permanent la computerul tomograf al spitalului şi la laboratorul de analize este o altă cerinţă obligatorie în funcţionarea compartimentului UAVCA.

În ceea ce priveşte încadrarea personalului unităţii, legislaţia prevede un medic în specialitatea neurologie la patru paturi, o asistentă medicală la unul-patru paturi, infirmiere şi îngrijitoare, kinetoterapeut şi psiholog. Personalul prevăzut pentru funcţionarea unităţii e format din cei şase medici neurologi ai spitalului, şase asistente medicale, şase infirmiere şi trei îngrijitoare, întregul compartiment fiind coordonat de medicul primar neurolog Daniela Neagu. Din toamna anului trecut Spitalul Judeţean Suceava derulează un program care permite tratamentul pacienţilor cu accident vascular cerebral acut prin tromboliză intravenoasă, 25 de pacienţi beneficiind deja de acest tratament în cadrul primului spital non-universitar care derulează o asemenea procedură.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spitalul Judeţean Suceava este primul spital judeţean care va avea un serviciu de urgenţe pentru accidente vasculare cerebrale.
 Vizualizări articol: 3226 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Spitalul Judeţean Suceava este primul spital judeţean care va avea un serviciu de urgenţe pentru accidente vasculare cerebrale5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Poate vom ajunge la nivelul spitalelor din Austria trimis de
(19 iul 2016, 11:49:23
Felicitari pentru noul statut ce urmeaza a fi dat spitalului. Sa va mearga bine cu sanatate & co.
Poate vom ajunge si noi, in scurt timp, la nivelul spitalelor din Austria. Spre exemlu la AKH, Spitalul Universitar din Viena, vin românii care vor un alt fel de tratament, trimişi de medici ori sătui de spitalele româneşti.
AKH este al treilea spital ca mărime din lume şi unul dintre cele mai renumite - are o suprafaţă de 240 mii de metri pătraţi, dintre care 10 mii doar laboratoare de cercetare, are 9.000 de angajaţi (1.400 de medici şi de două ori mai multe asistente), 2.200 de paturi şi 51 de săli de operaţie.
Recent, s-au făcut investiţii de peste 80 milioane de euro.
Peste un milion de oameni, austrieci sau străini, vin aici anual. Printre ei, din ce în ce mai mulţi români.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei